Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 32686 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: ne říjen 08 2017, 18:02 Předmět:
Srát na takový recepty - obzvlášť na ty s cuketou. Dotáhlo se to sem Pámbuví odkud z Talošska někdy kolem Plyšáku, hnusný to je jak tma syrový i vařený a akorát se tím tady nahrazujou hodnotnější druhy zeleniny. Kdo neumí nastrouhat dost brambor na bramboráky, udělá "cukeťák", protože cuketa je měkčí a nedá tolik práce ji nastrouhat. Komu chybí papriky do domácího kečupu, nacpe tam vařenou a pasírovanou cuketu, protože "na chuti se to stejně nepozná" - omyl, pozná. Stejně tak se cuketu naučili dávat místo hodnotnější zeleniny například na mraženou pizzu v Kauflandu - na tu nejlevnější, neznačkovou s průměrem akorát na talíř už skoro vůbec nedávají drcenou zeleninovou papriku, ale z 90% je to drcená cuketa - se vším dopadem na chuť. Je zajímavý, že "konkurence" se stejným vlastníkem LIDL má skoro identickej produkt od úplně stejnýho polskýho výrobce - ale tuhle importovanou hnusárnu na ni dávat nenechává. Nedávno mi byl nabídnutej v restauraci jako zeleninový jídlo "cuketovej karbanátek" a já čekám, kdy z ní nějakej zoufalec typu kečupovýho matláka Babici udělá "ersatz-bramborovou" kaši. Čím odstraní tu hnusnou vyblitou zelenou barvu a ještě hnusnější chuť spolu s nepopsatelnou konzistencí netuším, ale věřím tomu, že VON to udělá.
Ale abych nebyl kolem žrádla jen negativní - nedávno jsem si dal kousek od St. Moritz v restauraci Mörteratsch pod stejnojmenným ledovcem místní "špecialitu" - rösti. A protože mi to zašmakovalo a recept byl zřetelně elementární (už jsem to doma zkoušel spáchat a byl jsem ohodnocenej jako "zručnej kopírovač, lepší než Číňani!"), podělím se:
Na 1 porci je potřeba:
- cca 200g erteplí vařenejch ve šlupce
- cca 100g šunky od kosti
- podle chuti cca 50g i víc plátkovýho nebo strouhanýho sýra eidamskýho typu
- 1 vejce
- sůl
Erteple uvaříme nejlíp den předem, ale dá se to spáchat i z čerstvě uvařených. Lepší jsou klihovitější "salátový" druhy než moučný "přílohový" - tolik se nedrobí a naopak při přípravě pak polotovar drží líp pohromadě. Oloupaný erteple se nakrájejí buď normálně nožem na prkýnku, nebo přes drátěný "kolečko" na drobný kostičky přesně stejně jako na erteplovej salát. Je dobrý v týhle fázi surovinu přiměřeně osolit - výsledek bude mít vyrovnanou chuť. Do pánvičky s průměrem menším, než je průměr uvažovanýho servírovacího talíře, se hodí lžíce sádla (může bejt i škvarkový) a po jeho roztavení na plotně se do pánvičky mírně lžící nadusá a na vrchu urovná porce erteplovejch kousků - a dá se smažit na mírnej plamen. NEMÍCHÁ SE, ale hlídá se spodek - aby správně mírně zhnědnul, ale nepřipálil se.
Když mají erteple na spodku správnou přiměřeně opečenou barvu, pánvička se přikreje talířem a převrácením obojího se osmažená "placka" vyklopí na talíř. Neměla by se roztrhat ani rozsypat - proto ty salátový erteple především. Na opečenou stranu se pak položí šunka, na ni plátky nebo strouhanice sýra a celek se strčí na minutu až minutu a půl dohřát do mikrovlnky - obecně až se sýr roztaví podobně jako na pizze. Celá porce se finalizuje volským okem položeným na vrch. Jde posypat třeba sekaným šnytlíkem - ale to je (zbytečná) práce navíc.
Upozorňuju, že jde o "hutný horalský jídlo" - porce je sytá a opravdu "pro chlapa", i když na to vysloveně nevypadá. Ve zmíněný restauraci nabízeli celkem asi 8 variant tohohle jídla - de facto jako Taliáni nabízejí x-variant svojí pizzy, místní Helvíti skoro stejně nabízeli rösti se zeleninou a rajským protlakem, s lososem, kombinací sejrů, salámů ... _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Založen: Jul 21, 2006 Příspěvky: 25741 Bydliště: skoro Brno
Zaslal: ne říjen 08 2017, 18:10 Předmět:
Sáhl jsem do svých poznámek a podobnej recept tady mám. Psáno v poznámkách, mně to stačí. Podle Pohlreicha se tím tam ládují davy turistů.
