Vítejte na Elektro Bastlírně
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Upload · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Hledat v článcích

Dobrovolné příspěvky na provoz EB

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

TV Samsung UE40ES6300 podsvit
Jdi na stránku 1, 2  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Robert18



Založen: Apr 15, 2009
Příspěvky: 281

PříspěvekZaslal: čt únor 13 2020, 21:08    Předmět: TV Samsung UE40ES6300 podsvit Citovat

Ahoj,

na této televizi je zajímavá závada o které jsem nikde nic nenašel.
Nejde podsvit, při nasvícení obraz je. Není to ovšem klasická konstrukce LED pásky s čočkami, ale plochá konstrukce se dvěma řadami LED podobně jako s výbojkami ovšem svisle.
LED v podsvícení jsou v pořádku ( dal jsem si rozborku i sborku) a zjisti jsem následující:

Pokud odpojím plochý kabel z procesorové desky do T-conu (nebo jak se tato deska nazývá u této TV) Podsvícení funguje, po zapnutí normálně běží.

Když připojím plochý kabel zpět podsvícení ani neblikne a obraz je po nasvícení viditelný.

Televizi jsem nakonec donutil hrát tím, že jsem od zdrojové desky vypíchnul z konektoru piny PWR 1 a PWR 2 Tím podsvit jede naplno (což není dobré) a televize normálně hraje.

Když jsem vypíchnul jen PWR 1 tak byla půlka obrazu tmavá a půlka světlá (spodní). Byl bych docela rád kdyby mi tady někdo poskytl nějaký odkaz na literaturu kde je popsáno jak se ovládá posvícení. Na první pohled je jasné, že z procesorové desky jde v napájecím konektoru několik povelů pro obvod na zdrojové desce řízení LED podsvícení. Předpokládám, že to bude řízené střídou, nebo tak.

Skoro mi to přijde na nějakou SW závadu televize jo smart je skoro nepoužitelná kouše se a je pomamlá.

Děkuji Robert
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Syron



Založen: Oct 20, 2016
Příspěvky: 553
Bydliště: Olomoucko

PříspěvekZaslal: čt únor 13 2020, 21:21    Předmět: Citovat

Neodpojil jsi Error nebo něco podobného? Máš možnost nějak změřit příkon TV v různých provozních stavech?

Jinak tato "SMART" TV je ještě úplně pitomá. Ten internet skoro nic neumí a navíc je možné, že funkce smart zvyšují proud Ledkami na max. Zkus stáhnout podsvit a změřit příkon, a pak zapnout smart, o kolik se zvýší příkon. Závada může být i v Led, ale u těchto TV to není moc časté.

Závada může být i v softweru, ale nemám s tím zkušenosti, jen pokud jsem měl u TV problém se SW, byl to právě Samsung a jednou SHARP.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Robert18



Založen: Apr 15, 2009
Příspěvky: 281

PříspěvekZaslal: čt únor 13 2020, 21:28    Předmět: Citovat

Děkuji za odpověď

Po odpojení PWR 1, nebo obou nelze podsvícení regulovat jede pořád na max asi
jako ono to chodí třeba idnes si přečtu, ale nějaké video je nemožné.

Příkon je 97 W celé televize pořád.

Taky pokaždé musím nastavovat heslo pro wifi pořád se vymazávám.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Robert18



Založen: Apr 15, 2009
Příspěvky: 281

PříspěvekZaslal: čt únor 13 2020, 21:39    Předmět: Citovat

Foto z desky zdroje
Ještě se omlouvám je to PWM 1 a PWM 2



20200212_190728.jpg
 Komentář:
 Velikost:  133.21 kB
 Zobrazeno:  25 krát

20200212_190728.jpg


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Syron



Založen: Oct 20, 2016
Příspěvky: 553
Bydliště: Olomoucko

PříspěvekZaslal: čt únor 13 2020, 21:59    Předmět: Citovat

Takže spíš odpojuješ (i) nebo jen regulaci podsvitu. Ale to zhasnutí půlky podsvítu. neodpojuješ spíš půlku ledek? To, že se nemění příkon, je důsledek, že je odpojená nebo nefunkční regulace podsvitu. Ještě pokud máš osciloskop nebo aspoň multimetrem zkus měřit přímo na výstupu ze zdroje k LEDkám. Kolik je tam celkem "drátů"?

