Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

ASUS 751L - nestartují Windows po zapnutí

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Výpočetní technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Milan



Založen: Apr 02, 2012
Příspěvky: 1039
Bydliště: Vysočina

PříspěvekZaslal: so září 12 2020, 19:25    Předmět: ASUS 751L - nestartují Windows po zapnutí Citovat

Mám tento NTB s W8.1 asi 7 let pro domácí použití a běží tak 4 hodiny denně v létě a více v zimě. Prakticky stále na síť , krom občasného použití v dílně. Síť po vypnutí počítače vypínám na rozbočnici zásuvek centrálně. V posledním půlroce , se zhušťujícím se výskytem , po zapnutí počítače tlačítkem W nestartují resp. startují se zpožděním 20s - 10 minut , obrazovka je černá , slyším jen pravidelné cvakání cca po 1s ,asi mechanika disku zkouší něco načíst. I když se vrtám v ledasčems, na toto si netroufnu, nemaje na to ani vercajk, ani schémata a už ne dobré oči.
Než to dám někam do opravy, rád bych přibližně věděl, co ta oprava asi může stát a není-li lepší koupit nový . Můj tip by byl vada někde v napájení
(kondy, baterka....?? ). Jakmile se W nastartují, funguje vše bezvadně .
Jedinkrát jsem musel do opravny, když tlačítko zap/vyp přestalo fungovat
(resp. obvody s ním spojené) a i tato "maličkost" stála téměř 3 tis.Kč .

Díky za názor popř. radu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
p32



Založen: Jan 13, 2007
Příspěvky: 12977
Bydliště: Olomoucko

PříspěvekZaslal: so září 12 2020, 19:35    Předmět: Citovat

Vytáhni HDD ven a nabootuj přes DVD nějaký Linux. Podle toho uvidíš, jestli je problém v HDD či jeho propojení nebo ve zbytku.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
xsc



Založen: Sep 25, 2014
Příspěvky: 5250

PříspěvekZaslal: so září 12 2020, 20:15    Předmět: Citovat

Pokud se tohle nestává, když těch 220V nevypneš, tak bych čekal, že je to zdrojem, případně baterkou. Že to po zapnutí nechce najet proto, že jsou buď mizerné kondenzátory ve zdroji, nebo to mizerná baterka přetíží. V takovém případě ty Win8 navíc přijdou o uloženou hybernaci a najíždějí od znovu.
Ta kontrola HDD je samozřejmě užitečná, jen si myslím, že ho pro začátek ani není třeba vytahovat, ale podívat se aspoň na jeho SMART data, třeba Speedfanem nebo utilitou od výrobce disku.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 25593
Bydliště: Česká Třebová

PříspěvekZaslal: so září 12 2020, 20:18    Předmět: Citovat

Můj typ - odchází HDD do věčnejch lovišť. Tohle dělá, když má načnutou jednu fázi v pohonným motorku nebo jednu větev driveru pohonu plotny a řídící elektronika se snaží dostat ho na normovaný otáčky.
_________________
...nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Hubert_79



Založen: Dec 24, 2017
Příspěvky: 4310
Bydliště: Praha 6 - Petřiny

PříspěvekZaslal: so září 12 2020, 20:27    Předmět: Citovat

Tohle bude na 95% loučící se disk. Pokud to úspěšně naběhne, zazálohuj si data a kup nový disk. Položka do litru a výměna "samodomo" dobře zvládnutelná. Následně znovu nainstaluj OS a je to.
Lepší z hlediska rychlosti běhu systému je SSD, tím i starší notebook nabere "druhý dech".

_________________
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
xsc



Založen: Sep 25, 2014
Příspěvky: 5250

PříspěvekZaslal: so září 12 2020, 20:31    Předmět: Citovat

Na ten loučící se disk mi nesedí ta černá obrazovka. I s mrtvým diskem BIOS normálně problikne.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hubert_79



Založen: Dec 24, 2017
Příspěvky: 4310
Bydliště: Praha 6 - Petřiny

PříspěvekZaslal: so září 12 2020, 20:33    Předmět: Citovat

Tak nepíše, kdy a v které fázi je ta obrazovka černá. Možná blikne logo, pak kurzor vlevo nahoře a černo. Po chvíli se to chytne a jede se.
Stejně se mi choval polomrtvý disk ve stolním PC. Někdy start jak z praku, někdy pět minut a taky tma.

