Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Elektromagnet topinkovače

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Bílá technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Enigma



Založen: Aug 31, 2005
Příspěvky: 45
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: po leden 23 2023, 10:43    Předmět: Elektromagnet topinkovače Citovat

Přestal mi držet elektromagnet v topinkovači. Po přečtení jiné diskuze o problémech s topinkovačem jsem topinkovač rozebral a vyčistil drobky.
V topinkovači je elektromagnet tvořen cívkou s jádrem z plechů E5.
Pokud je kotva přitisknuta na středový sloupek a oba krajní sloupky, tak nedrží.
Pokud kotvu vychýlím, že je na středovém sloupku a jednom krajním,
tak drží jak přibitá. Nějak si to nedovedu vysvětlit. Na cívce elektromagnetu je cca 11 V. Časovač a tlačítko Cancel funguje. Jádro cívky i kotva jsou naprosto rovné a čisté. Pokud na cívku přivedu ss napětí z externího zdroje, tak elektromagnet drží kotvu přes oba sloupky. Filtrační kondenzátor pro ss napětí jsem již také vyměnil. Tak mě již nenapadá, co je špatně.



Topinkovač.png
 Komentář:
Zapojení topinkovače.
 Velikost:  87.95 kB
 Zobrazeno:  172 krát

Topinkovač.png


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zaky



Založen: Oct 30, 2010
Příspěvky: 5882
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: po leden 23 2023, 11:03    Předmět: Citovat

Vyměnil jsi C1 i C3?
_________________
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Enigma



Založen: Aug 31, 2005
Příspěvky: 45
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: po leden 23 2023, 11:14    Předmět: Citovat

Kondenzátor C1 jsem vyměnil, C3 zatím ne, na zenerce je 5V a časovač se zdá, že funguje. Zkusím také vyměnit.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jezevec
Hlavní moderátor


Založen: Jun 13, 2004
Příspěvky: 5307
Bydliště: Břeclavsko

PříspěvekZaslal: po leden 23 2023, 14:29    Předmět: Citovat

To schéma je z datasheetu, je stejné i v reálu?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Enigma



Založen: Aug 31, 2005
Příspěvky: 45
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: po leden 23 2023, 14:39    Předmět: Citovat

Schéma více méně odpovídá, hodnoty kondenzátorů se drobně liší, zenerka je 5V atd. Nedovedu si vysvětlit, proč kotva elektromagnetu drží, když je šikmo přes střední sloupek a krajní a když je přes střední a oba krajní sloupky tak nedrží.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
BOBOBO



Založen: Feb 25, 2008
Příspěvky: 17578
Bydliště: Rychnovsko

PříspěvekZaslal: po leden 23 2023, 15:34    Předmět: Citovat

Co tak cvičně bloknout B Q1 kondem M1 .
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
PotPalo



Založen: May 13, 2009
Příspěvky: 4302
Bydliště: BA-Petržalka :(

PříspěvekZaslal: po leden 23 2023, 15:47    Předmět: Citovat

Nemohla sa kotva zmagnetizovať? A posunutím sa posunie o jeden pól, takže sú póly proti sebe a držia?
_________________
Prebieha "rozvoj" k horšiemu, developer je zlo.
Poriadne www stránky fungujú pod Operou 12.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
adakar



Založen: Sep 16, 2020
Příspěvky: 162

PříspěvekZaslal: po leden 23 2023, 16:39    Předmět: Citovat

Ak bežne funkčne Q1 ide pri zopnutí do saturácie, tak uzemnenie cievky mimo Q1 by odstavilo úvahy o závade v ostatnej časti zapojenia...

Možno by som meral napätie na kolektori tranzistora pri zopnutí...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zaky



Založen: Oct 30, 2010
Příspěvky: 5882
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: po leden 23 2023, 16:43    Předmět: Citovat

Ano, správně, zkusit zkratovat CE tranzistoru, jestli kotva zůstane po aktivaci topinkovače přitažená.
_________________
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Artaban001



Založen: Apr 01, 2004
Příspěvky: 9111
Bydliště: Pendrov

PříspěvekZaslal: po leden 23 2023, 16:45    Předmět: Citovat

Taky bych zkusil propojit kolektor a emitor na tvrdo. Topikovač bych zapojil do prodlužky s vypínačem a testoval bych to tak, že bych topinkovač párkrát nahodil a pak stopnul vypínačem na prodlužce.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
adakar



Založen: Sep 16, 2020
Příspěvky: 162

PříspěvekZaslal: po leden 23 2023, 17:03    Předmět: Citovat

Očakával by som mierny zvod 1N4007, možno načatý Q1, nepravdepodobný bude zvod 1N4148 keďže na ext. napájanie cievka drží... Nakoniec prekvapí mechanická závada...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Enigma



Založen: Aug 31, 2005
Příspěvky: 45
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: po leden 23 2023, 18:07    Předmět: Citovat

Děkuji všem za podněty, diodu 1N4007 jsem již dříve vyměnil, o tom jsem ani nepsal. Zkratování CE u Q1 také nepomohlo. Nakonec, jak píše adakar jednalo se o mechanickou závadu. Pevné spínací kontakty byly léty používání mírně vykloněny a aby pohyblivé kontakty sepnuly, bylo potřeba docela velké síly. Prstem jsem přihnul pevné kontakty a vše funguje jak má. Děkuji vyřešeno Very Happy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
adakar



Založen: Sep 16, 2020
Příspěvky: 162

PříspěvekZaslal: po leden 23 2023, 18:32    Předmět: Citovat

Skratovanie CE nepomohlo - ale zasa posunulo. Kiež by tak tie tipy vždy vychádzali. Takže to nechcelo elektrikára, ale klampiara. Nech slúži.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Bílá technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.16 sekund