Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Pokojový wifi termostat
Jdi na stránku 1, 2  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Martin_R



Založen: Jun 14, 2019
Příspěvky: 14

PříspěvekZaslal: út listopad 24 2020, 13:57    Předmět: Pokojový wifi termostat Citovat

Ahoj všem, potřeboval bych prosím radu ohledně koupě termostatu v názvu vlákna. Samozřejmě že takových výrobků je na trhu moře, ale nenalezl jsem takový který by uměl i obosměrnou binární komunikaci. Tzn. pro příklad na termostat připojit alarmový kontakt kotle a přenos této informace na telefon a pod.
Nemá prosím někdo nějaký tip na takovouto hračku?
Samozřejmost je aby toto nestálo 10 000 Very Happy
Dik M.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zmije



Založen: Jun 30, 2005
Příspěvky: 1478
Bydliště: Pardubický kraj

PříspěvekZaslal: út listopad 24 2020, 15:04    Předmět: Citovat

WiFi není vhodná technologie pro low power věci (by tam baterky nevydržely ani měsíc), spíš se používá něco na způsob ZigBee. Někteří výrobci mají svá propri řešení, např. Vaillant nebo Bosch (umí to přes vzduch číst kompletní diagnostiku).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Achab



Založen: Nov 05, 2010
Příspěvky: 6146
Bydliště: okr. Vyškov

PříspěvekZaslal: út listopad 24 2020, 15:19    Předmět: Citovat

Když přenos na telefon, asi jde o termostat s GSM ovládáním.
Možná by stačil běžný termostat a doplnit samostatný GSM modul, například GST2 (2 vstupy, 2 výstupy).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Radimosso



Založen: Mar 15, 2007
Příspěvky: 645
Bydliště: Č.Těšín

PříspěvekZaslal: út listopad 24 2020, 16:53    Předmět: Citovat

Tak ona ta wifi není napájena z baterií, to by byl nesmysl..
Je většinou v přijímačí do zásuvky.... Třeba BT32 od Elektrobocku a jiné...
A u drátového je adapter, pokud má třeba Opentherm tak ho po dráte umí napájet i kotel...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Martin_R



Založen: Jun 14, 2019
Příspěvky: 14

PříspěvekZaslal: st listopad 25 2020, 7:00    Předmět: Citovat

No našel jsem třeba tohle: https://www.wifitermostaty.cz/wifi-termostaty/bezdratovy-wifi-termostat-wbw/
To by se mi docela i líbilo, ale nema to ty vstupy/výstupy.
Proto se ptám jestli někdo neví o něčem podobném, ale s tim co bych potřeboval navíc.
Vlastně jde hlavně o ten alarm.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Radimosso



Založen: Mar 15, 2007
Příspěvky: 645
Bydliště: Č.Těšín

PříspěvekZaslal: st listopad 25 2020, 7:44    Předmět: Citovat

Zajímalo by mě to pravé praktické využití wifi termostatu....
Program topení si nastavím doma podle běžných zvyklostí domácnosti.
Nebo kdo má podlahové topení a vše dobře navržené s venkovním čidle ,
dokáže nonstop udržovat stálou přesnou teplotu, což je i nejekonomičtější provoz. Co chceš štelovat z mobilu, jak nejsi doma? Jedině , že máš tu poruchu, že musíš vidět co se doma děje, jak se točí plynoměry elektroměry vodoměry atd během tvé nepřítomnosti... alarm k čemu? Doma ti to dobrý termostat ukáže , jaká je porucha a dá se to někdy resetovat i na něm. Jinak zajdeš ke kotli. Pokud ti ti napíše do mobilu, tak k čemu ta informace, když stejně doma nikdo není?????
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Achab



Založen: Nov 05, 2010
Příspěvky: 6146
Bydliště: okr. Vyškov

PříspěvekZaslal: st listopad 25 2020, 8:02    Předmět: Citovat

Na to právě stačí GSM modul někde u kotle, například GST2 z mého odkazu. Umožňuje dálkově ovládat 2 výstupy, hlásit stav sepnutí 2 bezpotenciálových vstupů, překročení teploty hlídané externím čidlem, plus další funkce.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Martin_R