_________________
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Milan



Založen: Apr 02, 2012
Příspěvky: 1039
Bydliště: Vysočina

PříspěvekZaslal: so září 12 2020, 20:39    Předmět: Citovat

Díky za názory . Ta černá obrazovka při zapnutí trvá až do loga W, pokud tedy naskočí , zapnutá nebo nezapnutá síť na to vliv nemá . No navštívím
tedy nějakou opravnu, navržené postupy odhalení místa vady jsou mimo moje znalosti a schopnosti.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hubert_79



Založen: Dec 24, 2017
Příspěvky: 4310
Bydliště: Praha 6 - Petřiny

PříspěvekZaslal: so září 12 2020, 21:04    Předmět: Citovat

Asi začnou tím diskem. Každopádně - zálohou dat se nic nezkazí, tou bych určitě začal.
_________________
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
pm_



Založen: Aug 11, 2009
Příspěvky: 107
Bydliště: praha

PříspěvekZaslal: so září 12 2020, 21:06    Předmět: Citovat

Zacal bych diagnostikou disku. Nacti nejakou utilitkou data ze S.M.A.R.T.u a zkontroluj pocet vadnych sektoru (muj tip). Dalsi moznost je, ze se disk "uparkoval" k smrti.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hubert_79



Založen: Dec 24, 2017
Příspěvky: 4310
Bydliště: Praha 6 - Petřiny

PříspěvekZaslal: so září 12 2020, 21:11    Předmět: Citovat

Vadné sektory mohou být na nule, tohle může být i chyba, kterou ani SMART "nepostihne"; nebo může být vysoké číslo v nějakém tom "retry count" či co to tam je.
_________________
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Milan



Založen: Apr 02, 2012
Příspěvky: 1039
Bydliště: Vysočina

PříspěvekZaslal: pá září 25 2020, 18:37    Předmět: Citovat

Informace pro případné podobně postižené : Po cca 10 denním pobytu NTB v opravně identifikován problém jako poškozený bios v eprom ,po nahrání nového počítač běží zdá se bez vad jako dříve. Detailní test disku žádný problém neobjevil.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
RayeR



Založen: Aug 02, 2009
Příspěvky: 646
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: so září 26 2020, 5:32    Předmět: Citovat

Hm, to je divne, ze by se BIOS sam jen tak pokazil, ale pritom byl schopny nabehnout a jen nekdy. Jako obcas se stane, ze BIOS prilis intenzivne zapisuje do Flash (dnes kazdy BIOS s ME pri kazdem bootu neco zapisuje) a jelikoz neni delana na neomezene prepisu, tak casem naky sektor odejde. Takze je dost mozne, ze pokud je fleska nacata, tak se problem bude zachvili opakovat a fleska by se mela vymenit, no uvidis...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
keemo



Založen: Sep 10, 2007
Příspěvky: 4273
Bydliště: Ostrava, Bratislava

PříspěvekZaslal: so září 26 2020, 9:17    Předmět: Citovat

Ono nekdy staci udelat reset biosu... co se taky zvykne delat i po flashovani nove verze tak je mozne se ze to vyresilo jen resetem... Jinak tyhle asusy trpi na odchazejici akumulator a pak se to zvykne chovat trochu chaoticky.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 26431
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: so září 26 2020, 9:28    Předmět: Citovat

Viackrat som videl flash, ktora mala slabe bity, takze niekedy sa precitali spravne data, niekedy nie. Na precitatnie spravnych dat pomaha ochladit sprejom alebo znizit napajacie napatie (to je spolahlivejsie).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Výpočetní technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na adrese admin (zavináč) ebastlirna.cz


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.13 sekund