Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Integrovaný zesilovač STK465 (a jiné) napájení

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Opravy a restaurování starých elektropřístrojů
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
jardafiala



Založen: Jun 20, 2010
Příspěvky: 1738
Bydliště: Česká Lípa

PříspěvekZaslal: so březen 04 2023, 18:08    Předmět: Integrovaný zesilovač STK465 (a jiné) napájení Citovat

Zdravím, zakoupil jsem si vintage zesilovač FISHER CA-120(protože má pěkné indikátory výkonu s pacičkama) kde je použit koncový zesilovač zmíněný v názvu. V datashitu jsou uváděny (mimo jiné) údaje - doporučené napájecí napětí ±28V, maximální napájecí ±41V. Je to staré zařízení u něhož se předpokládalo, že síťové napětí je 220V. Po vyzkoušení funkce mě napadlo (či spíše došlo), že bych měl změřit napájecí napětí a ejhle, napětí na fitračních kondenzátorech bylo při naměřených 230V síťového napětí 39,5V. To se mi zdá už dost na hraně, dnes jsem naměřil v síti 239 -240V, zesilovač jsem ani nezapínal než udělám opatření (snížení síťového napětí pomocí menšího trafa, je to někde na fóru k dohledání). Už jsem udělal na dalších podobných přístrojích stejnou úpravu, nemám nervy čekat na to, až koncový IO zdechne na přepětí. Řeší to někdo pro podobné přístroje nebo to necháte tak jak jak to je? Tranzistorové konce neřeším, tam bývá dostatečná rezerva.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
ok1hga



Založen: Nov 28, 2006
Příspěvky: 12067
Bydliště: Česká Třebová

PříspěvekZaslal: so březen 04 2023, 18:25    Předmět: Citovat

jo jo už se to tady řešilo . . .
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ransom



Založen: Jul 19, 2020
Příspěvky: 1626
Bydliště: Náchod

PříspěvekZaslal: so březen 04 2023, 20:17    Předmět: Citovat

Myslím, že dotaz není ani tak o tom jak to řešit, ale jestli to řešit?

Za mě určitě ano. Napěťově by to vydrželo jedině pokud bys striktně dodržel zatěžovací impedanci nad 8R v celém akustickém pásmu. A stejně by ses nebezpečně přiblížil hranici SOA.

I když...
Ony ty zesilovače s STK na konci zpravidla nebyly zvukově zrovna rokenrol. Ani snad ne kvůli tomu STK samotnýmu, ale pokud konstruktér sáhnul po integráči, tak zpravidla nedělal nijak sofistikovanou ani vstupní část. Často pak ty zesilovače mají plechový nebo přidušený zvuk. Sám jsem podobnou věc několikrát použil jen pro vestavbu nových střev, protože mechanika bývá velmi pěkná. (Doma takto provozuju přeoperovaný černý Nordmende PA-1100, který v přírodním stavu hraje na hovno, ale je nádherný).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Kremik



Založen: Mar 30, 2012
Příspěvky: 3571
Bydliště: Havířov

PříspěvekZaslal: so březen 04 2023, 21:29    Předmět: Citovat

Mám tu kdesi zesil s STK, nevím teď z hlavy co je to zač, stříbrný, snad Phillips, ale zvukově mě opravdu neoslovil. Prostě někde leží. Oproti tomu část z věže s STK (a poctivým chladičem, žádný dvoumilimetrový plíšek) hrála tak dobře, že jsem na ní kdysi poslouchal. Z STKčka jsem vytřískal všechno co šlo, po x letech však asi odešel jeden kanál do kopru (nezkoumal jsem). Někdy můžu kouknout.
Obecně jsem měl věci s STK rád, vnitřní schéma těch švábů mi však k srdci nepřirostlo. Ale když to hrálo...
Pozdější věci s STK už měly mizerný chladič, takže asi i mizerný výkon. Něco tu mám, ale neposlouchal jsem to, jen vyzkoušel že to hraje. Nemohu tedy posoudit.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
BOBOBO



Založen: Feb 25, 2008
Příspěvky: 18675
Bydliště: Rychnovsko

PříspěvekZaslal: so březen 04 2023, 23:11    Předmět: Citovat

Plácat o chladiči se dá jen v případě , pokud někdo zná impedanci povolené zátěže . V opravě jsem to neměl a dělat DPS s tolika piny se mi nikdy nechtělo , i když byly STK ve výprodejích za slušné peníze .
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Opravy a restaurování starých elektropřístrojů Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.20 sekund