Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Příkon pro bytovou jednotku.

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Silnoproudá technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Mourek



Založen: Sep 17, 2005
Příspěvky: 1285
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: st únor 04 2009, 19:05    Předmět: Příkon pro bytovou jednotku. Citovat

Jsem ve výboru SVJ a někteří vlastníci dělají problémy. Ted nám jeden tvrdí že povolený příkon pro byt je 1300W, což je zřejmě nesmysl. Vstupní jistič je 25A. Zajímalo by mně , jestli je příkon nějak omezen, popř podle čeho. Ten člověk nám doporučuje místo výměny plynových stoupaček jejich odstranění a přechod na elektřinu, ale zase omezuje příkon. Musíme mu odpovědět, tak bych rád věděl jak to je a který předpis to upravuje.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 31873
Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21

PříspěvekZaslal: st únor 04 2009, 19:39    Předmět: Citovat

Takovému ču.rákovi lze odpovědět pouze kalibrem 9mm. To svět neviděl, aby byl byt omezený 1,3kW příkonu, když standartně má 25A jistič - dejte mu rovnou po držce, nic jiného si nezaslouží. ČEZ povolí za patřičnou cenu i vyšší ampéráž, nebo i 3f jistič - všecko záleží na tom, kolik je nájemník/majitel ochoten zaplatit.
Jedině se ten zm.rd snaží vás nahnat do pasti, chystané ČEZem nebo EoNem na lidi, kteří se nechají ukecat k přechodu z plynu na elektriku. Běda tomu, kdo mu to sežere.

Sorry za vulgaritu, ale jinak odpovědět nešlo.

_________________
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...

A kutilmile - TY MNĚ TAKY Mr. Green Mr. Green !!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 33939
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: st únor 04 2009, 19:48    Předmět: Citovat

Pokial viem, tak povoleny je tolko, kolko da hlavny istic - a podla toho sa aj plati. 1300W je totalny nezmysel, to nemozes ani vysavac a pracku pouzit Laughing
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Mourek



Založen: Sep 17, 2005
Příspěvky: 1285
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: st únor 04 2009, 19:59    Předmět: Citovat

Je fakt že ten děd vlastní papíry na hlavu (asi schizofrenie). Ale vždy se toho někdo chytí. Nadává nám i za obložení baráku polystyrenem, atd. Je fakt že do příští revize musíme ten plyn udělat. Ale myslím si taky že je příkon omezen pouze jističem.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Oldradio



Založen: Oct 12, 2005
Příspěvky: 995
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: st únor 04 2009, 20:08    Předmět: Citovat

Zbavovat se plynu je holá blbost. Změna sazby, potažmo zavedení 3 fází místo jedné je, kromě investice do rozvodů, i pálka u rozvodných závodů. A vařit na elektrice je s jednou fází docela dobrodružství Confused
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Radimosso



Založen: Mar 15, 2007
Příspěvky: 737
Bydliště: Č.Těšín

PříspěvekZaslal: st únor 04 2009, 21:35    Předmět: Citovat

No a hlavně ten limit 1,3kW by znamenal hl.jistič 6A což jsem ještě nikde neviděl a taky asi proto (pokud jsem dobře a aktuálně informovaný) tak stálá platba za jistič je stejná do 25A.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
brtnik



Založen: Oct 05, 2004
Příspěvky: 329
Bydliště: Ostrava

PříspěvekZaslal: st únor 04 2009, 22:29    Předmět: Citovat

1,3kW byl limit pro byt s 6A jističem, jako nevyhovující byl už v padesátých letech minulého století změněno jištění bytu na 15A (panelová výstavba, hliníkové rozvody). Po nástupu Tatramatek byly tyto jističe měněny za 16, 20 a 25A, většinou bez rekonstrukce rozvodů a ne vždy to dopadlo....
Pokud někdo argumentuje tímto číslem, něco o tom sice ví, ale nějak se zasekal v čase někde kolem poloviny minulého století! Dnes je soudobý příkon bytu standardně 5,75kW pro 25A jistič a jednofázový rozvod (panelový byt). Jinak viz výše.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Killroy
Moderátor


Založen: Dec 08, 2007
Příspěvky: 4213
Bydliště: Plzeňsko

PříspěvekZaslal: st únor 04 2009, 23:28    Předmět: Citovat

Mourek mimo jiné napsal(a):
Jsem ve výboru SVJ a někteří vlastníci dělají problémy.... Musíme mu odpovědět, tak bych rád věděl jak to je a který předpis to upravuje.

Žádný a odpovědí je poslat ho do (_!_) protože 1300W na byt je hovadina. Pokud vy se jako vlastníci většinově dohodnete na nějaké rekonstrukci a on jako jednotlivec bude proti, může akorát tak nesouhlasit a dělat potíže. To je asi tak všechno. V nejhorším případě se může z rozvodu odpojit a zvolit vlastní zdroj vytápění, případně si tam nechat namontovat i tu 6-ku jistič. Eto vsjo.

Killroy


Naposledy upravil Killroy dne st únor 04 2009, 23:38, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 15005

PříspěvekZaslal: st únor 04 2009, 23:36    Předmět: Citovat

Radimosso napsal(a):
(pokud jsem dobře a aktuálně informovaný) tak stálá platba za jistič je stejná do 25A.


