Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Seriové zapojení ethernetových zásuvek, bude to fungovat?
Jdi na stránku 1, 2  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Výpočetní technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
TeslaPC



Založen: Aug 08, 2022
Příspěvky: 359
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: po únor 26 2024, 16:45    Předmět: Seriové zapojení ethernetových zásuvek, bude to fungovat? Citovat

Ahoj, dneska jsem rozebral telefonní zásuvku, z důvodu malování, když jsem nandaval zpět kryt, všiml jsem si vzadu něčeho zvláštního, tak jsem telefonní zásuvku vyndal z krabičky, a s velkým údivem jsem zjistil že vzadu vede něco jako STP kabel, který má 4x kroucené dvojžíly pro ethernet + 1 kroucenou 2 žílu pro telefon. Po podrobnějším prozkoumání jsem zjistil, že to vede od zásuvky k zásuvce, tudíž je možnost vše zapojit jedině sériově za sebe, jako je ted telefon. Moje otázka zní, když zapojím sériově za sebe 6 ethernetových zásuvek, a na konci na to přidělám koncovku, a zapojím to do roteru, bude to spolehlivě fungovat, a bude to spolehlivě zvládat přenést 1 Gb/s? Pokud ne, jaké jsou možná řešení jak toho aby to fungovalo jak má docílit?
Díky za rady

(PS: s rozvodem internetu se tu hrozně perem od doby co tu bydlíme a furt nám to tu pořádně nefunguje všude, provrtávaly jsme kvuli tomu i podlahu aby jsme natáhly UTP kabel aspon o patro níž, a tam fungoval dobře internet, ovšem to jsou 2 patra ze 4, a když se povede tohle rozchodtit tak to bude dokonalý, protože bude zásuvka s internetem v každé místnosti)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Cowley



Založen: Feb 04, 2005
Příspěvky: 3281

PříspěvekZaslal: po únor 26 2024, 16:54    Předmět: Citovat

To je prasárna.

Moc bych si přál vidět fotku.

Do jednoho UTP kabelu lze pomocí originál nebo bastl spojky naroubovat 2 zařízení Cat.5e.

Nebo 1x data a 1x systémový telefon.

Nebo 1x data a 2x analogový telefon.

Ale je to znouzectnost Sad
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Cowley



Založen: Feb 04, 2005
Příspěvky: 3281

PříspěvekZaslal: po únor 26 2024, 16:57    Předmět: Citovat

STP kabel co má 4 žíly pro internet a ještě 2 pro telefon neexistuje!

Obávám se, že tam máš SYKFY kabel 5x2x0.5 co nemá s internetem co do činění... (pokud má nějaký pár barvu ŠEDOU - tak je "vymalováno") Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Cowley



Založen: Feb 04, 2005
Příspěvky: 3281

PříspěvekZaslal: po únor 26 2024, 16:59    Předmět: Citovat

Navíc sám píšeš "rozebral jsem telefonní zásuvku". Pak je to OK a je to jen telefon.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
TeslaPC



Založen: Aug 08, 2022
Příspěvky: 359
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: po únor 26 2024, 17:02    Předmět: Citovat

Čeho konkrétně fotku? 1x analogový telefon tam vede po tý jedný 2 lince už od doby co ten barák postavily, zbylé žíly jsou nezapojeny a smotány vzadu v krabičkách, a dole v telekom telefonní krabičce. Za nedlouho nám budou dělat optickou přípojku, kterou nám udělají úplně dole v patře, s největší pravděpodobností vedle telekom telefonní krabičky. Z tý telekom krabičky bych si potřeboval vytáhnou a prodloužit ty 4 nezapojené páry, a poslat s nimi internet (ethernet 1Gb/s) o patro víš, a potom pokud by to šlo, tak nejideálnějc do celýho rozvodu. Bylo to takhle už od postavení domu, co s tím zamýšlely dál to netuším, já to jen po 11 letech tu objevil.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
DukeNuke



