Založen: May 21, 2008 Příspěvky: 1434 Bydliště: near Liberec (JO70MT)
Zaslal: pá prosinec 09 2022, 20:15 Předmět: "Starý" časovač k odsávacímu ventilátoru na WC.
Mám mechanický časovač k ventilátoru (černá krabička s vnitřním válečkem) na WC spouštěný tlačítkem v dosahu z mísy. Pamatuji se, že se tu někdo v některé diskuzi o tomto časovači zmínil, ale nemohu to najít. V elektronických časovačích stejnou funkci se spouštěním tlačítkem nenacházím, automatika s reakcí na vnitřní osvětlení mi u WC s okýnkem ven nevyhovuje.
Je ještě jiná varianta?
Já to mám připojený ke světlu, když nechceš svítit, tak jenom blikneš a 12 minut to větrá. _________________ Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
2004 Příspěvky: 19895 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: pá prosinec 09 2022, 23:38 Předmět:
Když už nejde ten SA10 opravit, ani zrovna nebyl SA10E kde koupit, nahradil jsem ho časovým relé pro schodišťové osvětlení Paladin 284210 230 V / 16 A, jen jsem do rozvaděče musel přidat kousek DIN lišty. A maká tam třetí rok.
SA 10 není přesná, ale je to nesmrtelný stroj. Chce to ale občas údržbu - vymontovat válec, vytřít jej hadrou, totéž s pístem a pak lehce namazat. Nám doma běhá už skoro 40 let
2004 Příspěvky: 19895 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: so prosinec 10 2022, 9:59 Předmět:
Těch SA-10 máme na ventilátory 7 kusů a schodišťové odvětlení 1 kus, ostatní tři jsou už nahrazené elektronickými spínači, během 30 let jsem čtyři kousky SA10 měnil za nové, naopak nám jako první nevydržely kontakty, ale jako zdroj pístků a válců ještě posloužily.
Elektronické přišly postupně na řadu, když došly ty čtyři náhradní válce do těch, jimž vyčištění a namazání už nepomohlo.
Cena těch elektronických je s dnešní cenou písťáků srovnatelná.
Zkoušel jsem ty upálené a už nespolehlivé kontakty nahradit rtuťovým prasátkem, to by bylo řešení zvlášť u těch ventilátorů, kde kontakt spíná jen cívku stykače, konečně i takové spínače se vzduchovým pístkem dodnes existují, ale na SA10 se už nevešel kryt a pak - je to ve společných prostorách bytovky, neslouží to u mne doma: tím bastlem bych se stal výrobcem, navíc ta rtuť by se mohla někomu obzvlášť nelíbit.
Pamatujete někdo schodišťák se skutečným tikajícím hodinovým strojkem a rtuťovým prasátkem? Takový ve druhém poschodí dnešní waldorfské školy v Semilech možná slouží dodnes, přinejmenším ještě v roce 1989 tam byl. Rozvaděče byly někdy z půlky šedesátých let, ty hodiny tehdy už nemohly být žádnou novinkou.
Zaslal: so prosinec 10 2022, 18:23 Předmět:
@Nagant
ono tohle je jen motor s převodama a kolečko s výstupkama mačká kontakty. Ty výstupky se pro nastavení času vylamovaly a tak to nastavení bylo nevratný. Nehledě na to, že ovl. tlačítko nestačilo jen krátce stisknout, ale muselo se chvíli držet, než se to kolečko pootočilo a kontakty zůstaly sepnutý..... _________________ ........Nedůvěřuji velbloudům a obecně nikomu, kdo dokáže týden nepít........
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.