Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

GPS modul - jak rychle se chytne?
Jdi na stránku 1, 2  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
termit256



Založen: Dec 06, 2007
Příspěvky: 9256

PříspěvekZaslal: ne září 19 2021, 14:45    Předmět: GPS modul - jak rychle se chytne? Citovat

Mam v umyslu to pouzit nejaky levny modul jako NEO6MV2 https://www.ebay.com/itm/304097296188 jako zdroj casu u hodin kde neni mozne pouzit zalozni baterii. Za jak dlouho se po zapnuti napajeni da z toho vycist udaj o casu?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ok1hga



Založen: Nov 28, 2006
Příspěvky: 10756
Bydliště: Česká Třebová

PříspěvekZaslal: ne září 19 2021, 18:34    Předmět: Citovat

to je různé,
pokud se jedná o tzv. teplý start obvykle to je do několika vteřin
a pokud se zapne zařízení po delší době (studený start), může to být i několik minut.
taky záleží kolik satelitů to slyší, pokud je dokonalý výhled bude to i při studeném startu kolem několika desítek vteřin.



u-blox_terminal.jpg
 Komentář:
zařízení v místnosti u okna na parapetu kde slyší jen jednu družici . . .
 Velikost:  105.06 kB
 Zobrazeno:  42 krát

u-blox_terminal.jpg


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
gepard



Založen: Feb 05, 2007
Příspěvky: 1644
Bydliště: Liberec - tam na severu Čech

PříspěvekZaslal: ne září 19 2021, 20:02    Předmět: Citovat

Výhodnější je pak tam dát ext. anténu. Naběhne to mnohem rychleji.


GPS ant.jpg
 Komentář:
 Velikost:  36.55 kB
 Zobrazeno:  6 krát

GPS ant.jpg



_________________
-- Gepard --
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
misocko



Založen: Jun 26, 2009
Příspěvky: 1166
Bydliště: Hlohovec (Sk)

PříspěvekZaslal: ne září 19 2021, 20:42    Předmět: Citovat

neviem ake moduly su pouzite v auto kamerach , ale mam skusenost s dvoma Lamax , jedna s internou antenou, jedna s externym modulom a obe zacinaju posielat info o GPS v zhruba rovnakom case , po cca 20-30 sekundach, a myslim ze je to rychlejsie ked sa hybem.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hape



Založen: Feb 08, 2010
Příspěvky: 148

PříspěvekZaslal: ne září 19 2021, 20:43    Předmět: Citovat

Na získání časového údaje z GPS stačí signál z jedné družice.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ok1hga



Založen: Nov 28, 2006
Příspěvky: 10756
Bydliště: Česká Třebová

PříspěvekZaslal: ne září 19 2021, 21:02    Předmět: Citovat

Hape napsal(a):
Na časového údaje z GPS stačí signál z jedné družice.

. . . ano.



U-Center_u-blox5_b.jpg
 Komentář:
 Velikost:  154.8 kB
 Zobrazeno:  28 krát

U-Center_u-blox5_b.jpg



U-Center_u-blox5_c.jpg
 Komentář:
 Velikost:  141.33 kB
 Zobrazeno:  19 krát

U-Center_u-blox5_c.jpg



20210919_194801.jpg
 Komentář:
 Velikost:  188.55 kB
 Zobrazeno:  36 krát

20210919_194801.jpg



U-Center_u-blox5_d.jpg
 Komentář:
po 20ti minutách od zapnutí . . . ale pořád v místnosti za oknem, na vnitřním parapetu.
 Velikost:  143.77 kB
 Zobrazeno:  24 krát

U-Center_u-blox5_d.jpg


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hydrawerk



Založen: Dec 13, 2011
Příspěvky: 7274
Bydliště: Earth

PříspěvekZaslal: ne září 19 2021, 22:28    Předmět: Citovat

termit256
Kde to chceš používat? Uvnitř budovy je signál GPS slabý a často nepoužitelný. Hodně blízko u okna to bývá o něco lepší a nejlepší je to venku na široké ulici nebo nejlépe na louce.

_________________
01 02 03
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 29448
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: ne září 19 2021, 22:37    Předmět: Citovat

Pri okne musis aspon jeden satelit chytit. To by malo stacit na ziskanie casu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 14187
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: ne září 19 2021, 22:49    Předmět: Citovat

Hydrawerk napsal(a):
termit256
Hodně blízko u okna to bývá o něco lepší a nejlepší je to venku na široké ulici nebo nejlépe na louce.

To už není pravda, tohle platilo pro TomTom One XL a podobný před cca 12 lety. Vloni jsem koupil novýho TomToma a ten je mnohem citlivější, chodí i v cihlovým baráku 2 metry od okna. Ten starej si v místnosti ani neškrt.

_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
monterjirka



Založen: Jun 14, 2003
Příspěvky: 2718
Bydliště: Blížejov

PříspěvekZaslal: po září 20 2021, 10:23    Předmět: Citovat

Zpravidla ten přijímač (resp. SW toho procesoru) se snaží navázat na to, co si uložil před vypnutím, takže ta doba se mění jak podle doby vypnutí, tak i podle toho jestli byl zapnut na stejném místě jako vypnut, nebo někde daleko...

