Vítejte na Elektro Bastlírně
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Upload · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Hledat v článcích

Dobrovolné příspěvky na provoz EB

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Měnič/stabilizátor stř. napětí s výstupem 200-260VAC/1500W

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Měření, regulace a automatizace
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
dayslypper



Založen: Apr 28, 2006
Příspěvky: 259
Bydliště: Česká Třebová

PříspěvekZaslal: út červenec 09 2019, 11:45    Předmět: Měnič/stabilizátor stř. napětí s výstupem 200-260VAC/1500W Citovat

Zdravím Vás,

prosím o tip na (ideálně levný komerční) přístroj, který umí udržovat na výstupu stabilní střídavé napětí v rozsahu 200-260VAC.

Použití: zkoušení funkčnosti a vlastností el. přístrojů v povoleném rozsahu napájení ze sítě (230V +- 10%)

Aktuálně používám toroidní transformátor s reostatem, avšak mám problémy s měkkou sítí. Tedy sháním ideálně zařízení, které by výstupní napětí regulovalo automaticky.

Existuje něco takového?

(jinak bych možná sestrojil nějakou mechanickou regulaci toho reostatu, kde bych místo potenciometru namontoval ozubené kolo a poháněl ho servopohonem. Jen se bojím, že tím asi zkrátím životnost kontaktu.)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Neniu



Založen: May 01, 2015
Příspěvky: 1228
Bydliště: Doupě kdesi v severních horách :-)

PříspěvekZaslal: út červenec 09 2019, 13:25    Předmět: Citovat

Na takový výkon to rozhodně nebude levné Wink

Zkus se podívat semka: https://www.diametral.cz/stolni-pristroje-diametral/autotransformatory/autotransformator-ra1f250-100-0-230v10a.htm

Nemá to automatiku, ale proti trafu s reostatem to bude určitě lepší. Když to doplníš ještě o oddělovací trafo, bude to i dosti bezpečné.

Kdyby ti stačilo 500 VA, tak se podívej sem: https://www.diametral.cz/stolni-pristroje-diametral/ac-zdroje/stridavy-zdroj-ac250k2d-s-1x-0-255v2a-stabilizovany.htm

Nicméně ceny rozhodně nejsou zrovna lidové.

_________________
Jsem na cestě k šípku.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 23846
Bydliště: Česká Třebová

PříspěvekZaslal: út červenec 09 2019, 13:35    Předmět: Citovat

Dřív se to páchalo regltrafem s motorickým servopohonem sběrače, jenže to je pomalý a neureguluje to rychlý změny. Tohle by chtělo něco jako "stabilizovanou UPSku" = zdroj, kterej usměrní síť a pak pulsní modulací s nosným kmitočtem dostatečně vysoko nad pracovním výstupním kmitočtem vytvoří klidně i pomocí trafa kýženou výstupní sinusoidu s požadovanou amplitudou a frekvencí. Dost podobně by měly fungovat i měniče pro asynchronní motory - do těch jsem se ale nemontoval...
_________________
...nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Neniu



Založen: May 01, 2015
Příspěvky: 1228
Bydliště: Doupě kdesi v severních horách :-)

PříspěvekZaslal: út červenec 09 2019, 13:46    Předmět: Citovat

EKKAR napsal(a):
jenže to je pomalý a neureguluje to rychlý změny.


Upřímně řečeno, jak rychlé jsou změny v síti? A jak moc to vadí, když se případný skok (sepnutí bojleru...) doreguluje třeba po dvou sekundách?

_________________
Jsem na cestě k šípku.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
microlan



Založen: May 09, 2017
Příspěvky: 1298
Bydliště: Kósek vod Brna

PříspěvekZaslal: út červenec 09 2019, 13:51    Předmět: Citovat

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Neniu



Založen: May 01, 2015
Příspěvky: 1228
Bydliště: Doupě kdesi v severních horách :-)

PříspěvekZaslal: út červenec 09 2019, 13:59    Předmět: Citovat

microlan napsal(a):
http://www.mericitechnika.cz/programovatelny-ac-zdroj-bk-precision-bk9805]


Tak to je krásný přístroj, také by se mi líbil. Jen nevím, zda to úplně vystihuje požadavek "ideálně levný komerční" Very Happy Very Happy

_________________
Jsem na cestě k šípku.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
microlan



Založen: May 09, 2017
Příspěvky: 1298
Bydliště: Kósek vod Brna

PříspěvekZaslal: út červenec 09 2019, 14:11    Předmět: Citovat

Levný není, ale komerce by se tam nějaká našla... Laughing
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
bu2520



Založen: Jul 16, 2007
Příspěvky: 3429
Bydliště: u HK

PříspěvekZaslal: út červenec 09 2019, 14:14    Předmět: Citovat

a co nějakou repas online UPSku ta by měla mít tohle přímo v popisu práce.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 23846
Bydliště: Česká Třebová

