Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Co lépe odolá korozi

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Teorie
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
BOBOBO



Založen: Feb 25, 2008
Příspěvky: 18637
Bydliště: Rychnovsko

PříspěvekZaslal: pá leden 12 2018, 22:21    Předmět: Co lépe odolá korozi Citovat

Malá citace :
Bastlíři, zvlášť ty staršího data výroby by mohli něco o povrchovejch úpravách hliníku či duralu vědět.
Kromě eloxu to všecko stojí ± za hovno. Když se to fakt solidně oleptá silným hydroxidem a potom ještě kyselinou dusičnou, tak se na to stejně nedá moc šahat. Jediný, co šlo vždycky udělat, bylo popsat to v tomto stavu Transotypem a přelakovat. Jenže v době, kdy se tyhle postupy praktikovaly, nebyly k dispozici nehnědnoucí laky s UV filtrem, takže já mám teďka půlku předního panelu svýho Sinclaira /takto upravenou/ zežloutlou, jak na něj občas svítilo sluníčko při otevřeným okně, při větrání.
Vůbec se mi do obnovy nechce, páč stejný obtisky a se stejným fontem různejch výšek už neseženu a ani nevím, jak by panel vlastně vypadal po umytí. Tipuju, že v místech původního suchýho popisu Transotypem bude hliník světlejší, takže bych musel panel znova nechat jemně přepískovat, nebo ho znovu tou samou metodou oleptat a pasivovat.

Se silnějšíma kyselinama už jsou dneska problémy jak cyp, kdejakej píčus, co u něj objednáš cyklohexanol, trichloretylén, kyselinu solnou, dusičnou a 32% technickej peroxid už se sáhodlouze vyptává, na to sakra máš, chce po Tobě sken občanky a tak, no prostě voser. Stokrát mu můžu vysvětlovat, že jsem už dědek a že se fakt nešteluju něco hodit do luftu, musel jsem ještě přidat čistej výpis z TR. Sice na to firma, co obchoduje s chemikáliema vůbec nemá právo, něco takovýho po mně chtít, ale já je zas na druhou stranu chápu, že se snažej si krejt záda, kdyby někde něco fakt řachlo a ukázalo chemií na ně..Takže když něco chci a nejsem lékárna či chemická laboratoř s patřičnejma papírama, tak holt musím udělat, co se po mně chce. Nakonec jsem teda dostal v litrovkách všecko - ale chytráci to udělali tak, že na flaškách není ani logo či název firmy, čárovej kód, použitelnost - prostě nic, jenom červená provizorní nálepka s názvem chemikálie, druhem /čistotou/ a koncentrací. Chytrý Ostraváci Very Happy

Já nevím - kdybych už měl možnost dělat skleník z duralovejch profilů, tak jedině tlustej elox. Sám vím, že "odpady" všelijakých profilů např. dlouhé i 1,5m i víc, třeba jen při skladování-přepravě škrábnuté, lehce přiohnuté, prostě v sériovce už nepoužitelné se dají získat poměrně lacino, v podstatě za výkupní cenu hliníku ve Sběrných surovinách.
Sám takhle do jedný menší firmy ve Zlíně jezdím a krom "odstřižků" plechů různých tlouštěk /od 1,5 až do 8mm/, přičemž odstřižkem se někdy myslí i kus 300x450 mm, jen je prostě zase po jedný straně klepnutej nebo tak, jsou tam právě i ty profily. Některý složitý tvary jsou do elektroniky na hovno, ale zrovna třeba na skleník, kdybych ho chtěl stavět, by byly úplně skvělý. Mají dvě takový šikovný drážky, dá se do jedný nasadit silikonový těsnění a dají se fakt šikovně zaúhlovat do sebe a sešroubovat.
Jo, k tomu šroubování - nevim proč, ale bylo mi řečený, že oni z nějakýho dobrýho důvodu v sériovce používaj zásadně nerezovej spojovák i nerezový mezikusy, pokud jsou potřeba. Je to prej sice dražší, ale jde to při čištění kdykoliv rozebrat, což se prej o silikonem impregnovaným pozinku vůbec říct nedá.
Tak jestli to teda budeš stavět, tak se podle toho nějak zařiď. Je to informace z dobrýho zdroje, ti chlapi by mi jen tak zbůhdarma nevalili klíny do palice, asi to maj vyzkoušený.
Podle nich to není dural, ale polotvrdej hliník. Dural se totiž dá jenom dost obtížně eloxovat, pokud vůbec. Někde jsem měl zapsaný i přesný čísla toho použitýho materiálu a pamatuju se, že pod těma číslama jsem nacházel jen polotvrdý a tvrdý hliník, ne dural.
Ten jejich polotvrdej hliník jsem ostatně i předtím poznal sám - chtěl jsem na profi ohýbačce ohnout U dekl z tohodle 2 mm plechu, na 2x90° s r=4 a i s takhle kulatým ohybem se to na vnější hraně trochu potrhalo. Bylo mi líto hezkýho deklu, co už měl i předem vyříznutý větrací mřížky, tak jsem ty mírně poškubaný hrany zatmelil epoxidovým tmelem, zabrousil, na to černej matnej komaxit a drží to dodneška.
Mimochodem Komaxit je to jediný, co na chemicky neupraveným hliníkovým plechu aspoň trochu rozumně drží. Nebezpečný je to jen na úzkých hranách - při nějakým větším křápnutí po hraně ten Komaxit odprejskne, jako by to byl smalt a ničím to nespravíte.

