Vítejte na Elektro Bastlírně
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Upload · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Hledat v článcích

Dobrovolné příspěvky na provoz EB

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Připojení zemnění
Jdi na stránku 1, 2  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
xxgmxx



Založen: Oct 19, 2019
Příspěvky: 9

PříspěvekZaslal: so říjen 19 2019, 11:58    Předmět: Připojení zemnění Citovat

Ahoj, chci se zeptat, už před dlouho dobou mi bylo řečeno že pod barákem máme nějakou kovovou desku, která měla sloužit jako zemnění. Až teď jsem zjistil že to buď nikdy nebylo zapojené, nebo to někdo uštípal.
Chtěl bych to zapojit, ale nějak si nejsem jistý kam s tím, jelikož to je ve sklepě a rozvaděč na druhém konci baráku, tak bych to alespoň teď nějak zapojil.
Mám tu několik možností kam by se to dalo zapojit a to je zemnící svorka na radiátoru, zemnění boileru a malý rozvaděč pro 380V který má 6mm2 přívod.
Já bych to klidně připojil na všechno, jaký je váš názor? Samozřejmě vím, že to neni ideální.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Achab



Založen: Nov 05, 2010
Příspěvky: 5353
Bydliště: okr. Vyškov

PříspěvekZaslal: so říjen 19 2019, 12:40    Předmět: Citovat

Předně je potřeba ověřit stav zemniče, jestli má vůbec smysl se s ním zabývat. Mohl být zrušen jako nevyhovující.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
xxgmxx



Založen: Oct 19, 2019
Příspěvky: 9

PříspěvekZaslal: so říjen 19 2019, 13:07    Předmět: Citovat

Achab napsal(a):
Předně je potřeba ověřit stav zemniče, jestli má vůbec smysl se s ním zabývat. Mohl být zrušen jako nevyhovující.

Připojil jsem pomocí něj některé spotřebiče jako přímotop a podobně a fungovaly, jiný způsob jak to ověřit mě nenapadl.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
masar



Založen: Dec 03, 2005
Příspěvky: 11084

PříspěvekZaslal: so říjen 19 2019, 13:25    Předmět: Citovat

"...a fungovaly..."
A proč by neměly? Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Osmdesat



Založen: Jan 19, 2016
Příspěvky: 858
Bydliště: Liberec

PříspěvekZaslal: so říjen 19 2019, 14:01    Předmět: Citovat

Zemnič se myslím připojuje do rozvodné skříň, na PE, teprve odtud se přes PE zemní spotřebiče. Nepřipojuje se přímo na spotřebiče. Musí také vycházet z jednoho bodu, aby někde nevznikalo dvojí zemnění.
Suma sumárum, lépe je poradit se s odborníkem.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ok1in



Založen: May 06, 2010
Příspěvky: 169
Bydliště: Kladno

PříspěvekZaslal: so říjen 19 2019, 14:23    Předmět: Citovat

Když nevím, zeptám se toho co se tím živí. A pokud to z jakéhokoliv důvodu nechci udělat, první odkaz z Google dá - http://www.fraja.cz/priprava-zakladoveho-zemnice-a-nejcastejsi-prohresky/
Ale jak už bylo řečeno, to že je odpojený může mít svůj důvod a bez změření nic nikam nepřipojuj...

_________________
Automatizace - PLC, HMI, měniče, pohony...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
xxgmxx



Založen: Oct 19, 2019
Příspěvky: 9

PříspěvekZaslal: so říjen 19 2019, 17:30    Předmět: Citovat

Osmdesat napsal(a):
Zemnič se myslím připojuje do rozvodné skříň, na PE, teprve odtud se přes PE zemní spotřebiče. Nepřipojuje se přímo na spotřebiče. Musí také vycházet z jednoho bodu, aby někde nevznikalo dvojí zemnění.
Suma sumárum, lépe je poradit se s odborníkem.


