Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

CMOS NAND 4011 nefunguje jak má
Jdi na stránku 1, 2  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Řešení problémů s různými konstrukcemi
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
deathfish



Založen: Oct 25, 2017
Příspěvky: 38

PříspěvekZaslal: út srpen 09 2022, 8:20    Předmět: CMOS NAND 4011 nefunguje jak má Citovat

V níže přiloženém zapojení nepracují NAND hradla správně. Pokud obvod rozpojím v místě označeném šipkou tak tranzistor se správně otvírá až do cca -12V (0,5V až -12), ale pokud ho zpět připojím tak na pinu 13 Z3D naměřím 0,5 až -2,5V, tedy vstup IO ovlivňuje výstup tranzistoru.
Klopný obvod Z3C-Z3D se nepřeklápí ani když pin 13 Z3D rozpojím a připojím přímo na zem nebo -13V. Taktéž Z3C na obou vstupech -13V výstup = 0V, když se vstup 8 změní na 0V výstup zůstává na 0V.
Ale když odpojím jak pin 13 tak i pin 10 od zbytku obvodu tak klopný obvod funguje.
Původně byl v zapojení použit IO CD4011AE a napájení bylo +- 15V.
V servisním doporučení bylo změnit IO na řadu "B" a napájení snížit na +-13V.
Nyní je v zapojení +-13V, IO je CD4011BE (Texas Instrument), odzkoušeny 3ks samostatně na bastldesce při zapojení zem pin14 -13V pin7
Co je špatně?
V simulaci to jede jak má: https://tinyurl.com/2zcah8sh

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
teufel



Založen: Feb 09, 2017
Příspěvky: 321
Bydliště: Na dohled od Spolany

PříspěvekZaslal: út srpen 09 2022, 8:28    Předmět: Citovat

Bude to asi svod někde na desce. Rezistor v kolektoru Q2 má hodně velký odpor. A vývod 13 je hned vedle 14, což je + napájení IO.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
deathfish



Založen: Oct 25, 2017
Příspěvky: 38

PříspěvekZaslal: út srpen 09 2022, 8:45    Předmět: Citovat

teufel napsal(a):
Bude to asi svod někde na desce. Rezistor v kolektoru Q2 má hodně velký odpor. A vývod 13 je hned vedle 14, což je + napájení IO.

Když vývod 13 rozpojím a dám tam přímo -13V (a přepnu vstupní spínač) tak se také nepřeklopí, a to bych případný svod "přebil" né?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Sendyx



Založen: Jun 05, 2005
Příspěvky: 11845
Bydliště: Ostrava

PříspěvekZaslal: út srpen 09 2022, 10:48    Předmět: Citovat

Pokud to chceš řešit, tak dej napětí na všech částech. Nějaká "šipka nahoru" nebo "šipka dolů" bez zbytku schématu je dost naprd.

Z čeho to je vůbec obálkáč?

_________________
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
deathfish



Založen: Oct 25, 2017
Příspěvky: 38

PříspěvekZaslal: út srpen 09 2022, 11:57    Předmět: Citovat

Sendyx napsal(a):
Pokud to chceš řešit, tak dej napětí na všech částech. Nějaká "šipka nahoru" nebo "šipka dolů" bez zbytku schématu je dost naprd.

Z čeho to je vůbec obálkáč?


Napětí je +13V -13V viz popis výše, šipka nahoru +13V (původní +15V) šipka dolů -13V (původní -15V) je to zakresleno v ve schématu vpravo.
IO je zapojen záporné napětí pin7 na -13V a kladné na zem. Vše ve schématu.
Pro problematiku proč se nepřeklápí hradla se domnívám že je tam vše.
Vše navíc v přiloženém odkazu na simulátor.
Schéma je ze syntetizéru ARP OMNI 2480, první odkaz v gůglu (ARP Omni Service Manual).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Sendyx



Založen: Jun 05, 2005
Příspěvky: 11845
Bydliště: Ostrava

PříspěvekZaslal: út srpen 09 2022, 13:21    Předmět: Citovat

Sorry, ale ten obrázek je tak bezva čitelný co se týče nějakých nápisů, že z toho leda bolí oči.

Napětí byla měřena čím? Vstupní odpor? Doporučuji pro takovou logiku měřit napětí proti pinu 7 IC 4011 a z toho dále něco vyvozovat.

