Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Dakon - hlucny ventilator

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Bílá technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
pepik9
Neregistrovaný





PříspěvekZaslal: út leden 08 2008, 11:16    Předmět: Dakon - hlucny ventilator Citovat

Kotel Dakon DUA 24 RT (zavesny turbo), stary asi 3 roky. Od zacatku je velmi hlucny ventilator, videl jsem nekolik kotlu stejnych i jinych, ale zadny nebyl slyset tolik. Muze to byt nevyvazeny ventilator ?
Návrat nahoru
NOVEX



Založen: Jan 07, 2008
Příspěvky: 24
Bydliště: Ivanovice na Hané

PříspěvekZaslal: st leden 09 2008, 7:53    Předmět: Citovat

Zkus se podívat nejenom na vyvážení ,ale také mohou být vadná ložiska.Vyvážení poznáš při vymontovaném ventilátoru,který si zapneš v ruce.Pokud je to na pytel,bude ti to třepat rukou,jako Brežněv Husákovi.Pokud to bude o.k.,pak ti poběží klidně bez otřesů.Možná by pomohla gumová podložka pod šroubky,aby se omezil přenos hluku na kotlové těleso.Podobný problém dělaly některé sporáky Mora s teplovzdušnou troubou.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
dajda



Založen: Mar 27, 2006
Příspěvky: 130
Bydliště: Ostrava

PříspěvekZaslal: st leden 09 2008, 8:17    Předmět: Citovat

Ty gumové podložky jsou tam už z výroby,spíš mrknout na ložisko nebo pak můžou být ještě nečistoty mezi lamelami nebo spíš lopatkami ventilátoru.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
bardot13



Založen: Jul 01, 2007
Příspěvky: 153

PříspěvekZaslal: st leden 09 2008, 21:33    Předmět: Citovat

Ahoj pepik9.Pokud má tvůj kotel motorek ventilátoru ze samomaznými ložisky tak bude příčina v nich.Já mám závěsný kotel Protherm a také mě začal hlučet motor ventilátoru.Zjistil jsem, že do ložisek se dostane prach a ten se usadí v pouzdrech.Vytvoří se suchá usazenina.Hřídel se jakoby přidírá a vydává divné zvuky.Stačí ložiska očistit před topnou sezónou nejakým odmašťovačem, aby se odplavil prach a potom pár kapek oleje nebo jiného kvalitnějšího maziva. Takto to já řeším už 11 roků a motorek běží stále potichu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
NOVEX



Založen: Jan 07, 2008
Příspěvky: 24
Bydliště: Ivanovice na Hané

PříspěvekZaslal: čt leden 10 2008, 11:43    Předmět: Citovat

Olej bych tam nedával.Nejlepším mazivem pro tato ložiska je buď molika (molybdensulfid) nebo v nouzi stačí tužka tvrdosti č.1 a velejemném šmirglu z tuhy udělat prášek a mazat tímto.
_________________
Můžete mi prosím rozúčtovat tu opravu sálového počítače?
Jistě.
Jeden kopanec do skříně:1 Kč.
Vědět kam:99 999 Kč.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
pepik9
Neregistrovaný





PříspěvekZaslal: čt leden 10 2008, 20:12    Předmět: Citovat

Az bude po topny sezone, tak ho vyndam a zkusim. Jestli se k tomu dostanu Smile , kdy se prestane topit, tak uz ten hluk nevadi Smile . Ale ten ramus byl od samyho zacatku.
Návrat nahoru
grafit



Založen: Mar 28, 2007
Příspěvky: 26

PříspěvekZaslal: út říjen 20 2009, 18:14    Předmět: Citovat

Tiez mam kotol Dakon podokenne turbo. Ventilator je dost hlucny (je to asi iba prirodzeny sum prudiaceho vzduchu), hlavne v noci, ked je uz vsade ticho. Cez den to tak nevadi. K loziskam sa moc neda dostat. Raz som na ne cez skarocku nasprejoval WD40, a mam pocit, ze to zacalo byt este hlucnejsie. Ked som chcel ventilator vybrat, a dostat sa k loziskam, zistil som, ze mi k demontazi prekaza samotne teleso vymenika. Musel by som vsetko kurenie vypustit, a az potom vybrat vymenik a potom ventilator. Zatial to ide, ale mat loziska v poriadku je asi dost dolezite. Asi ma to caka po tejto vykurovacej sezone.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Bronislav777



Založen: Nov 22, 2009
Příspěvky: 3

PříspěvekZaslal: ne listopad 22 2009, 22:35    Předmět: Citovat

Zdarec! Jsem servisák Dakonu.
Ložiska na těchto ventilátorech se nemění, zrovna tak jako na oběhových čerpadlech - komponent se musí vyměnit za nový. Většinou se mi podaří zachránit ložiska na ventilátorech speciálním mazacím sprayem. POWER LUBE. Pasta pro vysoké teploty. Na spray je adresa www.veidec.com.
Mazací schopnosti jsou od -180 do 1200 stupňů.
Při demontáži krytů spalovací komory dejte pozor na těsnění okolo prvního největšího plechového krytu, bývá často přilepené a utrhne se. Manostat umístněný vpravo nahoře pak může díky takto způsobené netěsnosti kotel hodit do poruchy.
Když už máte kryt sundaný vyfoukněte kompresorem prach i ze spalovací komory mezi hořákem a výměníkem. Na to je třeba sundat další kryt. Tam je třeba dávat pozor na žáruvzdorné desky které jsou velmi křehké a lámou se. Když nedrbnete do zapalovacích a ionizačních elektrod nic se nestane a kotel pak pojede. Na vyčistění výměníku od oxidů používám pěnu ve spray - Metanoterm. Sundá se kryt nad výměníkem a výměník se pokryje touto pěnou. Pak rychle vše složit a hořák zapálit aby pěna výměník vyčistila...
Dávat pozor na samořezné vruty. Na kotle Dakon je jich více druhů. Takže je nepoplést a vracet je na své původní místo! Častým výsledkem jsou pak potrhané závity v plechu. Dotahovat "citovka"!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Bílá technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.13 sekund