Měl jsem to revizního technika od čezu který mi dělal revizi že mám el. kotel a ten mi řekl že by to zapojil na topení, a že to topení bude někde uzemněné také, takže si to svojí cestu najde. Prý lepší mít něco než nic kdyby někde překopli zemnění tak mě to zachrání. Rolling Eyes
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
p32



Založen: Jan 13, 2007
Příspěvky: 10930
Bydliště: Olomoucko

PříspěvekZaslal: so říjen 19 2019, 18:21    Předmět: Citovat

Tak tomu reviznímu technikovi (na co?) bych moc nevěřil.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 24232
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: so říjen 19 2019, 19:09    Předmět: Citovat

Mohol ti rovno zmerat odpor toho zemnica.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
p32



Založen: Jan 13, 2007
Příspěvky: 10930
Bydliště: Olomoucko

PříspěvekZaslal: so říjen 19 2019, 19:37    Předmět: Citovat

To tedy měl, ale když má takové hlášky jako "takže si to svojí cestu najde", tak to bylo asi jen takové plácání.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
xxgmxx



Založen: Oct 19, 2019
Příspěvky: 9

PříspěvekZaslal: so říjen 19 2019, 20:45    Předmět: Citovat

No dobrá, tak to asi zapojovat nebudu. Jelikož ti co to tu stavěli umřeli dříve než to dodělali, tak asi proto to nebylo zapojené.
Jinak tu v baráku zemnění neni, jediné co tu je jde z el. přípojky nulák a zemnění jeden a ten stejnej kabel.
Jestli je taková prasečína to zapojit jak jsem napsal, raději to nechám být.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Sandal



Založen: May 22, 2006
Příspěvky: 1538
Bydliště: Posázaví (JN79LT)

PříspěvekZaslal: so říjen 19 2019, 21:17    Předmět: Citovat

Pokud je přizeměno někde v RISce a není to dál než 40m od HR, tak by to mělo vyhovět.
Jinak tyhle desky se už dávno nepoužívaj, kvůli malé účinnosti přizemění.Používá se pozink pás 4x30 natažený ve výkopu.
Tyhle informace mám od vedoucího elektrikářů, když dělaly u nás po vsi nový rozvody elektriky do zěmě.Ptal jsem se ho, proč mne neuzemnily u baráku RIS a tohle mi odpověděl.

_________________
Moudří lidé nemusejí být nutně vzdělaní. Vzdělaní lidé nemusejí být nutně moudří.
___________________________________________
Neexistuje zdravý způsob, jak se přizpůsobit hluboce nemocné společnosti. Jiddu Krišnamurtí
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
xxgmxx



Založen: Oct 19, 2019
Příspěvky: 9

PříspěvekZaslal: so říjen 19 2019, 22:03    Předmět: Citovat

Sandal napsal(a):
Pokud je přizeměno někde v RISce a není to dál než 40m od HR, tak by to mělo vyhovět.
Jinak tyhle desky se už dávno nepoužívaj, kvůli malé účinnosti přizemění.Používá se pozink pás 4x30 natažený ve výkopu.
Tyhle informace mám od vedoucího elektrikářů, když dělaly u nás po vsi nový rozvody elektriky do zěmě.Ptal jsem se ho, proč mne neuzemnily u baráku RIS a tohle mi odpověděl.


Nevím jak to je v RISce zapojeno, vidět tam nic není, jediné co vím je že mi do baráku vede zelenožlutý vodič, na který je v baráku připojený nulák a ochranný vodič. Jestli to je lepší mít pouze tohle , než mít i připojenou tu desku pod barákem, způsobem který mám k dispozici, tak to tak nechám.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
xxgmxx



Založen: Oct 19, 2019
Příspěvky: 9

PříspěvekZaslal: so říjen 19 2019, 22:09    Předmět: Citovat

Rovnou se zeptám, co dělá dvojí zemnění ? Jaký je problém který dvojí zemnění vyttváří ?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 9933
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: so říjen 19 2019, 23:23    Předmět: Citovat

Když jsem před asi 30 lety kopal vedle baráku sklípek, tak jsem odhalil zemnící desku hromosvodu v hloubce asi 2 m. Svod ze střechy byl měď cca 8 mm a deska rozměr 600 x 600 mm taky měď, ale byla šíleně rozežraná měděnkou místama díry, místama tloušťka 3-4 mm. Svodovej drát byl na konci rozklepanej a původně byl asi snejtovanej s deskou ale vše bylo sežraný a rozpojený. Děda tvrdil, že jednou do toho hromosvodu prásklo. Tenhle stav byl asi po 40 letech od postavení baráku.
Otázka je, z čeho je uzemnění u tebe a zda to není dávno urezlý. Většinou se to co je v zemi dělá z pozinku. Hodně málo hromosvodářů natírá spojky svodu a zemnící tyče v zemi roztaveným asfaltem a pokud to dokonce svaří elektrikou, tak to v tom místě spálenýho pozinku bez nátěru shnije za pár let.

_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na adrese admin (zavináč) ebastlirna.cz


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.18 sekund