Založen: Jun 14, 2019
Příspěvky: 14

PříspěvekZaslal: čt listopad 26 2020, 6:48    Předmět: Citovat

To využití spočívá v tom že to bude instalováno na chalupě kde běží TČ a v době nepřítomnosti bude pouze temperovat na dejme tomu 16 - 17 st.
Při rozhodnutí jet na chalupu si z mobilu třeba 4 hodiny předem přidám a přijedu do tepla.
Alarm je kvuli tomu, že pokud TČ hodí chybu tak se to dozvím a mám možnost otravovat souseda, který má i klíče a může to tam dojít ošetřit. Ano existuje i možnost tomu sousedovi zavolat ať tam dojde přidat, což se děje doteď, ale je to dost otravné......

Schválně jsem položil dotaz na WIFI protože jednak GSM nechci a hlavně je v místě použití s GSM docela problém.

Ale nějaký čas už toto forum sleduji a i jsem se tu dozvěděl spoustu zajímavých věcí, čehož si velice cením, nicméně 90% vláken a odpovědí na jednoduchou a jasně položenou otázku se většinou zvrhne v uplně něco jiného a tazatel je většinou dehonestován.
I proto jsem se dost dlouho rozmýšlel zda tento dotaz vůbec položit, ale potřeboval jsem to urgentně vyřešit tak jsem se zeptal. Potvrdilo se mi že to byla chyba.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ZVUK2000



Založen: Apr 22, 2012
Příspěvky: 3040
Bydliště: Karvinsko

PříspěvekZaslal: čt listopad 26 2020, 6:58    Předmět: Citovat

Martin_R napsal(a):


Schválně jsem položil dotaz na WIFI protože jednak GSM nechci a hlavně je v místě použití s GSM docela problém.

Ale nějaký čas už toto forum sleduji a i jsem se tu dozvěděl spoustu zajímavých věcí, čehož si velice cením, nicméně 90% vláken a odpovědí na jednoduchou a jasně položenou otázku se většinou zvrhne v uplně něco jiného a tazatel je většinou dehonestován.
Ale to je ten problém. Účel použití a nemožnost řízení pomoci GSM mělo být napsané hned v dotazu. Pak by i odpovědi byly jiné. Cool
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Martin_R



Založen: Jun 14, 2019
Příspěvky: 14

PříspěvekZaslal: čt listopad 26 2020, 8:18    Předmět: Citovat

ZVUK2000 napsal(a):
Ale to je ten problém. Účel použití a nemožnost řízení pomoci GSM mělo být napsané hned v dotazu. Pak by i odpovědi byly jiné. Cool

Ano máš pravdu, měl jsem napsat román na dvě stránky s popisem barvy očí přítelkyně velikosti bot, materiálu vrat do garáže, úhlu sklonu střechy.....
a pak by se mi dostalo patřičné odpovědi.

Myslím že otázka na WIFI termostat s přídavkem funkce kterou požaduji je pochopitelná. Jisté odbočení jsem čekal, ale ne až takhle.

Každopádně i tak pokorně děkuji za odpovědi a prostě budu hledat dál, případně se pokusím o nějakou úpravu nějakého výrobku který pořídím. Jen mě trochu tlačí čas a musím to spáchat během příštího týdne.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zmije



Založen: Jun 30, 2005
Příspěvky: 1478
Bydliště: Pardubický kraj

PříspěvekZaslal: čt listopad 26 2020, 10:30    Předmět: Citovat

Takže ti jde o to připojit ten termostat WiFi někam do internetu, nebo k tomu sousedovi, nebo přes toho souseda do internetu? Máš tam internet, nebo telofonní dráty, GSM alarm ... ? Co je to za kotel (výrobce, typ)

Tohle je potřeba si ujasnit.