Schopnosti přijímačů se zlepšují, SW je stálo dokonalejší...
Stanička YAESU FT1 (to už také není žádná horká novinka) má GPS modul, celkem dobře se "najde" i v místnosti, metr až dva od okna, pozici spočítá dobře, ale ukazuje tam poměrně nesmyslnou nadmořskou výšku
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
ok1hga



Založen: Nov 28, 2006
Příspěvky: 10756
Bydliště: Česká Třebová

PříspěvekZaslal: po září 20 2021, 10:46    Předmět: Citovat

monterjirka napsal(a):
Stanička YAESU FT1 (to už také není žádná horká novinka) má GPS modul, celkem dobře se "najde" i v místnosti, metr až dva od okna, pozici spočítá dobře, ale ukazuje tam poměrně nesmyslnou nadmořskou výšku

co je to "nesmyslná výška" ?
není to jen chyba podle "geoidu" ?
v našich končinách je potřeba odečítat cca 45 metrů a pak je to správně . . .
například u mě to spočítalo 441mnm a pokud odečtu 45 metrů, dostanu se na 396 mnm.
A to už odpovídá skutečné nadmořské výšce . . . podle mapy 386 a měření jsem dělal na parapetu ve čtvrtém patře . . .
co je to Geoid?
WGS84
Měření nadmořské výšky pomocí GPS

citace:
V Evropě se výška geoidu nad elipsoidem pohybuje mezi 40 až 50 m a konkrétně v České republice přibližně v rozmezí 42,5 m na východě a 47 m na západě.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 14187
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: po září 20 2021, 23:01    Předmět: Citovat

Tak mi vysvětli, proč 12-14 let starej TomTom One XL po instalaci softu výškoměru Height třetí strany ukazoval nadmořskou výšku s chybou max 2 metry s porovnáním nivelačního "špuntu" na Novobydžovským nádraží? Myslím, že když ví, kde se nachází, dokáže ze souřadnic správnou hodnotu nějak dopočítat. Kontroloval jsem ho ještě podle "špuntu" na nádraží v Kořenově u Harrachova a tam byl ještě o metr přesnější. Rozdíl obou míst je kolem 460 metrů. Na polohu mu stačily 3-4 družice, na výšku musel mít o jednu víc.
_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ok1hga



Založen: Nov 28, 2006
Příspěvky: 10756
Bydliště: Česká Třebová

PříspěvekZaslal: po září 20 2021, 23:23    Předmět: Citovat

Celeron napsal(a):
Tak mi vysvětli, proč 12-14 let starej TomTom One XL po instalaci softu výškoměru Height třetí strany ukazoval nadmořskou výšku s chybou max 2 metry s porovnáním nivelačního "špuntu" na Novobydžovským nádraží? Myslím, že když ví, kde se nachází, dokáže ze souřadnic správnou hodnotu nějak dopočítat.

. . . odpověděl sis sám.
je to tím SW třetí strany . . .
samotný modul, nebo jednoduchá GPS to nemá a tak to zobrazuje s výškovou chybou.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
termit256



Založen: Dec 06, 2007
Příspěvky: 9256

PříspěvekZaslal: út září 21 2021, 4:47    Předmět: Citovat

Hydrawerk napsal(a):
termit256
Kde to chceš používat? Uvnitř budovy je signál GPS slabý a často nepoužitelný. Hodně blízko u okna to bývá o něco lepší a nejlepší je to venku na široké ulici nebo nejlépe na louce.


Bude to prakticky v okne v podkrovi, takze se signalem nebude problem. Meteostanicky budou "vestavene" ve zdi, takze vymena zalozni baterie by byla problematicka a chci je vypinat pri zapnuti alarmu aby to zbytecne nezralo proud kdyz nejsem doma. Je tam nekolik TFT displeju, senzor poletaveho prachu ktery ma omezenou zivotnost, tech stanicek mam asi 5ks apod. GPS se jevilo jako dobre reseni, pokud se to chytne rekneme do minuty, nevidim v tom problem.

Na mobil chytnu signal i kdyz mam nad sebou jednu patro a plechovou strechu, ale tyhle levne moduly asi zadna hitparada co se tyka citlivosti nebudou. Proto jsem se na ne ptal. Ty informace se z modulu sypou hned od zapnuti napajeni, nebo se musi nejakym prikazem vyzadat?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ok1hga



Založen: Nov 28, 2006
Příspěvky: 10756
Bydliště: Česká Třebová

PříspěvekZaslal: út září 21 2021, 6:12    Předmět: Citovat

termit256 napsal(a):
Ty informace se z modulu sypou hned od zapnuti napajeni, nebo se musi nejakym prikazem vyzadat?

po zapnutí se objeví data na aktivovaném portu v NMEA režimu.
nejdříve se tam objeví "hlavička" (typ modulu, jeho FW a nějaký popis a následně už NMEA) buď na UARTu, nebo USB, podle toho jak to máš zapojené.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na adrese admin (zavináč) ebastlirna.cz


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.14 sekund