Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Zdroj ATX 200W

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Výpočetní technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
paveltl



Založen: May 11, 2004
Příspěvky: 572
Bydliště: Domažlice

PříspěvekZaslal: st červen 06 2007, 5:51    Předmět: Zdroj ATX 200W Citovat

Ahoj, nesetkali jste se někdo se zdrojem ATX Ever power 200W nebo podobným? Je to dost atypický zdroj, asi byl původně AT a pak jej firma jen upravila na ATX pomocným zdrojem. Uvnitř totiž je nahoře k chladičům přišroubovaná malá destička zdroje 5VSB a VCC (což je napájení řídícího IO hlavního zdroje - KA7500 což je TL494CN). Tento malý zdroj je je jen oscilátor bez řídícího IO a napětí na jeho výstupu je stabilizováno napěťovou referencí TL4xx a přes optočlen se pak vypíná budící tranzistor.

V napájení tohoto optočlenu mám dva odpory - ten do 5VSB má 180R a ten do VCC je spálený, takže mám na výstupu 5VSB 6V což je moc.
Neměli by jste někdo schéma na ten pomocný zdroj, případně nevěděl by někdo jakou hodnotu má ten spálený odpor mít? Je to ten malý odpůrek pod trafíčkem.

Předem díky.

PS pro rejpaly: Už jsem místo něho dal nový zdroj, ale tenhle vypadá poctivě udělaný a chtěl bych jej zkusit opravit.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
breta1



Založen: Sep 09, 2005
Příspěvky: 3490

PříspěvekZaslal: st červen 06 2007, 12:52    Předmět: Citovat

Myslím, žes to trochu popletl. Tento pomocný zdroj je řešen stejně jako v ostatních ATX zdrojích, akorát je na zvláštním tišťáku. Regulace napětí +5VSB se obecně u ATX zdrojů provádí dvěma způsoby- buď se snímá z budícího zpětnovazebního vinutí napětí, které se usměrní a stabilizaci výstupního napětí pak obstarává ZD v obvodech na primární straně, nebo (jako v tomto tvém případě) se přímo snímá velikost +5V SB a přes odporový dělič se řídí TL431, který řídí proud do optronu, jehož výstupní tranzistor ovládá a stabilizuje tento zdroj. Tento zdroj má 2 výstupy - oněch +5V SB a dále +Vcc (dle různých provedení cca 20 až 28V). Svítivá dioda v optronu (anoda) je na +5V SB připojena přes odpor cca 100-270Ohm (takže tvůj odpor odpovídá) a katoda je na TL431, a z větve +Vcc se napájí Tl 494 či KA7500 přes 1k5 až 1K8 (to je ten tvůj spálený odpor). Takže problém se zvýšeným napětím +5V SB (a tím pádem zvýšeným Vcc) má na svědomí buď odporový dělič v PIN R TL431, vadný optron, někdy svod kondenzátoru mezi PIN R a C TL431 a velmi často vadný filtrační elyt pro +5V SB (ten vyměň jako první krok).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
paveltl



Založen: May 11, 2004
Příspěvky: 572
Bydliště: Domažlice

PříspěvekZaslal: čt červen 07 2007, 5:37    Předmět: Citovat

Díky za radu, ale to cos popsal je pomocný zdroj z běžného ATX zdroje co jsem stáhnul z eservices.
KA7500 je u mě napájena přímo bez předřadného odporu a ten odpůrek co mi shořel je vážně zapojen mezi VCC a anodu optronu. Anoda optronu je napojena tím 180R odporem z 5VSB a navíc tímhle spáleným z VCC. Nevím jaký to má význam - katoda je připojena k TL 431, který je ale brán už jen z 5VSB. Ale když vše funguje jak má, jen tyhle dvě napětí jsou vyšší, napadlo mě že v tom bude mít prsty ten spálený odpor.

Odpory jsem přeměřil tak ještě vyzkouším vyměnit ty kondíky (ty mě nanapadli že by mohli mít vliv na TL) i optron mohu vyzkoušet na regulovatelném zdroji a pak dám vědět.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
jef111



Založen: May 27, 2006
Příspěvky: 2131
Bydliště: okr. Olomouc

PříspěvekZaslal: čt červen 07 2007, 11:14    Předmět: Citovat

Ten odpor bude podle mého nějaký kiloohm, tento zdrojík jsem už kdysi opravoval. Taky jsem dost dobře nepochopil jak to má vlastně fungovat ale pamatuji si, že ten druhý odpor byl o dost větší než ten na +5VSB, asi o řád. Rozhodně rovnou vyměň všechny elyty na té destičce pomocného zdroje.
_________________
Olovnatý cín je vhodný k pájení ale není k jídlu. Bezolovnatý cín je sice možné jíst ale nejde jím pájet Very Happy
www.sigmaphon.cz
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
paveltl



Založen: May 11, 2004
Příspěvky: 572
Bydliště: Domažlice

PříspěvekZaslal: út červen 12 2007, 6:03    Předmět: Citovat

Takže po výměně kondíků dával zdroj 5,3V a po zkoušení toho odporu v rozsahu 1-2,2kR toto napětí kleslo na 5,05V. Takže jsem tam nechal 1,5k a doufám že bude v pohodě.
Ještě jednou díky za rady.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Výpočetní technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.17 sekund