RAKOUSKO
========
- brambory opect s česnekem a tymiánem
- přidat uzený, opect
- 3 volský oka
- salát _________________ Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Založen: Jul 21, 2006 Příspěvky: 25741 Bydliště: skoro Brno
Zaslal: ne říjen 08 2017, 22:34 Předmět:
Hlásím rekord - po kliknutí na tu sračku mně antivir nahlásil 14 sledovacích systémů. Použil bych slušnější označení, ale oni se s tím taky nes....u _________________ Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 18416 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: po říjen 09 2017, 0:14 Předmět:
EKKAR napsal(a):
Upozorňuju, že jde o "hutný horalský jídlo" - porce je sytá a opravdu "pro chlapa", i když na to vysloveně nevypadá.
No nevím, EKKARE, moje babí, znamenitá kuchařka, vždycky říkala že: "po bramborách v jakýmkoliv jídle zebou nohy". To znamená, že nejsou sytý a za 3-4 hodiny je po nich zase hlad. _________________ Jirka
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 32686 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: po listopad 27 2017, 2:40 Předmět:
Nj, vy tam dole na tý polabský placatině víte prd co byl na vrchovinách a horách hlad - tady na těch kotárech kolikrát nic jinýho než ty erteple nevyrostlo ... a muselo se s tím vyjít do jara.
Ale narazil jsem na zajímavej rozhovor s Romanem Vaňkem, takto glosátorem český kuchyně a stravovací kultury - a co mě nejvíc zaujmulo, je pasáž začínající v čase přibližně 4 minuty 30 sekund - redaktorka se Vaňak ptá, co on považuje za největší nešvary současný český kuchyně ...
https://www.seznam.cz/zpravy/clanek/nejvetsi-nesvary-ceske-gastronomie-nahrazky-a-zapekani-vseho-mozneho-syrem-tvrdi-roman-vanek-40185
Jsem s ním za jedno v tom, že zprasit jídlo tím, že na něj "na vozdobu" nebo "na vylepšení" naházím plátkovej případně strouhanej sejra, nebo i přihodím půl kolečka Hermelínu A VŠECKO TO ZAPEČU, to je na přesdržku ... _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Založen: Jan 12, 2009 Příspěvky: 7126 Bydliště: Plzeňsko
Zaslal: po listopad 27 2017, 18:00 Předmět:
Ad absurdum by člověk nesměl jíst žádný sýr.
Samozřejmě taky musíme rozlišovat sýr, od žluté hmoty z hypermarketu.
Proč není špatné udělat Wienerschnitzel z masa za 300,-Kč/kg, ale je špatné udělat si v trojobalu sýr za 300,-Kč/kg ??? _________________ Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 32686 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: út listopad 28 2017, 8:27 Předmět:
Není špatný si obalit porci sejra za 300Kč/kg a sežrat ho jako (drahej) obalovanej sejra.
Ale je naprostá renaultovina koupit si stejk z masa za 300Kč/kg a po upečení na něj nasrat kus sejra a myslet si, že ten stejk tím bůhvíjak vylepším ... _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Hnus poslední doby je pro mě "rozfiletování" poměrně drahé menší ryby (mořský vlk, cejn, štika), napatlání nesmyslným kořením, polití zbytečnou šťávou, přidání rozpatlané zeleniny a naservírování malého vzorku za přemrštěnou cenu. Nejlepší je její upečení s jemným kořením v celku "ne bezleBkově" v troubě nebo na grilu. Dále nechápu proč "renomovaní kuchaři" na každou rybu/porci cpou nutně citron !
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 18416 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: út listopad 28 2017, 16:57 Předmět:
Habesan napsal(a):
Samozřejmě taky musíme rozlišovat sýr, od žluté hmoty z hypermarketu.
Jo kde jsou ty časy, kdy hmota z hypermarketu byla žlutá. Teď je už jen bílá a říkaj tomu Eidam plátky 30%. Myslím, že je to spíš tvaroh s nějakým zeolitem či jiným plnidlem. _________________ Jirka
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 32686 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: út listopad 28 2017, 19:57 Předmět:
Panstvo, běžte na stránku Stream.cz, najděte si tam pořad Honzy Tuny A dost! a podívejte se na poslední díl o drahejch vejcích na trhu €U, který musejí chudinkové naši slepičáři chcačky nechcačky následovat, aby nepřišli na buben... Myslím, že se vám potom bude chtít grcat a následně na ně ty vejce veřejně naházet. Nemůžu sem dát odkaz, jsem tu jen z mobilu se Symbianem a na tom nějaký odkazování nemá velkou podporu ... _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.