Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

286 SUNTAC konfigurace RAM
Jdi na stránku 1, 2  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Výpočetní technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
jardafiala



Založen: Jun 20, 2010
Příspěvky: 1264
Bydliště: Česká Lípa

PříspěvekZaslal: út leden 24 2023, 20:08    Předmět: 286 SUNTAC konfigurace RAM Citovat

Zdar
mám základní desku a chci ji vyzkoušet. Našel jsem i nějaké RAM. Nenašel jsem pro ni manuál, našel jsem jen podobné a chci ji vyzkoušet. Podle toho co jsem našel by tak jak jsem tam nasázel paměti měla mít 512k. Paměti jsou 53C256 a nejsem si jist, jestli by něco mělo být i v paticích napravo (označeno v obrázku)? Má někdo s tímto nějakou zkušenost?



P1010001ab.jpg
 Komentář:
 Velikost:  251.16 kB
 Zobrazeno:  73 krát

P1010001ab.jpg


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
grrrrrrrr



Založen: Jun 15, 2010
Příspěvky: 437
Bydliště: Olomouc

PříspěvekZaslal: út leden 24 2023, 21:18    Předmět: Citovat

Tady si vyhledej tu desku a pokud tam bude i manual bude tam popsana i konfigurace pameti. Navic co se divam tak dramky mas v bank0 takze ta deska by mela jet tak jak je. Spis jestli nechybi epromky s biosem.

https://theretroweb.com/
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jardafiala



Založen: Jun 20, 2010
Příspěvky: 1264
Bydliště: Česká Lípa

PříspěvekZaslal: út leden 24 2023, 22:53    Předmět: Citovat

Dík, odkaz je bezva ale co jsem prohledal, tahle konfigurace je, nevímproč, k nenalezení. Nicméně si myslím, jak píšeš, že to mám správně. Další zpráva zítra, jestli se deska ozve.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
forbidden



Založen: Feb 14, 2005
Příspěvky: 8640
Bydliště: Brno (JN89GF)

PříspěvekZaslal: út leden 24 2023, 23:01    Předmět: Citovat

Nevím, jestli se mi to už neplete, ale neosazovala se takto na starých deskách i cache?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
jardafiala



Založen: Jun 20, 2010
Příspěvky: 1264
Bydliště: Česká Lípa

PříspěvekZaslal: út leden 24 2023, 23:12    Předmět: Citovat

Je to 286, semizdá, a nejenom zdá, mám to ve sbírce, že cache mají až 486 (aspoň BIOS o tom něco říká). Ale je to DÁVNO, kdo si to pamatuje? Vzal jsem krabici a chodí mi 4 386, dalších několik 486 s cache a pár 286 kde o cache zřejmě nebylo ani vidu ani slechu...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
judeware



Založen: Aug 04, 2009
Příspěvky: 950
Bydliště: okres Písek

PříspěvekZaslal: út leden 24 2023, 23:15    Předmět: Citovat

Zakroužkovaný blok s paticemi je zřejmě určen pro paritu. Je-li v "hlavních" paticích celkem 512KiB, musí být v paritní sekci osazeno 8x méně (64KiB). Ale je to jen odhad, desku pro 286 jsem už dlouho v ruce nedržel, o dokundamentaci ani nemluvě. Embarassed

286 a cache je nesmysl. Smile

Rezidentní SW tvoří dvě paměti 16KiB, jsou osazeny "šetnáctibitově". Může to tak být kompletní a nemusí.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Lukas-Peca



Založen: May 06, 2007
Příspěvky: 3711
Bydliště: Zlín

PříspěvekZaslal: st leden 25 2023, 6:50    Předmět: Citovat

Vidím velký špatný v tom čipu DALLAS. Bude potřeba ho rozpitvat a připojit externí baterku. Navíc asi není v patici.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
pepik9



Založen: Aug 31, 2010
Příspěvky: 2135

PříspěvekZaslal: st leden 25 2023, 7:37    Předmět: Citovat

Paměti tam jsou po 9 ks, takže včetně parity ?
Měl jsem 386 s 8k cache, asi interní, čipset MX. V práci jsem se potkal s PC, už nevím jestli 286 nebo spíš 386sx, s nějakou cache. Po přendání do jiné bedny začaly padat programy, zjistil jsem, že některé soubory vč. systémových jsou zkrácené. Po vypnutí cache v biosu pak sloužil ještě pár let místo psacího stroje. Myslím, že došlo k ráně statickou elektrikou při přendávání desky.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 31264
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: st leden 25 2023, 8:36    Předmět: Citovat

Procesory 286 nepodporuje cache. To je az od 386, ale cache musi byt na doske (v CPU nie je ziadna).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jardafiala



Založen: Jun 20, 2010
Příspěvky: 1264
Bydliště: Česká Lípa

PříspěvekZaslal: st leden 25 2023, 11:31    Předmět: Citovat

Zkusil jsem to s vyfocenou konfigurací, nic. Ani nepípne, myslím že ozvat by se měla, 386 bez RAM kvíká (zkoušel jsem 3 s RAMkou jsou funkční) , 286 by měla asi taky. Zajímavé je že funkční 486 bez RAM ani nepípne. Kašlu na ni, dal jsem ji na aukro.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
pepik9



Založen: Aug 31, 2010
Příspěvky: 2135

PříspěvekZaslal: st leden 25 2023, 13:10    Předmět: Citovat

citace:
ale cache musi byt na doske
Myslel jsem interní v čipsetu (řadič paměti).
Možná by chtělo osciloskop, jestli běží "hodiny". Moje 286, co jsem si koupil v r. 1991, po létech přestala reagovat na stav konektoru Turbo a jde jen na 6MHz, na 12 nepřepne.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
judeware



Založen: Aug 04, 2009
Příspěvky: 950
Bydliště: okres Písek

PříspěvekZaslal: st leden 25 2023, 18:56    Předmět: Citovat

Koriguji:
Špatně jsem se podíval na to foto, v obou sloupcích je opravdu 9ks IO 41256. Embarassed 8 kusů tedy tvoří blok 256KiB, devátý redundantní je ona parita. Takže je osazeno kompletních 512 a patice vpravo jsou přírodavínaco. Chtělo by to jiné foto té desky (z internetu), třeba by to něco napovědělo. Jinak je to bez písemností téměř neřešitelné.

Jestli není taková deska úplně chcíplá, se dá zjistit pouhou logickou sondou napíchlou na adresních vývodech EPROM (pokud není rezidentní SW kaput). Samozřejmě je zapotřebí krom zdroje i 100%ně funkční graf. adaptér do ISA slotu, repráček a lépe i klaviatura. A trpělivost při bádání. Smile

Přítomnost cache na deskách 386 představují IO 6164, resp. 61256 (úzké pouzdro DIP28).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 31264
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: st leden 25 2023, 19:02    Předmět: Citovat

Vhodna je aj ISA POST karta.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
PCmaniac99



Založen: Feb 07, 2008
Příspěvky: 711
Bydliště: Jablonec nad Nisou

PříspěvekZaslal: st leden 25 2023, 20:06    Předmět: Citovat

TOHLE jste našli? je tam plno kvalitních fotek i osazený desky a nějaké další odkazy např tady

a tady je popsaná konfigurace ram a další věci.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 31264
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: st leden 25 2023, 20:43    Předmět: Citovat

Akurat su to uplne ine dosky...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Výpočetní technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.14 sekund