Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Prenos UART pomoci modulu 433MHz

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Řešení problémů s různými konstrukcemi
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
chappy



Založen: Aug 19, 2006
Příspěvky: 19

PříspěvekZaslal: st únor 14 2007, 15:07    Předmět: Prenos UART pomoci modulu 433MHz Citovat

Ahoj,
potreboval bych prenst bezdratove neco z jednou kontrolelu do druheho. Nejlepe pomoci rozhrani UART. Optika nepripada v uvahu(velka vzdalenost, prekazky..). Tak chci pouzit moduly 433MHz. Nasel jsem prijimac (http://www.ges.cz/?page=index&of=3&gcat=800000&inc=detail&gesid=GES05600049 ) a vysilac ( http://www.ges.cz/?page=index&of=3&gcat=800000&inc=detail&gesid=GES05600048 )
Jen se mi zda ze v katalogovem listu toho moc neni, a na internetu jsem toho taky moc nenasel. DA se to zapojit primo takhle?

.

Jde mi hlavne o ty mista oznaceny cervenou teckou. Treba jestli neni zapotreby signal nejak upravit, odfiltrovat...
Dekuji.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
MirrA1



Založen: Aug 30, 2006
Příspěvky: 531

PříspěvekZaslal: st únor 14 2007, 15:15    Předmět: Citovat

Tohle se tu už jednou řešilo. Myslím, že tam byl takovej problém, že na vstupu toho vysílače musela bejt nějaká minimální frekvence aby to fungovalo.

Pohledej ve starších tématech a najdeš to tam.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
chappy*
Neregistrovaný





PříspěvekZaslal: st únor 14 2007, 22:20    Předmět: Prenos UART pomoci modulu 433MHz Citovat

Nj, kdyz ja jsem to vazne nenasel:-/. Nemate nekdo nejakej odkaz? nezahlidnul jste neco podobneho v knizce, casopisu...? Abych se mel od ceho poradne odrazit.
dik
Návrat nahoru
chappy*
Neregistrovaný





PříspěvekZaslal: st únor 14 2007, 22:39    Předmět: Re: Prenos UART pomoci modulu 433MHz Citovat

Tak jsem zjistil ze se na to pouziva kod manchester, takze z toho asi vypliva ze k tomu pripojit beznej UART nestaci, ze? Ale budu rad za kazdej material:)
Návrat nahoru
\_Honza_/
Neregistrovaný





PříspěvekZaslal: čt únor 15 2007, 21:28    Předmět: Citovat

Tento problém jsem už řešil. Použil jsem stejné moduly, ale bohužel jsem k nim nenašel žádnou kvalitní dokumentaci. Až jsem formou pokusu a omylu zjistil, že moduly nedokáží trvale přenášet log1, USART sám o sobě tedy nepřipadá v úvahu. Bylo potřeba použít buď pulsní modulaci nebo nějaký externí frekvenční modulátor. Já se rozhodl pro softwarovou pulsni modulaci. Moje řešení pro vysílač je zde: http://spejlickari.wz.cz/fileget.php?file=TX.asm , pro přijímač pak zde: http://spejlickari.wz.cz/fileget.php?file=RX.asm . Program je funkční a poměrně spolehlivý (chybovost přenosu asi 2%), není ale vyladěn pro maximální přenosovou rychlost. V mé kontrukci stačil přenos jen asi 5 byte za sekundu.
Návrat nahoru
chappy



Založen: Aug 19, 2006
Příspěvky: 19

PříspěvekZaslal: čt únor 15 2007, 23:16    Předmět: Citovat

Diky moc, koukal jsem i na ty stranky. Pekny. Jen bych mel jeste jeden dotaz. Jak dlouho je ten modul schopnej udrzet log 1?. Jen me napadlo jestli by se nedal ten UART prenaset invertovanej. Ma preci v klidu prave log 1, coz ten modul neprenese. A tak pri invertovani urovni by tam skocial log 1 jen na malej okamzik pri prenosu signalu:)

PS.: to co ma vyrobce na internetu jako datasheet, se za datasheet snad ani povazovat neda. Spis jen letacek s fotkou:)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
\_Honza_/
Neregistrovaný





PříspěvekZaslal: pá únor 16 2007, 20:05    Předmět: Citovat

To bude asi záviset na konkrétním modulu přijímače, ale určitě to bude víc než 1 ms (moje vydrží přes 4ms). O invertoru jsem uvažoval. Pravděpodobně by to fungovat mohlo, ale z rozměrových a hmotnostních důvodů, jsem se rozhodl napsat si přenosový protokol sám. Vysílač je umístěn v modelu letadla a tam se počítá každý milimetr a gram. Krom toho jsem větší kamarád s počítačem než s pájkou. I když spíchnout invertor z jednoho odporu a tranzistoru bych pravdepodobne zladnul.
Návrat nahoru
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Řešení problémů s různými konstrukcemi Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.12 sekund