Vítejte na Elektro Bastlírně
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Upload · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Hledat v článcích

Dobrovolné příspěvky na provoz EB

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

oživování RDST RM 31

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Opravy a restaurování starých elektropřístrojů
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
MAHO



Založen: Nov 07, 2007
Příspěvky: 95
Bydliště: Dobřichovie

PříspěvekZaslal: st listopad 06 2019, 20:15    Předmět: oživování RDST RM 31 Citovat

Dobrý večer,
po delší době jsem dal do kupy RM 31, sehnal chybějící díly, postavil jsem zdroj a výsledek:
Přijímač funguje, ale příjem je velmi nejasný , nesrozumitelný.
Vysílač (zkouším do zátěže, ne do anteny) je dost nejasný. Při kontrole osciloskopem na anténním výstupu vidím signal, který odpovídá nastavené frekvenci. Při fonii mám funkční příposlech, ale při použití žárovky na anténním výstupu (dle originálního popisu RM 31 )není žádný svit, natož vidět problikávání dle rytmu řeči. Lampy jsem proměřil.
Poraďte , kde je chyba.
Díky
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Charos



Založen: Oct 16, 2009
Příspěvky: 707
Bydliště: u Chrudimě

PříspěvekZaslal: čt listopad 07 2019, 10:05    Předmět: Citovat

Co klasika . kondíky? Je to už let, co se RM31 narodila... Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Lukas-Peca



Založen: May 06, 2007
Příspěvky: 3015
Bydliště: Zlín

PříspěvekZaslal: čt listopad 07 2019, 10:58    Předmět: Citovat

Kondíky jsou tam plechové, ty bývají zcela perfektní. Asi by to chtělo měřit nějaká napětí včetně žhavicích.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
MAHO



Založen: Nov 07, 2007
Příspěvky: 95
Bydliště: Dobřichovie

PříspěvekZaslal: pá listopad 08 2019, 22:59    Předmět: Citovat

Tak jsem ještě jednou proměřil lampy, jsou v pořádku. Nastavil jsem žhavící napětí a přesto je většina napětí na anodách a mřížkách jiná, než má být.To by znamenalo zkontrolovat všechny napájecí obvody u všech lamp a bohužel na to nemám čas. Spíše se pokusím sehnat ještě jeden kus RM 31 a uvidím v jakém bude stavu. Nechci to vzdát, když jsem sehnal a oživil ostatní díly sestavy.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Lukas-Peca



Založen: May 06, 2007
Příspěvky: 3015
Bydliště: Zlín

PříspěvekZaslal: pá listopad 08 2019, 23:00    Předmět: Citovat

Jak moc jiná? U lampových věcí většinou nemá nějaká desítka voltů vliv.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
MAHO



Založen: Nov 07, 2007
Příspěvky: 95
Bydliště: Dobřichovie

PříspěvekZaslal: so listopad 09 2019, 11:38    Předmět: Citovat

Jsou to desítky voltů. Mne hlavně překvapilo, že koncová lampa vysílače je OK a přesto nerozsvítí 24 V žárovku, kterou jsem dal místo antény.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
masar



Založen: Dec 03, 2005
Příspěvky: 11087

PříspěvekZaslal: so listopad 09 2019, 12:04    Předmět: Citovat

A byla impedančně přizpůsobená? A byla konc. lampa vůbec buzená? Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
MAHO



Založen: Nov 07, 2007
Příspěvky: 95
Bydliště: Dobřichovie

PříspěvekZaslal: so listopad 09 2019, 15:31    Předmět: Citovat

To musím ještě vyzkoušet. Měl jsem zapojenou fonii a foukal jsem do mikrofonu a slyšel jsem příposlech.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
masar



Založen: Dec 03, 2005
Příspěvky: 11087

PříspěvekZaslal: so listopad 09 2019, 17:59    Předmět: Citovat

Pro rozsvícení 5W žárovky musí být RM31 perfektně sladěná. Kromě toho, výkon při A3 je max. 1,5W, takže je vhodné nejprve rozsvítit (ladit) žárovku při zaklíčování v režimu A1, kde je max. výkon kolem 6W.
Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
MAHO



Založen: Nov 07, 2007
Příspěvky: 95
Bydliště: Dobřichovie

PříspěvekZaslal: po listopad 11 2019, 18:47    Předmět: Citovat

Tak se mně podařilo žárovku rozsvítit. Problém byl standartně asi ve špatných dotecích. I když jsem doteky karuselů s krystaly čistil gumou, tak jsou asi ještě další problémy s kontakty na velkém karuselu. Ten jsem ještě nezvládl demontovat.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
ok1hga



Založen: Nov 28, 2006
Příspěvky: 8792
Bydliště: Česká Třebová

PříspěvekZaslal: st listopad 13 2019, 9:23    Předmět: Citovat

výstupní impedance RM-31 byla cca 70 Ohm
podívej se sem
na propojení stanice a anténího dílu jde použít 75 Ohm televizní koax, nebo i kroucená polní dvoulinka, ta má taky cca 70 Ohm.
V předpisech pro RM31 je to někde popsáno . . .

pro Jimirka:
přesuň sem ten dotaz, ať je to tu všechno.
. . . jinak je ten tvůj výkřik úplně naprd.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jimirek
Hlavní moderátor


Založen: May 06, 2013
Příspěvky: 6187
Bydliště: Ostrava

PříspěvekZaslal: st listopad 13 2019, 11:22    Předmět: Citovat

Nejsu otrok. Engine fóra neumožňuje přesouvat příspěvky z vlákna do vlákna. Pokud chce ten dotaz tady mít tazatel, ať si ho sem zkopíruje. Proto jsem to tam taky nesmazal.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
MAHO



Založen: Nov 07, 2007
Příspěvky: 95
Bydliště: Dobřichovie

PříspěvekZaslal: st listopad 13 2019, 12:59    Předmět: Citovat

Jo, udělal jsem chybu, že jsem dal dotaz do jiného vlákna.
Mne zajímá, jak se ta impedance vstupu počítá nebo měří. To , že u té RM 31 je 75 Ohmů, to jsem tušil podle konektoru.
Ať s dívám do různých učebnic, tak nic nenacházím.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Opravy a restaurování starých elektropřístrojů Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na adrese admin (zavináč) ebastlirna.cz


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.12 sekund