PS: negativní jevy, které popisuješ mají většinou tyto dvě příčiny 1. tazatel neumí stručně a výstižně popsat svůj problém. 2. ostatní diskutující (i já) si ho pořádně nepřečtou a bez rozmyslu začnou psát odpověď.
To první můžeš změnit sám, s tím druhým se budeš muset smířit.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Martin_R



Založen: Jun 14, 2019
Příspěvky: 14

PříspěvekZaslal: čt listopad 26 2020, 11:16    Předmět: Citovat

Internet WIFI tam samozřejmě je. Tím ho připojím do internetu abych ho mohl ovládat odkudkoli chci.
Typ čerpadla teď z hlavy nevím, ale v podstatě funguje tak že kontaktem sepnu topit/netopit. (není to přímo pro mě)
To na co jsem poslal odkaz je plně dostačující a funkční pro můj požadavek, jen jsem chtěl zjistit jestli neexistuje něco podobného s tím, že bych měl možnost připojit a indikovat error čerpadla.

Bohužel mě tlačí čas, tak použiju asi něco takového co jsem našel s tím že když uvidím že klesá teplota v objektu tak se tam asi něco děje i bez alarmového/error hlášení a proběhne telefonát sousedovi se žádostí o kontrolu.

citace:
1. tazatel neumí stručně a výstižně popsat svůj problém.
2. ostatní diskutující (i já) si ho pořádně nepřečtou a bez rozmyslu začnou psát odpověď.
To první můžeš změnit sám, s tím druhým se budeš muset smířit.


1. Ano pozoruji to tady dost často a přiznávám, že i já jsem se možná vyjádřil nepřesně. V psaném projevu mezi velkou spoustu lidí je to trochu problém. Každý má trochu jiné chápání textu.

2. I v tomto máš pravdu a toto je tu též dost vidět.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zmije



Založen: Jun 30, 2005
Příspěvky: 1478
Bydliště: Pardubický kraj

PříspěvekZaslal: čt listopad 26 2020, 12:10    Předmět: Citovat

Pokud je možnost připojit se k routru i pomocí drátu (Ethernet), tak množství různých udělátorů pro domací automatizaci s ethernetovým výstupem je velké. A kdyby možnost připojit se ethernetem opravdu nebyla, tak vždycky můžeš koupit levný wifi routr a nastavit ho jako "převodník WiFi / Ethernet" Můžeš to spojit i s alarmem, detektory kouře atd... Nebo pořídít termostat na řízení teploty a zpětné hlášení poruch připojit do alarmu, možností je spousta.

https://otobram.cz/cs/menu/domaci-automatizace/inteligentni-dum-chytry-dum-a-domacnost/inteligentni-dum-somfy-io-1679.html
Unipi
Automatizace malých systém ̊u sovládáním pˇres Ethernet
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Martin_R



Založen: Jun 14, 2019
Příspěvky: 14

PříspěvekZaslal: čt listopad 26 2020, 12:26    Předmět: Citovat

No tohle je hodně pěkný. Bohužel ethernet kabel tam poblíž není. Pouze v dosahu WIFI.
Nicméně nápadů mam taky spoustu, dalo by se tam dát klidně i PLC a řídit s ním otopnou soustavu a spoustu dalších věcí v domě. Na něm už to mám i taky vymyšlený a dokonce mi to i kdesi běhá, ale tady je tlak na cenu a hlavně to nemusí umět nic jinýho než kdekoli na světě se podivat na teplotu v domě tu buď přidat nebo ubrat a právě moje přání navíc bylo vidět případnou poruchu nebo alarm nic víc a nic míň.
Prostě za pár korun něco jako jsem dal odkaz stím, že pokud by někdo věděl o "tomtéž" s funkcí kterou chci jako bonus.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zmije



Založen: Jun 30, 2005
Příspěvky: 1478
Bydliště: Pardubický kraj

PříspěvekZaslal: čt listopad 26 2020, 12:46    Předmět: Citovat

Já raději tahám kabel, většinou se mi to vyplatilo. Taky je možné periodicky vyčítat teplotu z toho termostatu a při poklesu hluboko pod nastavenou teplotu to prohlásit za poruchový stav a volat souseda. Nevýhoda je, že to má oproti signálu velké zpoždění a může dojít k falešnému poplachu třeba při větrání.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na adrese admin (zavináč) ebastlirna.cz


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.12 sekund