_________________
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ZVUK2000



Založen: Apr 22, 2012
Příspěvky: 3728
Bydliště: Karvinsko

PříspěvekZaslal: út srpen 09 2022, 14:40    Předmět: Citovat

Přesně tak, protože je šváb napájen ze záporné větve nelze měřit logické stavy vůči zemi ale záporného vývodu 7 napájení.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 28035
Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21

PříspěvekZaslal: út srpen 09 2022, 14:40    Předmět: Citovat

Myslím, že jedním z významnejch problémů bude, že zapojení nepoužívá společnou zem logický a analogový části, ale že hradla mají svoji zem na analogovým nejzápornějším pólu. Nechci bejt rejpavej, ale logika se obvykle zapojuje do kladný větve napájení anebo se pro ni vytvoří symetrická dvojice dodatečnejch hladin na zdroji tak, aby ani jedna krajní svorka napájení nebyla na společný zemi. Má to něco společnýho s nestejnou chopností logickejch hradel potlačovat rušení z napájecích přívodů, kdy společnej se předpokládá jako nejzápornější pro logiku.
_________________
...nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Bernard



Založen: May 27, 2005
Příspěvky: 3538

PříspěvekZaslal: út srpen 09 2022, 16:03    Předmět: Citovat

V principu jde o R-S klopný obvod. Když na vstupech 12 a 13 je stav H (zde 0V), tak se obvod překlopí změnou 13 na L (-13V). Dál už to na pin 13 nemůže reagovat. Překlopí se zpět změnou H->L na vstupu 8.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ZdenekHQ
Administrátor


Založen: Jul 21, 2006
Příspěvky: 24753
Bydliště: skoro Brno

PříspěvekZaslal: út srpen 09 2022, 16:03    Předmět: Citovat

Třeba to kmitá. Co tam zkusit "zapíchnout" 4093? Ona ta kombinace analogu a digitálu je vždycky trošku nejistá.
_________________
Pokud mě chcete oslovit, klidně použijte jméno Zdeněk.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
samec



Založen: Dec 19, 2017
Příspěvky: 3270

PříspěvekZaslal: út srpen 09 2022, 16:44    Předmět: Citovat

To máš niekde na originálnom plošaku? Alebo to skúšaš rozbehať na denku či jak sa u vás nazýva tá chlebová doska? Kde máš blokovacie kondenzátory v napájaní?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
fredis



Založen: Nov 17, 2004
Příspěvky: 4911
Bydliště: Třebíčsko

PříspěvekZaslal: út srpen 09 2022, 18:22    Předmět: Citovat

Asi tam, kde je umístil výrobce... Rolling Eyes
_________________
Rotor rotuje a stator stagnuje...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
PotPalo



Založen: May 13, 2009
Příspěvky: 4129
Bydliště: BA-Petržalka :(

PříspěvekZaslal: út srpen 09 2022, 21:16    Předmět: Citovat

Sendyx napsal(a):
Sorry, ale ten obrázek je tak bezva čitelný co se týče nějakých nápisů, že z toho leda bolí oči.
Pravý klik na obrázok a Otvoriť. Potom sa zobrazí veľký. Alebo klik sem.

Zameral by som sa na piny 13 a 8, v kľude by na nich mala byť LOG.1, teda GND. Pokiaľ jeden z nich drží LOG.0, teda zápornejšie napätie, obvod nemôže prepnúť na ten druhý. Je to nedovolený stav, obidva piny nemôžu byť súčasne LOG.0.

_________________
Prebieha "rozvoj" k horšiemu, developer je zlo.
Poriadne www stránky fungujú pod Operou 12.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
deathfish



Založen: Oct 25, 2017
Příspěvky: 38

PříspěvekZaslal: st srpen 10 2022, 6:51    Předmět: Citovat

Tak problém byl na vstupu pin 13, z Q2 tam lezlo 14,6V hradlo to nepobralo a celé se to nějak zacyklilo nebo co. Vytáhl jsem IO na bastl (chlebovú) desku, k tomu postavil i člen Q2, R35, R36, CR3 a už to jede.
Teď už jen zjistím co je kolem Q2 špatně a budu doufat že na plošňáku není svod jak psal teufel.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ZdenekHQ
Administrátor


Založen: Jul 21, 2006
Příspěvky: 24753
Bydliště: skoro Brno

PříspěvekZaslal: st srpen 10 2022, 9:50    Předmět: Citovat

No já chtěl napsat, že mně tam chybí ochranná dioda na pinu 13, ale často to končí tak, že proč by tam měla být,když v simulátoru to funguje...
_________________
Pokud mě chcete oslovit, klidně použijte jméno Zdeněk.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Řešení problémů s různými konstrukcemi Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na adrese admin (zavináč) ebastlirna.cz


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.14 sekund