Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Vadny bit v DIMM - zahada
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Výpočetní technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 30446
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: ne prosinec 10 2017, 12:50    Předmět: Vadny bit v DIMM - zahada Citovat

Mam tu 1GB DDR DIMM modul, kde je jeden bit vadny - adresa 0x151dd4ac, error bits = 0x2, tzn. bit 1. Podla zapojenia DDR DIMM to je pin 4 (DQ1). Tento je pripojeny cez 22R na prve pamatove IO na oboch stranach modulu. Skusil som teda jeden IO prehodit z druhej pamate - ziadna zmena. Prehodil som teda druhy - a tiez nic! Uzemnenim tohoto pinu cez 10R odpor pri beziacom memteste som overil, ze to skutocne je spravny bit - ukazalo to milion chyb bitu 0x2. WTF?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
danhard



Založen: Mar 05, 2007
Příspěvky: 5538
Bydliště: Jesenice u Prahy

PříspěvekZaslal: ne prosinec 10 2017, 14:05    Předmět: Citovat

Jak testujete paměti, když se po zapnutí neidentifikují ?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 30446
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: ne prosinec 10 2017, 15:22    Předmět: Citovat

Mam aj take, ktore nefunguju vobec (doska len pipa). Ked dam do prveho slotu funkcny modul a do druheho vadny, tak BIOS ukaze sucet velkosti modulov, ale potom to zamrzne.

Chcelo by to vlastny BIOS, ktory by pouzival len prvy modul a na druhom pustil memtest.

A este mam jeden zahadny modul, ked ho dam do dosky, tak sa chvilu po zapnuti vypne.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
lesana87



Založen: Sep 20, 2014
Příspěvky: 3299

PříspěvekZaslal: ne prosinec 10 2017, 15:34    Předmět: Citovat

Upravovat BIOS dnešních počítačů, to chce pořádnou dávku masochismu. Pár dní jsem se teď vrtala v BIOSu jedný 486ky ještě bez PnP a stačilo mi to. K čipové sadě jsem nenašla kompletní dokumentaci, tak jsem si význam různých konfiguračních registrů pro nastavení paměti a cache cucala skoro z prstu. Confused
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 30446
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: ne prosinec 10 2017, 16:34    Předmět: Citovat

S corebootom by to nemusel byt velky problem.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
lesana87



Založen: Sep 20, 2014
Příspěvky: 3299

PříspěvekZaslal: ne prosinec 10 2017, 16:45    Předmět: Citovat

Tak to neznám, to je na mě moc moderní a složitý. Sad
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 30446
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: ne prosinec 10 2017, 22:13    Předmět: Citovat

Skoda, ze na to nemam cas, dalo by sa s tym pekne pohrat - urobit z akejkolvek podporovanej dosky testovac pamati.

Do prilohy som dal nejaku schemu DDR DIMM modulu, vacsina bude zapojena rovnako. Ked mi to stale robi rovnako chybu po vymene U1 a U18, tak uz asi ostava len moznost, ze kvoli nejakemu bordelu na adresnej zbernici sa precita/zapise ten bit 1 z nespravnej adresy...



micron_ddr_dimm_schematic.png
 Komentář:
 Velikost:  18.83 kB
 Zobrazeno:  150 krát

micron_ddr_dimm_schematic.png


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 30446
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: ne prosinec 10 2017, 22:52    Předmět: Citovat

V druhom stroji sa prejavuje chyba na adrese 0x3a8ad4ac. Dalsi poznatok: chyba sa prejavuje aj pri nizsej frekvencii - DDR266 (v prvom stroji to bolo na DDR333).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 30446
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: po prosinec 11 2017, 21:24    Předmět: Citovat

Takze zahada vyriesena. Bordel na adresnej zbernici by nemohol sposobit chybu jedneho bitu.

Neuvedomil som si, ze DIMM ma sirku 64-bitov, ale memtest ukazuje 32-bitove data. Takze chybny bit 1 v memteste moze sposobit chyba na DQ1 alebo aj DQ33. Prehodil som teda treti podozrivy IO a chyba je prec Very Happy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
danhard



Založen: Mar 05, 2007
Příspěvky: 5538
Bydliště: Jesenice u Prahy

PříspěvekZaslal: út prosinec 12 2017, 11:10    Předmět: Citovat

Takže špatná identifikace chipu ? ono to u opakující se závady jednoho bitu ani jinak nejde Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 30446
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: út prosinec 12 2017, 11:12    Předmět: Citovat

Ano - na dvojbankovej DIMM mozu 1-bitovu chybu (v 32-bitovom teste) sposobovat 4 chipy.

Este mam druhu na opravu, z nej som kedysi urobil 512MB vypnutim 2. banku (prelepenie S1# a uprava SPD) - ale tam bolo tusim viac chyb.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
danhard



Založen: Mar 05, 2007
Příspěvky: 5538
Bydliště: Jesenice u Prahy

PříspěvekZaslal: út prosinec 12 2017, 11:18    Předmět: Citovat

Jak letuješ BGA chipy ?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 30446
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: út prosinec 12 2017, 11:57    Předmět: Citovat

Toto su TSOP, takze to ide lahko. Teplovzdusna pistol a nakoniec to prejdem rucne spajkovackou.
Ale mam tu aj jednu vadnu 2GB DDR2 s BGA. Jeden chip mal prasknuty roh, ten som odstranil ale nahradny nemam.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
danhard



Založen: Mar 05, 2007
Příspěvky: 5538
Bydliště: Jesenice u Prahy

PříspěvekZaslal: út prosinec 12 2017, 12:18    Předmět: Citovat

Ohřát jeden chip mi nedělá problém, nebo ho sundat, ale na reball nemám koule, tedy kuličky Laughing
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 30446
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: út prosinec 12 2017, 12:33    Předmět: Citovat

Male BGA som robil aj bez nich. Normalne cinom a spajkovackou som urobil "polgule" na chipe aj na doske a potom to prispjakoval teplovzdusnou pistolou. Neocakaval som, ze to bude fungovat, ale vymenil som takto odpalenu sietovku na doske a ide to uz niekolko rokov.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Výpočetní technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
Strana 1 z 3

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na adrese admin (zavináč) ebastlirna.cz


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.16 sekund