Vítejte na Elektro Bastlírně
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Upload · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Hledat v článcích

Dobrovolné příspěvky na provoz EB

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

měření dig. osciloskopem

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
sr71
Aktivní uživatel
Aktivní uživatel



Založen: Apr 10, 2004
Bydliště: severovýchodní čechy

PříspěvekZaslal: út září 12 2017, 12:12    Předmět: měření dig. osciloskopem Citovat

Nejsem v měření osciloskopem nějak extra zběhlý, tak prosím o vysvětlení tohoto jevu. Měřím výstup z UPS (tzv. modifikovaná sinusovka) a oscil. v řádku dole na displeji zobrazuje mimo jiné frekvenci a periodu signálu. Při nastavené čas. základně na 2ms je zobrazován údaj 50Hz (a tomu odpovídající perioda). Ale proč když změním nastavení čas. základny na např. 5ms se hodnota změní na 70Hz když signál zůstává stejný a jeho průběh odpovídá stále 50Hz? Zjistil jsem že při tomto signálu je hodnota měřené frekvence závislá nejen na nastavení čas. základny ale i na nastavení spouštění, nechápu ale proč.


osc_2ms.jpg
 Komentář:
 Velikost:  177.67 kB
 Zobrazeno:  64 krát

osc_2ms.jpg



osc_5ms.jpg
 Komentář:
 Velikost:  166.1 kB
 Zobrazeno:  60 krát

osc_5ms.jpg


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zaky
Super uživatel
Super uživatel



Založen: Oct 30, 2010
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: út září 12 2017, 12:34    Předmět: Citovat

Nastav si trigger level na nějakou vhodnější hodnotu, tak, aby byla jednoznačně mimo brajgl okolo nuly. Pak by měření mělo být v pořádku. Periodu osciloskop měří jako dobu mezi dvěma průchody signálu spouštěcí úrovní, samozřejmě s respektováním, jestli se spouští náběžnou, nebo spádovou hranou.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
sr71
Aktivní uživatel
Aktivní uživatel



Založen: Apr 10, 2004
Bydliště: severovýchodní čechy

PříspěvekZaslal: út září 12 2017, 13:04    Předmět: Citovat

s tím už jsem taky laboroval ale chová se to divně, např. když nastavím trigger na 100V, při čas. základně 5ms a delší zobrazuje 50,0Hz ale při 2ms je tam 70,8Hz, při 1ms a kratší se údaj frekvence nezobrazuje vůbec (jsou tam jen hvězdičky místo čísel)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Ruprecht
Běžný uživatel
Běžný uživatel



Založen: Sep 28, 2005
Bydliště: ZČ + JM

PříspěvekZaslal: út září 12 2017, 14:03    Předmět: Citovat

Nemusí být náhodou pro korektní zobrazení kmitočtu na obrazovce zobrazena alespoň jedna celá perioda? A čím víc period tím víc Adidas?
_________________
Pokud máte sestavu, nějaké komponenty nebo příslušenství k Tek TM500/TM5000 a chcete se jich zbavit, nabídněte.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zaky
Super uživatel
Super uživatel



Založen: Oct 30, 2010
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: út září 12 2017, 14:36    Předmět: Citovat

Jedna celá peridoa jistě zobrazena být musí, což ale je. Pokud to měří nesmysly i při trigger level na rozumné hodnotě, tak holt prostě asi Rigol Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
sr71
Aktivní uživatel
Aktivní uživatel



Založen: Apr 10, 2004
Bydliště: severovýchodní čechy

PříspěvekZaslal: út září 12 2017, 14:45    Předmět: Citovat

asi Very Happy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Ruprecht
Běžný uživatel
Běžný uživatel



Založen: Sep 28, 2005
Bydliště: ZČ + JM

PříspěvekZaslal: út září 12 2017, 15:40    Předmět: Citovat

Já reagoval na "při 1ms a kratší se údaj frekvence nezobrazuje vůbec".
Když teda "Jedna celá peridoa jistě zobrazena být musí, což ale je", jak se dostane jedna celá perioda 20ms (50Hz) na obrazovku s dvanácti 1ms dílky?

