Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

letecka radiostanica

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Milan71
Neregistrovaný





PříspěvekZaslal: st květen 23 2007, 15:49    Předmět: letecka radiostanica Citovat

Letecke radiostanice su konstruovane tak, ze na vstupe maju UHLIKOVY mikrofon. Na mikrofonnom jacku maju pri zaklucovani cca 7,2V a s 30 rocnou mikrofonnou vlozkou zo stareho bakelitoveho telefonu funguju perfektne. Ja vsak potrebujem, aby fungovali aj s 8 Ohm dynamickym mikrofonom ktory je zabudovany v americkej vrtulnikovej prilbe, ktoru som minuly tyzden zohnal na e-Bay. Vie mi niekto poradit nejaky predzosilovac, vdaka ktoramu by sa ta moja prilba "javila" ako uhlikovy mikrofon?
Návrat nahoru
Cust



Založen: Jan 17, 2007
Příspěvky: 6306
Bydliště: Husinec-Řež

PříspěvekZaslal: st květen 23 2007, 15:57    Předmět: Citovat

s mikrofonama moc nedelam, ale myslim, ze by stacil obyc operacni zesilovac s jednim trimrem ve zpetne vazbe se ktrym by jsi si nastavil spravny zisk.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
MetalGod



Založen: May 30, 2006
Příspěvky: 6558
Bydliště: Seč

PříspěvekZaslal: st květen 23 2007, 16:01    Předmět: Citovat

Nezakládej kvůli jedný věci 2 vlákna (dynamicky mikrofon v telefone)
Přečti si http://www.ebastlirna.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=684 bod 14

_________________
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 15005

PříspěvekZaslal: st květen 23 2007, 16:47    Předmět: Citovat

http://list.hw.cz/pipermail/hw-list/2006-October/074527.html
je to náhrada elektretem, mělo by to fungovat i na dynamický při vypuštění ss vstupního napětí. Otázka je jakou citlivost má ta helma.
Nebylo by jednodušší předělat radiostanici na dynamický vstup? místo trafa pro uhlík dáš jednostupňový zesilovač.

Stejně to není profesionální, v kvalitně řešené stanici je kompresor dynamiky a gradientní mikrofon proti hluku v pilotní kabině. Řídicí lítání tě s tím bastlem mít rád nebude.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Milan71
Neregistrovaný





PříspěvekZaslal: pá květen 25 2007, 6:57    Předmět: Citovat

Vyrobil som tranzistorovy zosilovac, mikrofon sa chova ako uhlikovy, ale objavil sa iny problem - pri zaklucovani radiostanice (118~136 MHz, AM) sa vyziarena energia naindukuje do dynamickeho mikrofonu a uplne ho zahlti... S elektretom tento problem nemam, chcel by som vsak za kazdu cenu pouzivat tento dynamicky, konstrukcne je to totiz letecky mikrofon potlacujuci okolitu hluk. Ma niekto nejaky napad? Zial, umiestnit antenu dalej od mikrofonu nedokazem (motorovy paragliding).
Návrat nahoru
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 15005

PříspěvekZaslal: pá květen 25 2007, 8:02    Předmět: Citovat

VF energie nezahltí mikrofon, ale ten zesilovač. Prvním předopkladem je stínění - nf zesilovač v kovové krabičce, přívod stíněným kabelem. Pak zkus dát před vstup sériově tlumivky (jeden nebo dva závity na toroidu 5mm z hmoty N01), nakonec mezi bázi a kolektor zesilovacího tranzistoru keramický kond cca 1 nF. Taky zablokuj napájecí napětí pro zesilovač, nejlíp průchodkovým kondenzátorem a ještě tantalem.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
milan71
Neregistrovaný





PříspěvekZaslal: pá květen 25 2007, 15:48    Předmět: Citovat

Vdaka za radu, skusim to. Obavam sa ale ze to VF napatie sa predsa len indukuje priamo do cievky dynamickeho miku, pri pouziti toho isteho zosilovaca (doplneneho jednym rezistorom pre napajanie) v kombinacii s elektretom je vsetko OK. Na vstup aj vystup zosilovaca som dal LC filtre (ferit. tlmivka + C 10nF). Nic nepomohlo.
To vyziarene pole okolo radiostanice je naozaj silne - ked zaklucujem, tak GPS umiestnene na kontajneri zaloznaho padaku asi 30cm daleko "strati signal druzic". Myslim ze je to ciastocne sposobene tym ze sa jedna o rucnu radiostanicu (ICOM A6) ktoru ale pri vysielani pochopitelne nedrzim v ruke, cim pratenej 1/4 antene chyba akakolvek protivaha, takze PSV bude asi dost vysoke a okolie stanice plne vsemoznych rezonancii.
Návrat nahoru
Sendyx



Založen: Jun 05, 2005
Příspěvky: 12332
Bydliště: Ostrava

PříspěvekZaslal: pá květen 25 2007, 17:28    Předmět: Citovat

Bohužel, vše co je jako součást radiostanice, musíš konstruovat jako radiostanici. Já běžně používám zařízení, kde je elektretový nebo dynamický mikrofon, má to odstup od rušivých napětí cca 90-100dB (u elektretu méně, přece jen šumí), a dokonce káblík k mikrofonu slouží jako anténa ! Kupodivu větší problém je s elektretem, musí být použit originál, který je proti RF signálu odolný, obyčejné trochu interferovaly. Navíc je originál s kardioidní charakteristikou. Káblík je taky speciál, tenký symetrický s extrémním množstvím mědi použitým jako stínění, dílem z leonských vodičů.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 15005

PříspěvekZaslal: ne květen 27 2007, 15:26    Předmět: Citovat

Ve specifikaci k A6 jsem našel že vstupní impedance na mikrofonním vstupu je "more than 100 kOhm" což je prekérní hodnota a dá se čekat potíže.
http://www.mypilotstore.com/mypilotstore/ProductDocs/Icom_IC-A24-A6_manual.pdf
Taky se mi zdá jako blbost, že ten vstup je řešen pro uhlíkový mikrofon, tak fungovaly ruské stanice před 40 lety.
Jestli to má uspokojivě fungovat, měl bys co nejvíc napodobit originální headset aspoň v té části která přijde do stanice. Nějaký převodník impedancí si už můžeš vyřešit sám, ale taky podle vf zásad.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Sendyx



Založen: Jun 05, 2005
Příspěvky: 12332
Bydliště: Ostrava

PříspěvekZaslal: ne květen 27 2007, 16:58    Předmět: Citovat

Nechci se hádat, ale všechny náhradní mikrofony do kukel atd. ruské výroby byly malé dynamiky 50 ohmů nebo dokonce dynamiky s kovovou membránou, asi 200 ohmů.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Milan71
Neregistrovaný





PříspěvekZaslal: po květen 28 2007, 9:28    Předmět: Citovat

Obycajna mikrofonna uhlikova vlozka zo stareho telefonu pripojena dokonca netienenym kablikom obalena molitanom v sobotu otestovana uplne bez problemov - cista modulacia (headset ma odposluch, takze sa pocujem), cisty prijem potvrdil aj operator sluzby AFIS na letisku vzdialenom 20km. Vsetky ostatne pokusy zatial stale bez uspechu Sad
Návrat nahoru
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.13 sekund