Založen: Apr 02, 2018
Příspěvky: 896

PříspěvekZaslal: po únor 26 2024, 17:10    Předmět: Citovat

ethernet je z pricipu hvězdicová topologie sítě. Tudíž od každého síťového zařízení musí vést kabel do switche. Tedy nic jako seriové zapojení u ethernetu neexistuje. A pokud na párovaném kabelu neuvidíš kategorii, o nic bych se nepokoušel, ono protlačit 100MHz po obyčejných drátech není jen tak.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
TeslaPC



Založen: Aug 08, 2022
Příspěvky: 359
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: po únor 26 2024, 17:17    Předmět: Citovat

Dráty jsou tu takové.


20240226_170741.jpg
 Komentář:
 Velikost:  31.91 kB
 Zobrazeno:  108 krát

20240226_170741.jpg



20240226_170747.jpg
 Komentář:
 Velikost:  41.78 kB
 Zobrazeno:  59 krát

20240226_170747.jpg



20240226_170755.jpg
 Komentář:
 Velikost:  41.99 kB
 Zobrazeno:  60 krát

20240226_170755.jpg


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
DukeNuke



Založen: Apr 02, 2018
Příspěvky: 896

PříspěvekZaslal: po únor 26 2024, 17:22    Předmět: Citovat

A pak, že fotka nepomůže - rozhodně se nejedná o UTP, či STP Cat5e. Tam jsou úplně jiné standardizované barvy.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
TeslaPC



Založen: Aug 08, 2022
Příspěvky: 359
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: po únor 26 2024, 17:25    Předmět: Citovat

A může bejt nějaká šance že by po tom gigabitový ethernet prolezl? Dost by se to hodilo, ale nevim teda úplně jak vyřešit to že by to nemělo bejt zapojený za sebe.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 33849
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: po únor 26 2024, 17:27    Předmět: Citovat

Je to krutene (a dokonca tienene), su tam 4 pary, akurat ta oranzova je nejaka tmava. Na 100Mbit by to fungovat mohlo.

Keby boli vsetky kable natahane z jedneho miesta, tak staci osadit RJ45 zasuvky. Ak idu kable od zasuvky k zasuvke, tak je to na hovno.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Cowley



Založen: Feb 04, 2005
Příspěvky: 3281

PříspěvekZaslal: po únor 26 2024, 17:32    Předmět: Citovat

To je SYKFY 5x2x0.5 kabel.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Cowley



Založen: Feb 04, 2005
Příspěvky: 3281

PříspěvekZaslal: po únor 26 2024, 17:35    Předmět: Citovat

rnbw: brzdi. To je čistě telefonní kabel s 5-ti páry.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 17678
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: po únor 26 2024, 17:37    Předmět: Citovat

Podle fotek SYKFY 5x2x0,5. Mě po něm leze 50Mbps internet do baráku.
_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Cowley



Založen: Feb 04, 2005
Příspěvky: 3281

PříspěvekZaslal: po únor 26 2024, 17:41    Předmět: Citovat

Cowley napsal(a):
STP kabel co má 4 žíly pro internet a ještě 2 pro telefon neexistuje!

Obávám se, že tam máš SYKFY kabel 5x2x0.5 co nemá s internetem co do činění... (pokud má nějaký pár barvu ŠEDOU - tak je "vymalováno") Smile


Věštecká koule zafungovala... Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
DukeNuke



Založen: Apr 02, 2018
Příspěvky: 896

PříspěvekZaslal: po únor 26 2024, 17:41    Předmět: Citovat

Oranžová tam není. Jak tu už kolega psal, je to sykfy 5x2 - něco takového: https://shop.elektro-sychra.cz/kabel-sykfy-5x2x0-5-p5869/ Možná tak na dsl, nic víc. Rozhodně ne gigabit ethernet.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Výpočetní technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.17 sekund