To vymazávání by možná znamenalo softwarovou chybu. To ti poradí jiní.

Jak to vypadá na BL? nezkoušel jsi měřit v STBY a v ON?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Robert18



Založen: Apr 15, 2009
Příspěvky: 281

PříspěvekZaslal: čt únor 13 2020, 22:21    Předmět: Citovat

Ze zdroje jde do LED asi 20 drátů značeno +- rozděleno na polovinu vlevo a vpravo na panelu. Bude to nějaké ser/par zapojení - nestudoval jsem.
Dle mého přesvědčení PWM 1 PWM2 řídí podsvit vrchní a spodní části.

Odpojuji řídicí vodiče z desky procesoru do zdroje. Konektory pro LED jsou jiné když odpojíš tak podsvit nejde ani jeden.

Problém je že bohužel o řízení podsvitu nic nevím jen si domýšlím.

BLU_ON jsem také zkoušel odpojit bez změny chování televize. Pokud mám něco změřit prosím o informaci co a jakým způsobem funguje a jaké hodnoty mám očekávat.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Syron



Založen: Oct 20, 2016
Příspěvky: 553
Bydliště: Olomoucko

PříspěvekZaslal: čt únor 13 2020, 23:33    Předmět: Citovat

Před řadou let existovaly televize, u kterých se regulovslo podsvícení podle jasu obrazu vždy pro určitou skupinu "pixelů", jakýchsi čtverečků. Velmi zjednušuji. Mělo to snižovat příkon TV. Nikdy jsem takovou televizi neměl možnost zkoumat zevnitř. Viděl jsem ale obraz na takových TV v autorizované prodejně, ale, upřímně, byla to cesta do pekel. Brzy se od toho upustilo. Obraz byl, slušně řečeno, divný, a téměř nedívatelný.

Jednak byl nějak divně zašedlý, jakoby flekatý. Těžko se totiž dá nastavit správně podsvit pro určitou nemalou skupinu bodů, které můžou mít jas mezi úplně bílou a úplně černou. Prostě to nemůže fungovat, a úspora energie byla sporná. V tomto směru je OLED pro úsporu energie podstatně lepší, ale má (zatím) jiné problémy.

Ještě zkus jednu věc. Zkus vrátit ty piny a odpojit konektor(y) pro LED, jestli TV pojede. i když vlastně hned na začátku píšeš, že obraz je, i když podsvit nesvítí. Ale myslím spíš odpojit jeden nebo druhý z obou konektorů.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Syron



Založen: Oct 20, 2016
Příspěvky: 553
Bydliště: Olomoucko

PříspěvekZaslal: čt únor 13 2020, 23:59    Předmět: Citovat

Může být i chyba v regulaci podsvitu na základní desce. Těch dvacet drátů může být také proto, že v podsvitu může být pět a pět skupin ledek, tedy 10 skupin, každá samostatně + a -. Chtělo by to poměřit napětí každé skupiny ledek. Mělo by být stejné. Zjistit jestli ty jednotlivé skupiny jsou spojeny paralelně, sériově, nebo jinak. Mám Samsunga, kde je osm drátů, a všechny 4 skupiny ledek jsou přímo na konektoru na desce spojeny do série. Napětí kolem 80V, řízeno jedním fetem. Možná tam máš něco podobného, akorát dva sériové obvody a dva fety na řízení. Chtělo by to schéma.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Syron



Založen: Oct 20, 2016
Příspěvky: 553
Bydliště: Olomoucko

PříspěvekZaslal: pá únor 14 2020, 0:12    Předmět: Citovat

Můžeš poslat pár fotek zdroje? Hlavně kolem podsvitu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
PotPalo



Založen: May 13, 2009
Příspěvky: 2750
Bydliště: BA-Králikárne

PříspěvekZaslal: pá únor 14 2020, 0:18    Předmět: Citovat

Môže byť načatá nejaká LEDka. Pri skúšaní podsvietení som mal prípad, že jedna LEDka dosť poblikávala pri slabom prúde (asi 3 až 5 mA). Ako sa zvyšoval prúd, LEDka už neblikala a svietila normálne. Na LED testeri to bolo pekne vidieť. Invertoru v TV to poblikávanie vadilo, zrejme mu rozhodilo napätie a vyplo to.

Takže záleží či to ide hneď na 100% (odpojené PWM) a teda funguje, alebo pri pokuse o slabší svit začne vypadávať nejaká LEDka a invertor vypne. Chcelo by to na skúšku generátor PWM signálu.

