Založen: Oct 03, 2010 Příspěvky: 1690 Bydliště: Letohrad (Východní Čechy)
Zaslal: ne červen 25 2017, 18:56 Předmět:
Koukám že se to docela rozjelo ale já se hlavně ptal na tu šalvěj.
Samozřejmě že mi tam nechyběl ani muškátový oříšek . Bez toho to nejde.
Máte někdo nějaký vyzkoušený výborný recept? _________________ Lepší vrabec v hrsti nežli blechy v srsti.
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 31923 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: ne červen 25 2017, 21:30 Předmět:
Za moji osobu by každej recept na polívku z rybího základu měl končit "... a za neustálého míchání vylejeme do záchodu."
Myslím, že k vyjádření mýho vztahu k jakýkoliv rybí polívce to je dostatečně srozumitelný... _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Ryby, mořské příšery a jídlo z nich zbožňuji. Rybí polévku dělám vpodstatě z jakékoliv rybí hlavy, části či ořezů. Musím jich ale koupit/sehnat víc, neboť toho dost sežeru už při samotné přípravě. Dělám polévky jak tradiční hustou vánoční, tak i obyčejný jemný vývar se zeleninou a zavářkou. Naposledy jsem z vývaru kapřích hlav, které jsem měl k večeři, udělal třeba česnečku.
Jinak žábry se nemusí vyndavat, ale je to lepší - nevaří se zbytečný balast, z větších ryb s nedostatečným vykrvením mohou vývar i znečistit.
Oči (mozeček) zásadně nechávám, uvařím a zkonzumuji separátně - chutná to jako skoro jako ústřice - ovšem za několik halířů ! (je pravda, že většinou o samotě, dost lidí to nemusí vidět !?)
Škoda, že běžně v OC mají ryby na ledu, rozporcované - a cenné hlavy končí bůhvíkde u zpracovatele. Mají jen kapří, občas lososí. Už očekávám kdy bude mít Kaufland v akci celého Keříčkovce-sumečka. Pstruh a platýz je pro mě už moc obyčejný.
Ještě jsem přidal obrázky ...
Založen: Feb 06, 2007 Příspěvky: 4509 Bydliště: vých.slovensko
Zaslal: st červen 28 2017, 18:31 Předmět:
Receptov narybaciu polievku je mnoho - čo región, to iný spôsob. So smotanou, s cestovinami, so yeleninou ale najmä bez nej.
U nás sa robí bez zeleniny, bez smotany, bez cestovín, i bez šalvie.
V potisí /po toku rieky Tisa/ sa robý veľmi jednoducho:
Základom je cibuľa, slanina, červená paprika. Základ sa varí cca 25-30 min. Potom sa pridajú hlava, časti plutiev z kaprov a varí sa dalších 25-30 min. V rešauráciách sa toto precedí a premixuje. Potom sa pridajú kúsky rozštvrteného kapra a varí sa asi 15 min. A to je všetko - samožrejme sa pridáva štiplavá paprika. Je sa s chlebom. _________________ Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
Naposledy upravil jandu dne st červen 28 2017, 20:42, celkově upraveno 1 krát.
Založen: Apr 08, 2004 Příspěvky: 3318 Bydliště: Brno
Zaslal: st červen 28 2017, 21:22 Předmět:
Rybí polévku mám velmi rád. K ní se hodí na kostičky opečená houska na másle. Ale oči v hlavě a v polévce bych nesnědl. Polévku nevařím neb to neumím. Tím neříkám že vařit neumím ale tohoto úkolu se vždy zhostila o vánocích tchyně. Tchyně umřela, hodná ženská to byla, a z ženy se stala bejvalka. Tak jsem zvědav jak to dopadne o letošních vánocích. Třeba bude změna.
Založen: Oct 03, 2010 Příspěvky: 1690 Bydliště: Letohrad (Východní Čechy)
Zaslal: st červen 28 2017, 21:43 Předmět:
ROBO
Dobré ženy ještě nevymřely
Jednu takovou mám doma a i když už tolik nehřeje , tak bych ji nikdy nevyměnil za putnu uhlí!
Kamarádi kteří nás znají to mohou potvrdit!
Ale vrátím se k té polévce.
Otec a bráchové byli vášniví rybáři. Od mala jsem měl rybu každý víkend když vyrazili na lov. Chodili na Radbůzu a tam byl veliký výběr.
Ale jen táta zkusil vařit rybí polévku.
Jenže on tam dal do hrnce všechno najednou a nedalo se to pozřít jak to zapáchalo.
Máma to vždy vylila do záchodu.
Ale jak jsem se oženil , tak bývalky matka , a potom i bývalka, dělala na vánoce rybí polévku.
Od té doby jsem nic lepšího nejedl , a to se snažím jako sfiňa! _________________ Lepší vrabec v hrsti nežli blechy v srsti.
Robo, škoda že jsi až z Brna, mohl bych poskytnout svojí zmraženou k ochutnání.
Pokud by byl zájem, můžu napsat podrobněji svůj recept - na poctivou Vánoční - vařím ji vždy velký hrnec, i pro příbuzenstvo.
Zeleninu ano, ale jen celer, petržel a mrkev (na kostičky), tj. může být třeba ta zmrazená "pod svíčkovou". Ještě můžou být drobné růžičky z květáku. Rozhodně ne kapusta, fazole, papriky ... Jako koření používám sůl, vegetu, domácí magi, muškátový květ, balíček koření "RYBY" - pouze ten "jejich" z Kauflandu asi za 5Kč - celý vystačí na 8 litrů.
Založen: Apr 08, 2004 Příspěvky: 3318 Bydliště: Brno
Zaslal: čt červen 29 2017, 23:10 Předmět:
Warp dik za nabidku ochutnavky. S tou zeleninou je souhlas. Ale kvetak uz ne. Muškatový orisek je fajn i pri vareni brambor. Staci parkrat prejet po truhadle. Opatrne s nim. Testnul jsem i mlety ale je jiny, ma jinou chut. K tomu trochu libecku a suseneho cesneku. Brambory dostanou prijemnou chut. A vubec vanoce, to je rybi polevka a smazeny kapr. Toho se drzim leta letouci a primo se na ten kulinarsky obrad tesim. Bramborovy salat, ten jsem delal doma jen ja. A jak vsem chutnal. Razim metodu-na jidle, surovinach nesetrit.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2
Strana 2 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.