Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Zabudovani Arduina do automobilu
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Miniaturní počítače (Arduino, Raspberry a další)
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
LucasCZE



Založen: Aug 23, 2009
Příspěvky: 38

PříspěvekZaslal: po únor 22 2016, 13:28    Předmět: Citovat

Tak jsem dost pokrocil, zarizeni mam vyrobene a celkem to funguje. Spotreba je 20 mA a to tam mam jeste 4 LEDky, ktere odpojim, takze to jeste klesne... Resim ale nasledujici problem. Pokud mam pripojenou zalozni 9V baterii, vse funguje. Pokud ji ale odpojim, pri startovani motoru automobilu se Arduino restartuje. Zapojeni je zachyceno na prilozenem obrazku, menic je MP1584 (Mini 3A DC-DC Converter). Napada nekoho, jak by tento problem sel vyresit? Jeste vetsi kapacitu pred menic? Nebo neco i za menic?


napajeni.png
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  napajeni.png
 Velikost:  14.09 kB
 Staženo:  186 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
p32



Založen: Jan 13, 2007
Příspěvky: 15518
Bydliště: Olomouc

PříspěvekZaslal: po únor 22 2016, 14:33    Předmět: Citovat

LucasCZE napsal(a):
Pokud mam pripojenou zalozni 9V baterii, vse funguje. Pokud ji ale odpojim, pri startovani motoru automobilu se Arduino restartuje.

Pokud máš přímé připojení na autobaterii, tak by odpojení baterie 9V nemělo vadit. Já osobně bych tam dal elyt tak s asi 10x větší kapacitou (ale rovnou k té 9V baterii před diodou) a zkontroloval, jak jde to napětí na ten měnič při odpojení té 9V baterie.
Jak máš vyřešené dobíjení té záložní baterie a jaké je na ní teď napětí?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
LucasCZE



Založen: Aug 23, 2009
Příspěvky: 38

PříspěvekZaslal: po únor 22 2016, 19:15    Předmět: Citovat

Zalozni baterie se nijak nedobiji. Chci ji tam mit pouze pro pripad odpojeni baterie automobilu. Napeti na ni bylo cca 9,1 V.

A prave proto, ze se nedobiji, nechci, aby to z ni pri startovani bralo proud. Zbytecne ji to vybiji. V podstate bych to chtel vyresit tak, aby to fungovalo i bez zalozni baterie. Tim padem bych nechtel k baterii davat zadny kondenzator, protoze to vybijeni baterie nijak nepomuze.

Takze v podstate muzu dat vetsi kapacitu pred menic za diodu D2 nebo primo za menic, kde ted nemam kapacitu temer zadnou. Mohlo by to pomoct? Problem jeste je, ze pri startovani muze byt seplych az 6 rele, ktere se z toho menice napaji take. Dale se z menice napaji GSM modul, ktery bere cca 30 mA. Takze se tady nebavime jen o jednotkach mA pro Arduino.

Stejne mi to ale hlava nebere. Ten menic by prece nemel mit problem pri startovani davat na vystup 5 V, tak moc prece napeti v palubni siti automobilu neklesne.

Jeste bych mohl napsat, ze jsem to nemel pripojene primo na autobaterii, ale do zdirky pro autozapalovac. Ale ta zasuvka se pri startovani neodpojuje. Jednak to vidim na schematech auta a taky porad svitila dioda pripojena na napajeni z teto zdirky i kdyz se Arduino restartovalo.

EDIT: Jeste jsem zapomnel napsat, ze misto diod 1N4007 jsou tam diody BY255, ale to tezko na neco muze mit vliv. Jinak je ta napajeci cast presne jak je na schematu, nic dalsiho tam neni...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
lesana87



Založen: Sep 20, 2014
Příspěvky: 3328

PříspěvekZaslal: po únor 22 2016, 19:34    Předmět: Citovat

Co místo toho odporu na vstupu dát tlumivku?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
LucasCZE



Založen: Aug 23, 2009
Příspěvky: 38

PříspěvekZaslal: po únor 22 2016, 19:55    Předmět: Citovat

Co konkretne by tam tlumivka delala? Tlumivku jsem zatim nikdy nepouzil a z rychleho precteni principu tlumivky moudry nejsem.

EDIT: Misto tech 2 kondenzatoru 470uF/50V tam muzu dat 2x 2200uF/25V. To se jeste vleze na tistak. Vetsi kapacitu uz tam nedostanu (pokud je nedam nekam bokem).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
lesana87



Založen: Sep 20, 2014
Příspěvky: 3328

PříspěvekZaslal: po únor 22 2016, 20:33    Předmět: Citovat

Tlumivka by (spolu s těma elektrolytama) filtrovala nepořádek z palubní sítě.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
LucasCZE



Založen: Aug 23, 2009
Příspěvky: 38

PříspěvekZaslal: po únor 22 2016, 21:28    Předmět: Citovat

Takze myslis, ze ten problem neni zpusobeny ubytkem napeti v palubni siti, ale nejakym neporadkem v siti? Zkusit to klidne muzu...

Jinak ten odpor jsem tam daval proto, aby transil nesel pri prepeti do zkratu. Rikas tlumivku misto odporu, takze toto problem nebude? (Prorazeni transilu nebo prepaleni pojistky.)

Mohl bys mi, prosim, dat odkaz na nejakou vhodnou tlumivku? Idealne z GME nebo GES a takovou, ktera by byla skladem v Brne.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
BigSandy



Založen: Jul 28, 2015
Příspěvky: 796

PříspěvekZaslal: pá únor 26 2016, 10:32    Předmět: Citovat

Nedalo mi to a zkusil jsem přípojit uno přes dobiječku mobilu v zapalovači a už jede 4 den vkuse.
Tak 20 startovaní a drži.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
LucasCZE



Založen: Aug 23, 2009
Příspěvky: 38

PříspěvekZaslal: ne únor 28 2016, 15:45    Předmět: Citovat

Je to zajimave, ale pred delanim jakychkoliv uprav jsem to jeste jednou zkusil a tentokrat se Arduino pri startovani neresetovalo. Bud to bylo tim, ze jsem to minuly vikend mel pripojene tak nejak na hulvata (slabe, nekolikrat napojovane dratky) nebo byla autobaterie vice vybita. Nebo mozna kombinace obojiho.

Pro jistotu jsem 10ohmovy odpor na vstupu nahradil 2,7ohmovym (rychlejsi nabijeni kondenzatoru), pred menic jsem dal 3x 1000uF/25V, za menic 1x 3300uF/6,3V a paralelne transil na 6 V (kdyby tam nahodou menic poslal vic nez ma). Starty to, zda se, ustoji, takze to povazuji za vyresene. Navic se podstatne zlepsila doba, po kterou to vydrzi bezet bez napajeni (testovano odpojenim napajeni na nekolik stovek milisekund).

Vsem dekuji za rady. Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Miniaturní počítače (Arduino, Raspberry a další) Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
Strana 3 z 3

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.16 sekund