PříspěvekZaslal: út červenec 09 2019, 14:50    Předmět: Citovat

Musela by trvale jet v měničovým módu. Co znám tyhle UPSky (hlavně od APC), tak hlídají síťový napětí tak, aby nevyběhlo z nějakýho předem nastavenýho rozmezí a teprve pak přepínají na měnič. A to rozmezí mají dost široký, pro nominál 230V je dolní hranice "zareagování" běžně kolem 195-198V neboli při poklesu o 15%. Zkoušel jsem nastavit menší rozmezí, aby to přepínalo už při poklesu pod 210-208V neboli míň jak -10%, jenže pak to cvakalo prakticky pořád (panelák, vzdušný napájení 35kV až do vzdálenosti 35m od baráku, pak teprve zemní kabel...) - a stejně to nevyklíčuje všecky prudší změny, který třeba při nahrávání budou dělat děsivý lupance. Ten trvalej měničovej mód je filtračně lepší, dokonce to likvidovalo i běžný lupance = rušení šířící se po síti, ale zase byl problém s teplem = UPSka musela mít větrák aby se nepřehřívala, menší typy obvykle zálohovaný jednou baterkou 12V 7,5Ah mají navíc vnitřně programem omezenou dobu měničovýho chodu a pak se bez ohledu na zbejvající náboj v akumulátoru vypínají ... Musejí se použít typy pro napájení 24V a s vyšším výkonem - aspoň 1000VA, ty nemívají to omezení doby funkce. Už typy APC-1400/1500 mají chladicí větrák, typ APC-1400i mi bez problémů při napájení dvojicí 55Ah baterek utáhnul 750W příklepovou vrtačku, i když při jejím rozběhu do zátěže (typicky s vrtákem zastrčeným na doraz v díře) už problikávala výstraha přetížení ...
_________________
...nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Neniu



Založen: May 01, 2015
Příspěvky: 1228
Bydliště: Doupě kdesi v severních horách :-)

PříspěvekZaslal: út červenec 09 2019, 14:57    Předmět: Citovat

To by chtělo UPSku, která funguje v režimu "On-line", čili jak píše Ekkar trvale v měničovým režimu. Dnešní UPSky jsou většinou "Line Interactive" nebo to nejlevnější "Off-line", čili jim v základu měnič stojí a teprve při poruše se rozbíhá. U té "On-line" běží trvale měnič, zátěž je trvale napájená z baterie, která je trvale dobíjená. Výhodou je chod opravdu bez přerušení, dobrá filtrace... nevýhodou cena (nelze ji tolik poddimenzovat a ušetřit) a menší účinnost.

Ale i tak je to pořád UPS, není stavěná jako regulovatelný zdroj, musela by se více či méně upravit. A OnLine UPS také nebývá zrovna laciná.

_________________
Jsem na cestě k šípku.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
dayslypper



Založen: Apr 28, 2006
Příspěvky: 259
Bydliště: Česká Třebová

PříspěvekZaslal: st červenec 10 2019, 10:11    Předmět: Citovat

Díky moc!

V mém případě rychlost regulace do pár sekund až tak měření nezkreslí (bude se jednat převážně o el. otopná tělesa, buď s elektronikou nebo bez).

Ten GW Instek stojí programovatelný ještě o něco víc
http://www.mericitechnika.cz/gw-instek-aps-7100#send%3Davailability

...ale vypadá slušně. Vyrábějí i 2kW a 3kW verzi (pro EU trh prý nedodávají). Ale 1kW by snad mohl stačit, akorát nebudu mít žádnou výkonovou rezervu.


Naposledy upravil dayslypper dne čt červenec 11 2019, 11:29, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Kremik



Založen: Mar 30, 2012
Příspěvky: 1608
Bydliště: Havířov

PříspěvekZaslal: st červenec 10 2019, 16:24    Předmět: Citovat

Tohle se dělá transduktorem. Výstup je sinus a je to mnohem spolehlivější a odolnější než nějaká UPS...
_________________
Mám rád polovodičové součástky. Nesnáším komerční SW. Nevěřím současnému výkladu TR. Pořád nemohu přijít na to, co je vědomí.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 9793
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: čt červenec 11 2019, 0:23    Předmět: Citovat

Mám v regálu síťovej stabilizátor s motorickým autotrafem. Maká to parádně ale je to japonec, takže vstup 220V ale výstup bohužel jen 110V. Předělat výstup na 230V jsem ještě nezkoušel a ani zatím nezkoumal, jestli by to vůbec šlo.
_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
dayslypper



Založen: Apr 28, 2006
Příspěvky: 259
Bydliště: Česká Třebová

PříspěvekZaslal: po říjen 21 2019, 11:37    Předmět: Citovat

Prošel jsem UPS, ale i ty nad 50 000 mají většinou jen volbu výstupu 220/230/240V.

Tento EXTECH už vypadá cenově lépe (2000W, pod 30 000,- Kč).
Akorát zvládá napětí jen do 250V.

http://www.extech.com/display/?id=14173
https://cz.mouser.com/ProductDetail/Extech/380820?qs=3TPl%2Fapuqqp2asYyKGhZ7Q%3D%3D

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 24038
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: po říjen 21 2019, 11:49    Předmět: Citovat

Mozno zobrat nejaku APC SmartUPS alebo nieco podobne (sinus) a upravit - pridat nejaky potenciometer do spatnej vazby. Da sa zohnat niekedy aj zadarmo s vadnymi bateriami.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Měření, regulace a automatizace Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na adrese admin (zavináč) ebastlirna.cz


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.13 sekund