Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Omezovac proudu

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
chappy



Založen: Aug 19, 2006
Příspěvky: 19

PříspěvekZaslal: pá listopad 10 2006, 18:51    Předmět: Omezovac proudu Citovat

Dobry den,
jen tak jsem si z dlouche chvile chtel udelat omezovac proudu. Zdroj pripojim na kolektor, na emitor pripojim zatez(pak zpetna vazba z OZ..)
ALe narazil jsem na problem ze i bez nejake me snahy proud omezovat(do baze mi tece +-1mA), zmencuju-li zatez a proud Ic by mel byt vetsiho nez 0,5A zacne proud rust jen malo a stoupa Uce. To je asi normalni omezeni tranzistoru, ze? Jen minimalne pomaha zvetseni Ib. Da se to vyresit? a z jakepak charakteristiky tranzistoru to vypliva? Nebyl by na to lepsi MOSFET, JFET...?

Vim ze bych mohl pouzit nejakej specialni integrac, ale chci se do toho prokousat a ubastlit to-i za cenu vetsi snahy, ceny a horsi kvality:-)

dik
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19531
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: pá listopad 10 2006, 19:39    Předmět: Citovat

Jaký problém? Když proud stoupá jen málo a roste Uce, tak to snad znamená, že omezovač proudu omezuje!
I kdyby to bylo tím, že tranzistor má konečné proudové zesílení, dejme tomu 300, takže při 1mA do báze dovolí průtok proudu emitorem 301mA a dost. Začne omezovat proud.
A to jsi snad chtěl, nebo špatně rozumím tvému dotazu? Jestli přitom topí, pak se chová správně.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
chappy



Založen: Aug 19, 2006
Příspěvky: 19

PříspěvekZaslal: pá listopad 10 2006, 20:28    Předmět: Citovat

Jj, ale to je prave jeste kdyz tam ten operak, kterej dela to omezeni neni pripojenej(sem to tim akorat zamotal),, takze mam tranzistor, do ktereho tece konstatni Ib=saturacnimu proudu podle katalogu, a menim zatez mezi emitorem a zemi. Tim se mi mení proud tekoucí pres emitor, ale pri pri prekroceni urcite hodnoty tohoto proudu zacne rust Uce(výrazne). To by byl peknej omezovac proudu, ale v mem pripade pri 0,5A a ja chci az pri 1A. Takze me zajima jestli je to nejaka proudova saturace. Proste Ie nebude vetsi nez tech 0,5A.

Takze jestli tomu ted dobre rozumim, tak kdy mam tranzistor s Ibsaturacni=10mA, proudove zesileni 50, tak mu pres emitor nikdy nepotece vic nez 0,5A? a jakej bude ztrata Uce?

diky moc.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19531
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: so listopad 11 2006, 8:56    Předmět: Citovat

Tak to jsem si to představil správně.
Stačí se podívat na VA charakteristiky tranzistoru: kolektorový proud se od určité velikosti napětí Uce příliš nemění. A velikost tohoto proudu odpovídá zhruba součinu Ib x hfe. Samozřejmě emitorem teče o proud báze víc.
Proč ale cpeš do báze tak malý proud, když chceš na výstupu velký? Přece tranzistor, který má propustit 1A musí snést proud do báze nejméně (Icm/hfe), často až o řád větší!
Máš tři možnosti: buď ten budicí proud odpovídajícím způsobem zvýšíš, nebo použiješ tranzistor s vyšším hfe, nebo tam dáš Darlington (ať už hotový v jednom pouzdře či složený ze dvou tranzistorů).

Ztráta Uce přece závisí na napájecím napětí a úbytku napětí na tom zatěžovacím odporu: Uce=Ucc-Ue, kde Ucc je napájecí napětí a Ue je napětí na emitorovém odporu. Co je na tom tak složitého?
Kolektorová ztráta už pak bude jasná: Ic x Uce .
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.21 sekund