Ten osciloskop pravděpodobně počítá "platné hrany na obrazovce", takže počet "platných" hran použitých pro výpočet kmitočtu se může měnit i změnou spouštění, jak píšeš v prvním příspěvku. A asi i počtem necelých period na obrazovce.

_________________
Pokud máte sestavu, nějaké komponenty nebo příslušenství k Tek TM500/TM5000 a chcete se jich zbavit, nabídněte.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
JiriTom
Běžný uživatel
Běžný uživatel



Založen: Apr 26, 2017

PříspěvekZaslal: út září 12 2017, 15:58    Předmět: Citovat

Otestuj ten osciloskop normálním sinusem ze sítě nebo generátoru. Třeba si to neví rady s tím obdélníkem... (při trigrování)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Venda
Běžný uživatel
Běžný uživatel



Založen: Mar 22, 2006
Bydliště: Na soutoku Labe a Orlice

PříspěvekZaslal: út září 12 2017, 16:53    Předmět: Citovat

Asi myslíš osciloskop na síť přes odděl. trafo, na přímo ne. Co to máš za typ Rigola? V práci mám taky čtyřkanál, tak kdyby to byl stejný, tak vyzkouším, jestli to není nějaká chyba ve firmware.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
sr71
Aktivní uživatel
Aktivní uživatel



Založen: Apr 10, 2004
Bydliště: severovýchodní čechy

PříspěvekZaslal: út září 12 2017, 16:54    Předmět: Citovat

Jj s tím nezobrazováním frekvence vůbec má Ruprecht pravdu, nebyla zobrazena celá perioda. A je to osciloskop Rigol DS1054
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
petula
Běžný uživatel
Běžný uživatel



Založen: May 22, 2016

PříspěvekZaslal: po listopad 20 2017, 19:02    Předmět: Citovat

co jsi čekal od rigola? Už samotný název rigol vypovídá o kvalitě. Cena toho rigolu jistě odpovídá výsledkům měření.

A proč vůbec na měření periodického signálu používáš digitál? Digitální osciloskop je dobrý na měření, kde potřebuješ shromáždit neperiodická data data a pak je zpětně prohlížet, napřiklad při diagnostice motorových vozidel. Dál také pro zbrazování náhodných nepravidelných jevů (jenže tam to chce rychlé vzorkování, aby ti ten náhodný jev neuniknul).

Na zobrazování periodických signálů v reálném čase je analogový osciloskop.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
JiriTom
Běžný uživatel
Běžný uživatel



Založen: Apr 26, 2017

PříspěvekZaslal: po listopad 20 2017, 19:07    Předmět: Citovat

Někdo kvůli "hloubce" klasiky, nevejde se na stůl... Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hydrawerk
Team member
Team member



Založen: Dec 13, 2011
Bydliště: Earth

PříspěvekZaslal: po listopad 20 2017, 21:08    Předmět: Citovat

citace:
Na zobrazování periodických signálů v reálném čase je analogový osciloskop.

Heh, analogové osciloskopy už se přestávají vyrábět. Digitální osciloskopy naprosto převládají.
https://eshop.micronix.cz/merici-technika/elektricke-veliciny/osciloskopy/analogove/gos-630fc.html

_________________
01 02 03
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
fredis
Super uživatel
Super uživatel



Založen: Nov 17, 2004
Bydliště: Třebíčsko

PříspěvekZaslal: út listopad 21 2017, 11:21    Předmět: Citovat

Přestávat vyrábět se můžou. Wink Ale analog je analog, obzvlášť kvalitní.
_________________
Rotor rotuje a stator stagnuje...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hydrawerk
Team member
Team member



Založen: Dec 13, 2011
Bydliště: Earth

PříspěvekZaslal: út listopad 21 2017, 13:46    Předmět: Citovat

Jo, ale GW Instek je asi poslední významný výrobce analogových osciloskopů.
Všichni ostatní (Hameg, Tektronix, HP/Agilent/Keysight, Iwatsu, Hitachi, Gould...) už je přestali vyrábět.
https://www.tme.eu/cz/katalog/osciloskopy-a-scopometry_100276/#id_category=112664&page=1&s_field=artykul&s_order=ASC

_________________
01 02 03
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na adrese admin (zavináč) ebastlirna.cz


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.15 sekund