_________________
Pozor, kritické myslenie!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
p32



Založen: Jan 13, 2007
Příspěvky: 11720
Bydliště: Olomoucko

PříspěvekZaslal: pá únor 14 2020, 8:20    Předmět: Citovat

Dej sem pár čitelných fotek se záběry kolem konektroru pro podsvit seshora, ale i zespod. Měl by tam být nějaký šváb na regulaci těch ledek a taky nějaké odpory. A jestli ho najdeš, tak sem opiš jeho označení.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Robert18



Založen: Apr 15, 2009
Příspěvky: 281

PříspěvekZaslal: po únor 17 2020, 19:10    Předmět: Citovat

Zasílám fotografie.

Kdyby někdo věděl jak vypadá signál pro ovládání podsvitu mohl bych se pokusit jej nasimulovat arduinem.

Jinak by mi bohatě stačilo jakkoliv trochu sofistikovaně nařídit / snížit intenzitu podsvitu a do pracovny dobrý.

Díky



sam1.jpg
 Komentář:
 Velikost:  94.25 kB
 Zobrazeno:  14 krát

sam1.jpg



sam2.jpg
 Komentář:
 Velikost:  141.67 kB
 Zobrazeno:  18 krát

sam2.jpg


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Robert18



Založen: Apr 15, 2009
Příspěvky: 281

PříspěvekZaslal: po únor 17 2020, 19:53    Předmět: Citovat

Ještě jsem tedy udělal pokus.

Napsal jsem si postup jak se naslepo dostat do menu nastavení podsvícení
a připojil zpět řízení podsvitu.
Pokud nechám odpojený plochý kabel se signálem od obrazovky podsvícení
svítí na max, ale stejně nezávisle na nastavení - zvukově potvrzeno, že jsem ve správném menu.

Dělal jsem to proto, že kdyby posvícení reagovalo bylo by jasné, že na desce zdroje je vše ok.

Signály PWM 1 a PWM 2 jsou rozděleny na spodní a vrchní který připojím ten nesvítí.
Jde tam nějaký obdélník ? zkusím připojit mrzáčka ( osciloskop ) a poměřit jestli nejsou oba signály do země.

Update:

tak na vodičích z procesorové desky žádný průběh oba jsou v logické 0 proti zemi 0V proti 5V ze zdroje plné napětí

Druhá strana vstupy do zdroje 3.6V
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Syron



Založen: Oct 20, 2016
Příspěvky: 553
Bydliště: Olomoucko

PříspěvekZaslal: po únor 17 2020, 22:13    Předmět: Citovat

Zdravímm. Že to trvalo!! Takže do dílny by byla jedna možnost. Silně neodborná, zato úplně primitivně jednoduchá. Není co polazit. A pokud by se ukázalo časem, že je opravdu nějaká vadná LED, dá se to později dodělat, a není co pokazit.


Takže: stačí vypájet odpory 4R7 pod těmi konektory pro podsvit. Jeden jsem přečetl, pokud je to správně, jako R9205, ten druhý není k přečtení, musela by být fotka pod jiným úhlem. Ale nemůžeš si je splést. Jiné 4R7 tam nejsou. Dej místo nich 9,4Ω, nebo 8,2, které jsou v řadě. Případně 10Ω, ale to už bude asi málo svítit.Při 9,4Ω bude proud LEDkami poloviční. Máš tam podobně zapojený zdroj pro podsvit, jako já, ale dvojitý. Ty PWM 1 i PWM 2 nech samozřejmě odpojené. Budeš mít napevno nastavený podsvit. Změnou hodnoty těch dvou odporů si můžeš zvolit jinou velikost proudu, ale mělo by vyhovět to, co jsem ti napsal. Dej vědět, jak to dopadlo. Na ten internet bych se já osobně vybodl, nebo si připojil NTB.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Robert18



Založen: Apr 15, 2009
Příspěvky: 281

PříspěvekZaslal: po únor 17 2020, 22:20    Předmět: Citovat

Díky,

koupím odpory a zkusím to. Pro moje účely to bude stačit. Stejně vypnou vysílání a pak to statí to kouzlo.


PS. mám toho víc na řešení musím multiplexovat
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na adrese admin (zavináč) ebastlirna.cz


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.13 sekund