Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Konstrukcia nabijacky

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Řešení problémů s různými konstrukcemi
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
PabloX



Založen: May 16, 2005
Příspěvky: 944
Bydliště: Ruzomberok

PříspěvekZaslal: ne květen 14 2006, 9:58    Předmět: Konstrukcia nabijacky Citovat

No a pisem tu zas Smile

Ide mi o to, ze potrebujem vyrobit jednoduchu nabijacku na 2+2 NiMH clanky prudom asi 200-250mA. Mam adapter z nabijacky na mobil, ten dava naprazdno asi 7V, preto napatie stabilizujem 7805kou.

Schema je tu : http://www.pavolbystrican.szm.sk

Ale mam nejake obavy:
ked na jednu vetvu napojim clanky, ktore budu mat dokopy 1,8V a na druhu vetvu dam clanky, ktore budu mat 2,3V, tak mi napatie na oboch vetvach klesne na 1,8V, ze ??? Ci sa mylim?

Mam taky pocit, ze kebyze chcem naraz nabijat 2 + 2 clanky, tak mi asi treba dve napatia, pricom napatie na jednu vetvu chcem asi 3V.

Napatia na jednotlivych vetvach bude sledovat komparator, po dosiahnuti napatia asi 2,8V mi zasvieti LEDka.

Diky za rady.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
eljaro



Založen: Dec 03, 2004
Příspěvky: 441
Bydliště: Krnov

PříspěvekZaslal: ne květen 14 2006, 12:38    Předmět: Citovat

tak to se mýlíš napětí neklesne ani není žádný důvod přeci napájecí napětí je 5V ! a napětí na článcích je odděleno předřadným odporem a diodou ! tohle schéma je docela zajímavé ! ale asi by to chtělo nejen signalizovat !
možná by šlo komparovat a pokud je dosaženo tak to zkratnout a proud by tekl do toho zkratu a ne do článku to zajistí ta dioda , pořípadě občas odzkratovat a zkontrolovat napětí na článku !
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky AOL Instant Messenger MSN Messenger
PabloX



Založen: May 16, 2005
Příspěvky: 944
Bydliště: Ruzomberok

PříspěvekZaslal: ne květen 14 2006, 13:29    Předmět: Citovat

Aha, tak to som rad, ale este mam otazku ohladom toho merania tym komparatorom:

Napr: 2 clanky maju 2,4V a pustam do nich napatie 3V, tak mi napatie klesne na tych 2,4V ci ostane 3V? Lebo aby to nevadilo komparatoru a neukazoval mi bludy.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Fredo
Neregistrovaný





PříspěvekZaslal: ne květen 14 2006, 14:58    Předmět: Citovat

eljaro napsal(a):
tak to se mílíš napětí neklesne ani není žádný důvod přeci napájecí napětí je 5V ! a napětí na článcích je odděleno předřadným odporem a diodou ! tohle schéma je docela zajímavé ! ale asi by to chtělo nejen signalizovat !
možná by šlo komparovat a pokud je dosaženo tak to skratnout a proud by tekl do toho skaratu a ne do článku to zajistí ta dioda , pořípadě občas odskratovat a zkontrolovat napětí na článku !
Já vím,že někdy člověk píše ve spěchu,ale chlapi pozor na gramatiku.Taková hrubka mílíš.Je to vyňatý slovo mýlit se,tak snad mýliš.
Návrat nahoru
eljaro



Založen: Dec 03, 2004
Příspěvky: 441
Bydliště: Krnov

PříspěvekZaslal: po květen 15 2006, 6:34    Předmět: Citovat

Fredo - já mám gramatiku rád ale obvykle mám zaplou EN klavesnici tak se stou diakritikou moc nepářu ! a to jsi ještě nezažil program co ti neuloží projkte kterému dáš do jména nějakou tu českou chuťovku ! tak když sedíš 10h u pc a z toho se 8h snažíš nepsat česky tak bys jsi to pochopil ! Ale jinak máš samozřejmně pravdu ! tohle píši u raního kafe tak to ještě ujde ! SNAD !? A jen tak na okraj téma diskuze znělo nabíječka !!!!! Založ fourum Diakritika ! Rolling Eyes Ono všechna čest Mistru Janu že nás zbavyl těch sz a jiných hrůz ale to mněký a tvrdý i y si měl taky nechat od cesty ! v praxi člověk který čte tyto stránky asi nenajde žádný praktycký důvod pro dvě iy - jájsem spíš ten technický typ tak dvakrát dvě jsou čtyři a proč jednou i a jindy y ????? To jsi jen někdo vymyslel ! jazyk je věc umělá a závislá jen na nás a žádný fyzikalní zákon jej nedefinuje ! Twisted Evil
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky AOL Instant Messenger MSN Messenger
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19531
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: po květen 15 2006, 9:58    Předmět: Citovat

Eljaro: tím jsi chtěl naznačit, že události roku 1415 přišly brzy nebo pozdě?
Každý asi nebudeme spisovatelem, ale trochu péče, i když nepoužíváš diakritiku, by to chtělo.
Nečekám odpověď, téma znělo nabíječka. Tak se vrátíme k nabíječce.
Jednoduchou nabíječku si představuješ jak? Dobře chodí přímo katalogové zapojení s U2400B - umí si sám vybít před nabíjením, hlídá teplotu, celkem dokáže z NiCd i NiMH dostat maximum už v katalogovém zapojení.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
eljaro



Založen: Dec 03, 2004
Příspěvky: 441
Bydliště: Krnov

PříspěvekZaslal: po květen 15 2006, 10:23    Předmět: Citovat

Hill: v pohodě no moc brzo se ho zbavili ! No já používám 2402 a 5 !Ale to zapojení mně ale docela dneska inspirovalo ! Taky už se mi tu oběvuje často potřeba skoušet accu solo ! No když to tak vemu kol a kolem tak to tak špatný nápad zas není ! V souvislosti stím mne totiž napadlo testovat tak 8 accu - každej zvlášť ?! To nabíjení nastavim tak na 250mA a jak jsem naznačil místo diody tam dám tranzistor a odpojímto ! napětí sejmu přímo z baterie ! a doplním to o obdobné vybíjení ! budu moci za jeden čas překontrolovat 8accu na jednou !? To by bylo zajímavé ! Předpokládám to samozřejmě na tužky a mikrotužky , s postupem času se mi totiž nahromadily ! A i kolegové chodí s tím at jim to či ono přeformátuji a pořípadě ty vadné označím ? Celý pak to jde ale jednotlivé články když je to z ruzných woklmenů rádii a co jávím ? To prostě nejde ale tohle by byla i cesta ? Dám k tomu Pic (f74) 8ain to má a zbytek odspínám a lcd 2x16 po srandě to by mohlo vyjít a byl by na dlouho klid ?! Twisted Evil Co vy na to ?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky AOL Instant Messenger MSN Messenger
andilek



Založen: Jun 04, 2005
Příspěvky: 48
Bydliště: Velká Dobrá

PříspěvekZaslal: po květen 15 2006, 18:20    Předmět: Citovat

Vim ze v jednoduchosti je sila ale co tohle?
http://www.dhservis.cz/dalsi_1/nabijecka.htm
http://pavlik.webpark.cz/kutilstvi/nabijecka/nabijecka.html
nebo nee?
Kdyz je to vyzkouseny tak proc vymyslet neco nove?
Hodne zdaru ja uz s timhle skoncil Razz
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Řešení problémů s různými konstrukcemi Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.24 sekund