Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Magnetický snímač (spínač) k mikrokontroléru

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Miniaturní počítače (Arduino, Raspberry a další)
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
ebastlirna



Založen: Oct 10, 2013
Příspěvky: 84

PříspěvekZaslal: ne listopad 01 2015, 15:46    Předmět: Magnetický snímač (spínač) k mikrokontroléru Citovat

Dobrý den,
prosím vás můžete mi poradit s magnetickým snímačem? Potřebuji do kovového kola umístit malý (kousek) magnetu a k tomu vytvořit (koupit) jaký si snímač.

Představa jak by to mělo fungovat:
Motor bude pohánět soukolí, které bude něco dělat například posouvat pás, na výstupním převodovém kole (s pojené s pásem) bude umístěn magnet a vedle něho snímač s výstupem do MCU. Jakmile výstupní kolo udělá jednu otáčku tedy magnet se přiblíží k senzoru, MCU zareaguje a něco udělá (vypne motor).

Snímač by měl být co nejmenší, chtěl bych jít formou bastlení a nevyhazovat peníze. Nedávno jsem měl na stole rozebraný jednoduchý magnetický alarm z tržnice, Taková malá bílá krabička s proti kusem, ve kterém je magnet dá se to dát například na dveře či okno. Ve vnitř byla deska a jako spínač tam sloužili dva plíšky, které byly asi zmagnetizovány- při přiblížení magnetu se plíšky spojili a alaram začal houkat, zkusil bych to nějak přizpůsobit do mé konstrukce, ale nejdřív bych chtěl vědět jestli existuje i jiná varianta, která by nebyla drahá a zároveň spolehlivější... ?

Předem děkuji za odpověď.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Habesan



Založen: Jan 12, 2009
Příspěvky: 7090
Bydliště: Plzeňsko

PříspěvekZaslal: ne listopad 01 2015, 15:59    Předmět: Citovat

Vyber si spínač z vnitřností nějakého PC ventilátorku.
_________________
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
nekmil



Založen: Mar 06, 2005
Příspěvky: 787
Bydliště: Havířov

PříspěvekZaslal: ne listopad 01 2015, 16:18    Předmět: Citovat

"jako spínač tam sloužili dva plíšky", jednalo se o "jazýčkový kontakt", zcela běžná to součástka v ceně pár korun.
_________________
http://tesinsko.cz/webcams/rondel
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
kulikus



Založen: Dec 10, 2009
Příspěvky: 2709

PříspěvekZaslal: ne listopad 01 2015, 16:30    Předmět: Citovat

To, co sháníš, se jmenuje Hallova sonda. Je v každé DVD-ROM (3kusy v motorku pro unašeč CD) a floppy mechanice (v motoru prp unašeč floppy).
Je i ve ventilátorech zdrojů.

Podobně můžeš použít jazýčkový spínací kontakt. Je zataven ve skleněné trubičce a spíná v magnetickém poli blízkého magnetu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
SDZ



Založen: Mar 11, 2011
Příspěvky: 420

PříspěvekZaslal: ne listopad 01 2015, 17:03    Předmět: Citovat

Případně zkusit koupit na eBay od číňana indukční snímač za pár desetikorun.Záleží taky jaký budou max. otáčky toho kola.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Artaban001



Založen: Apr 01, 2004
Příspěvky: 9768
Bydliště: Pendrov

PříspěvekZaslal: ne listopad 01 2015, 17:16    Předmět: Citovat

Ahoj. Ohledně těch Hallových spínačů:
Jsou 2 druhy. Unipolární a bipolární.
Unipolární reaguje jen na jeden směr magnetizmu, po jeho zmizení se výstup zavře. Takže slepením dvou těchto snímačů štitkama k sobě máš detektor směru magnetického pole.
Bipolární se jedním směrem magnetizmu zapínají a druhým vypínají. Tyto spínače jsou téměř ve všech PC ventilátorech. Pokud je použiješ jak detektor otáčení, musíš použít párový magnet, nebo dvojici opačně pólovaných magnetů. Z výhodou tak můžeš definovat trvání výstupního signálu po dobu otáčky - hodí se pro vyšší frekvenci otáčení, kdy může elektronika puls unipolárního snímače "přehlídnout".
Ps: Párovým magnetem je myšlen třeba příčně magnetovaný váleček, který je ve feritové verzi dostupný v tlumivce rozkladů CRT ČB TV..
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Cowley



Založen: Feb 04, 2005
Příspěvky: 3292

PříspěvekZaslal: ne listopad 01 2015, 17:38    Předmět: Citovat

Aplikace s jazýčkovým kontaktem může být dobrý sluha, ale zlý pán.

Pokud je to jenom na počítání otáček, proč ne, ale pomysli na možnost, že se Ti zrovna zařízení zasekne v místě, kde bude spínač trvale sepnut (navíc bude mít jazýčkový kontakt s magnetem docela "rozptyl" a může být sepnutý - podle velikosti toho kola - i 10 stupňů z otočení.

Je potřeba to kdyžtak dobře softwarově obsloužit a v případě, že je nutné zastavit nějaké procesy (např. má někdo ruku zaseklou v páse a zařízení se netočí) to rychle vyhodnotit !

Bylo by lepší mechanicky navázat na hnací kolo kolo hnané s inkrementárním čidlem a vyhodnocovat celou jednu hlavní otočku jako např. 200 impulsů z inkrementárního čidla, podobně jako se tomu děje např. v řídící jednotce nových pohonů vrat.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19529
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: ne listopad 01 2015, 18:43    Předmět: Citovat

Odměření konstantní vzdálenosti po jedné otáčce jde (samozřejmě s určitou mírou nepřesnosti) obsloužit magnetem a jedním jazýčkovým kontaktem.

Pokud tam jde ale o mechanickou i elektrickou bezpečnost, musí být zařízení tak jako tak vybavené nezávislým bezpečnostním obvodem (koncové spínače na krytech zastavující pohyb při odkrytí, druhý impulsní snímač s tolika pulsy na otáčku, aby se dalo zařízení spolehlivě vypnout při zaseknutí dřív, než dojde k úrazu... bezpečnostní okruh musí ošetřit všechna možná rizika, pokud k tomu může kdokoli. U zpracovatelských technologií to často není možné vyloučit všechna rizika technickým opatřením, pak je logické, že výrobce bude vyžadovat zaškolenou obsluhu, a tato rizika vyznačí v návodu....
Ale to nevíme, tak podrobně nás tazatel se svým záměrem neseznámil, tak předpokládejme, že bezpečnost zařízení už nějak zajištěnou má.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
SDZ



Založen: Mar 11, 2011
Příspěvky: 420

PříspěvekZaslal: ne listopad 01 2015, 19:37    Předmět: Citovat

ebastlirna> Popisovaná funkčnost připomíná trošku řešení snímání chodu elevátoru na přepravu obilí,případně chodu granulačního lisu.
Na hnaným (spodním) kole je na hřídeli připevněn kousek plíšku.Při otáčení kola vyjde jeden impulz za otáčku.Indukčním snímačem je snímán pohyb (čas impulzu jednoho k druhému).Často se zařízení nastavuje na detekci poklesu otáček kola pod 50% jmenovitých (elevátor přetížen,vypnout motor).
Bezpečnost je řešena kryty.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Miniaturní počítače (Arduino, Raspberry a další) Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.16 sekund