Všecky to profily, co si vozím /elka, téčka, jekly a účka, žádný plný tyče nepoužívaj/ jsou eloxovaný přírodním eloxem a fakticky tak tlustou vrstvou, že když si dám pozor na gróty a zodpovědně je vyhvězdičkuju, tak můžu normálně na jednu rovnou hranu našroubovat i několik TO-3 bez jakýkoliv izolace, jenom s vazelínou a průchodkama na kolektorový šrouby.
Pravda - zkoušel jsem to pak zkušebně probít napětím jenom 500V, víc po ruce nemám. Ale vydržel jak elox, tak vazelína i ty teflonový průchodky na imbusový šrouby 500V ustály předepsanou minutu.
A hlavně - bez jakéhokoli svodového proudu, byť jen pár mikroampérů, což je taky dost podstatná informace pro bastlíře, který by takhle chtěli nějaký pouzdro přímo na elox chytit.

Důležitý prej taky je, ošetřit řezný hrany profilů. To je i celkem pochopitelný, páč tam má vlhkost a všecky povětrnostní vlivy možnost na ten základní matroš neomezeně působit a může se to klidně rozlízt i pod ten elox. Jak to zapravujou oni, jsem se zapomněl zeptat, ale až tam zas pro nějakou píčovinu pojedu, můžu se optat.

Jestli si vzpomínáte na ty typizovaný všelijaký dveře a okna z 80.let i starší, co byly dělaný ze základního ocelovýho rámu a ošroubovaný hliníkovejma eloxovanejma lištama /obchody, ale i panelákový vchody, průmyslový budovy.../, později byly i celohliníkový typy. Po letech si jde na těch zbylých všimnout, že hlavní plochy těch eloxovanejch profilů jsou víceméně nedotčený /krom špíny teda/, ale nejvíc to bílým práškem hnije právě na těch seříznutých, asi neupravených 45° hranách, jak to dávali tehdy do kupy. Ale než to začalo viditelně hnít, tak to trvalo určitě 10, možná i víc let.
On je hliník, i neeloxovanej, na povětrnosti docela blbuvzdornej.
Viz neeloxovaný, víceprvkový TV-R antény, který kvůli nutně vodivýmu spojení prvků s ráhnem ani eloxovaný být nesměly. Pokud anténu z hliníku někdo neposadil přímo na trubku, přikurtovanou k tělesu komínu a nešly na ni přímo všelijaký ty kyselý zplodiny z plynu, ale i tuhejch paliv, tak běžně umístěný antény se rozpadaly výhradně jenom kvůli rozpadlým plastovým úchytkám, nebo někdy i blbě galvanizovaným plechovým. Jináč všem prvkům i ráhnu nikdy nic nebylo. Stačilo vyměnit plastový úchytky za pozinkovaný plechový a byl na dalších 15 roků pokoj..Na jednom činžovním baráku, kde byl regulérní STA stožár těsně vedle komína od kotelny jsem jezdil co 2 roky měnit úplně rozpadlý "krátký" Colorky z Kovoplastu /tuším X-47BL/ - ty plechový X prvky byly úplně uhnilý a rozpadal se i ten plast, co je držel na ráhnu.
Napotřetí už jsem se fakt nasral /protože byl nasranej i správce Very Happy/ a obě Colorky jsem nechal - parametry neparametry - nastříkat takovou tou konstrukční, cihlově červenou základovkou, do který se ještě přimíchalo asi čtvrt kila oranžovýho suříku a trochu se naředila na stříkání pistolí. Skoro patnáct let, defacto až do konce analogu tam ty dvě sfázovaný Colorky byly! Vcelku! Very Happy Co to ty čmoudíky dělaly s káblama je druhá věc - já tam tehdá cpal ty tlustý, na povrchu světle zelený dvouplášťový VFKV633, od každý šlo asi 4m a kvůli káblům či jejich zvýšenýmu útlumu jsem nemusel SteuD nijak zvlášť, co do úbytku zisku na káblech štelovat.
Takže ona ta VFKV633 asi nebyl tak úplně špatnej kabel, jak se o něm všeobecně tvrdilo. Jo - po pár letech na tom zeleným povrchu všelijak hnědl a tvrdl, ale ta druhá, těsná a tlustá PE vrstva to prostě nějak držela na uzdě, protože i předený stínění pod touhle vrstvou nebylo nijak zoxidovaný. Já měl takový pravidlo, že do každý anténní krabice, ať už tam byl třeba jen symetrák, nebo předzes, jsem před zavřením důkladně nastříkal silikonovým sprejem /taková hustší varianta Silkalu, ale tehdá byl od firmy Kontakt/, takže jakýkoli změny včetně povolení šroubků či F-ka na výstupu z předzesu pak byly naprosto bezproblémový.
Snad bude tohle počtení někomu k něčemu dobrý a když ne, tak to klidně smázněte.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Teorie Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.16 sekund