Podle sazby a příkonu od 7,- do 821,-

např. pro sazbu "přímotop" pod 3x10A=34+dph do 3x25=274+dph Rolling Eyes
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Mourek



Založen: Sep 17, 2005
Příspěvky: 1285
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: čt únor 05 2009, 0:54    Předmět: Citovat

Podílet se na správě domu je hrozně nevděčné, každou chvíli vám někdo nadává, no je to těžký. Někdo to dělat musí, pokud to nedáme nějaké firmě a budeme ji platit. Bydlí tu dost duchodců, pak zas na druhé straně různí Ukrajinci apod. Když majitel bytu není v Praze , na schůzi nepřijde, je to těžké . Vykrade někdo sklep, musí to člověk spravit sám , zámečník buď není k dispozici nebo má nehorázné ceny, a to je se vším. A když z těch 42 bytů jsou dva majitelé na hlavu tak je to radost. Ten plyn se dneska dělá do mědí bez vaření , tak to docela jde,prý to cpou do bytů zespodu. Jenže zas někteří vyzdili jádro a do šachty už nemají dveře ale malé okénko tak to bude radost, až jim rozbijou plynaři dlaždice.Když dědkovi vadí , že utrácíme za obklad domu a za výměnu sklepních oken, obklad soklu, atd tak mám chut ho přestěhovat z Prahy do Chánova.Jinak myslím že v roce 1959 tam byla jako v novém bytě 16 ka jistič, teď je 25.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
honza_jan



Založen: Nov 22, 2007
Příspěvky: 425
Bydliště: Doma

PříspěvekZaslal: čt únor 05 2009, 4:59    Předmět: Citovat

Chlapec chce dělat asi chytrýho a trochu se mu to popletlo. Ono opravdu bylo ještě koncem 80 let povoleno 1200 W příkonu, ale ne pro byt, ale pro chatu, garáž a podobné stavby. Nějaké dílny se neuvažovaly a když, tak to muselo být s dobrozdáním FÚ, že dotyčný má řádně povolenou a přihlášenou drobnou řemeslnickou činnost. Tam byla ale ve všech případech sazba někde 0,7 Kčs / kWh a stálý plat byl také dvojnásobný, cca 70 peněz. Nepřiznávala se na tyto objekty sazba N. Po převratu se povolovalo všechno, ale za příslučný peníz. Na bytovku byl a je příkon okolo 12,5 kW trojfázově už někde od 70 let., Dával se jistič do 25 A, ale s charakteristikou A (V). Když mají dost příkonu v oblasti, tak zavřou oči i nad charakteristikou B. Povoluje se běžně příkon i nad tento limit, ale za každou A se platí 1000 peněz podle jističe. Do 25 A to bylo ještě někde před 8 lety 2500 Kč za zřízení odběrného místa. Současné cenové relace ale už neznám. Chvilku se i počítalo s poplatkem 1000,- Kč jenom za ampéry nad 25 A, ale rychle to změnili na poplatek za celý jistič, takže kdo chce dneska přímotop s 36 A jističem, tak jde pěkně do kolen, když mu vypláznou cenu za odběrné místo. Tím donutili odběratele montovat jenom nezbytně nutné hodnoty hlavních jističů, aby se minimalizoval odběrve špičkách, který se musí sjednávat a platit za celý kraj tuším, že na kvartál a rok. Při tom výkon byl jenom o 5% vyšší, než odpovídá výpočtu z dodaného množství energie. Sankce od dodavatele za překročení sjednaného výkonu jsou ukrutné. Platí se 250 % za každý překročený kW výkonu, ale i neodebrané množství energie o víc, jak 10%, je velice citelně sankcionováno, protože se úměrně krátí výkon. Pomůžou si částečně pomocí HDO, ale když není co regulovat, tak to je špatné. Proto lákají zákazníky na přímotopy. Takhle vědí, že když vysčítají výkon podle jističů, tak se můžou i dost dobře trefovat a uhlídat si nákupní ceny, protože věšteckou kouli nemají. Na druhou stranu se ale není co divit, protože když chybí výkon v síti, tak se musí budˇněco vypnout, nebo nějakou energii vyrobit. Najetí vodní elektrárny na plný výkon trvá 5 - 7 minut. Plynová elektrárna to stihne do hodiny a parní z teplé zálohy za 4 hodiny. Studený kotel se roztápí 8 hodin, než utáhne turbínu na plný výkon. Atomovka stojí někde daleko za párou. Záleží na režimu, ze kterého se najíždí. To všechno stojí peníze a někdo je musí zaplatit, protože v době náběhu se energie jenom spotřebovává a žádná se nevyrábí. ... To jsem se dostal poněkud daleko, ale každá příčina má své následky, protože funguje zákon padajícího hnědáka a pro řadu lidí se dějí na první pohled nepochopitelné věci, které se dají pochopit až v širších souvislostech.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
BOBOBO



Založen: Feb 25, 2008
Příspěvky: 18675
Bydliště: Rychnovsko

PříspěvekZaslal: čt únor 05 2009, 7:00    Předmět: Citovat

Jeden čas jsem se motal i v prodeji topenařiny . Všem , kdo před těmi 10-15 lety přecházeli na plyn jsem vždy radil kotel na tuhá i komín ponechat . Kdo mne poslechl, tak si dnes mne ruce . Takže i kdyby jste přešli na topení elektřinou , tak rozvody plynu i za cenu revizí ponechat ! Ceny energií jsou nevyzpytatelné a elektrokotel pro byt je malá bednička , která se vedle plynového kotel vejde . Mám známého , který měl doma kotel na tuhá , pak přišel levný proud , tak dal VEDLE proud a pak přišla plynofikace obce a tak dodělal ještě VEDLE plyn . No ne každý žije v těchto rozměrech .
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Silnoproudá technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.19 sekund