Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Schema 6L6Gc

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
thunderstrike



Založen: Feb 06, 2005
Příspěvky: 374
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: so duben 14 2007, 17:55    Předmět: Schema 6L6Gc Citovat

Dobrý den,stavím kytarovej zesik s 2x6L6Gc a potřeboval bych nějaký schema koncáku s děličem na předpětí,jelikož mám síťové trafo které dává pouze 2X350V + 2x 6,3V....Dík
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
miromatus



Založen: Dec 11, 2004
Příspěvky: 356
Bydliště: SK Levice

PříspěvekZaslal: so duben 14 2007, 22:16    Předmět: Citovat

zdravím , pozri sa na koncák Marshall 6100, dám to to na upload
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Dratak



Založen: Sep 03, 2005
Příspěvky: 837

PříspěvekZaslal: so duben 14 2007, 22:47    Předmět: Zdroj Citovat

No jedna věc už mi nesedí na tom trafu. Píšeš že dává 2x350V a 2x6,3V a nic víc. Z čeho to trafo je, na jaký je výkon? Je totiž evidentně plánované pro použití usměrňovací elektronky (symetrické anodové vinutí). Pro ten push-pull se dvěma 6L6GC potřebuješ trafo, která dá nějakých 250mA na anodovém vinutí. Vhodná usměrňovačka na takový proud je buď 5U4, nebo GZ34/5AR4. Obě ale potřebují oddělené žhavicí vinutí 5V. 5U4 je přímo žhavená, GZ34 nepřímo, ale má katodu uvnitř spojenou s vláknem. Z těch 6,3V jde samozřejmě žhavit EZ81, ta je ale jen na proud 150mA.

Pokud to trafo má vinutí 2x350V, ale chybí mu přitom vinutí 5V pro žhavení 250mA usměrňovačky, potom mám obavy, že není určené na takový proud a ten zesík neutáhne.

Pokud však ano a chceš ho použít, máš dvě možnosti. Buď ten konec zapojit ve třídě A a předpětí získat na společném katodovém odporu koncových elektronek. Zrovna jsem tu měl jedno 20W kombo od Fendera, tam byly 6V6 a bylo to udělané zrovna takhle. Odpor se překlene ellytem, aby se neuplatňoval pro NF signál, jen pro stejnosměrné napětí. Jeho hodnotu snadno spočítáš z Ohmova zákona podle potřebného předpětí a součtového katodového proudu obou elektronek. O úbytek na odporu je katoda "kladnější" proti G1, která má tedy tímto záporné předpětí. G1 jsou samozřejmě spojeny přes mřížkové odpory na zem. Nevýhodou je, že musíš na tom odporu vyzářit někdy 10-15W (dle katodového proudu a předpětí) jen proto, abys získal předpětí. Navíc elky musí být párovány, protože předpětí nemůžeš nastavit individuálně pro každou zvlášť.

Druhou možností je pomoci si vytvořením záporné větve z plného napětí a toto potom srazit odpory. Jako usměrňovač anodového napětí použiješ (v předchozím případě taky) buď 2 diody 1N4007 v sérii překlenuté odpory cca M22 (to musí být kvůli rovnoměrnému rozdělení závěrného napětí)-jedna dioda již nestačí, závěrné napětí může při chodu naprázdno (než se lampy nažhaví) ten 1kV snadno přesáhnout. Toto v každé větvi a zapojené jako klasický dvoucestný usměrňovač se symetrickým vinutím. Dvojice do série, anody na krajní vývody trafa, střed na kostru, katody propojit dohromady-výstup. Nebo můžeš použít 2x EZ81 paralelně. Nebo na trafo doplnit vinutí 5V/2A a k usměrnění použít elektronku GZ34.

Zároveň na jeden krajní konec anodového vinutí připojíš opět stejně zapojenou dvojici diod 1N4007 (nebo si sežeň diodu s větším závěrným napětím, alespoň 1500V, ta pak stačí jedna) v opačné polaritě. Katoda na trafo, anoda na minus filtračního ellytu (použil bych nějakých 22uF/500V, možná by stačilo i 10uF), jeho plus na kostru. Na něm pak dostaneš cca -480V proti zemi. Přes srážecí odpor budeš z tohoto bodu napájet zenerku na 50V (běžně je prodává třeba GES). Samozřejmě je zapojená katodou na kostru, anodou na srážecí odpor. Odpor spočítáš z Ohmova zákona tak, aby zenerkou teklo nějakých 5-6mA, to úplně stačí. Výkonová ztráta na srážecím odporu nepřesáhne 3W.
No a napětím 50V ze zenerky už napájíš příslušné trimry, kterými nastavíš předpětí pro každou koncovou elektronku zvlášť. Dobré je vložit i tak do katody každé 6L6GC malý odpor kvůli snadnému měření klidového proudu.

Usměrni plné napětí, nedávej tam nejdřív dělič na střídavou stranu s následným usměrněním a filtrováním výstupního napětí děliče. Pokud se náhodou přeruší druhý odpor děliče (jedním koncem s kostrou), máš na ellytu rázem těch 500V taky. A ellyt na nižší napětí samozřejmě bouchne. Navíc-vytvořil bys samozřejmě RC obvod s časovou konstantou, danou odporem děliče na střídavé straně a kapacitou filtračního kondenzátoru. Jednoduše řečeno-náběh předpětí pak bude chvilku (zlomky sekund až sekundy) trvat. Pokud tam nedáš vakuovou usměrňovačku (té nažhavení trvá déle) může se stát, že anodové napětí naběhne dříve než předpětí a koncové elektronky se po pár zapnutích zničí.
Ta zenerka se do předpěťového zdroje běžně nedává, zde bych ji ale neváhal použít vzhledem k tomu, odkud to napájíš. U zesilovače ve třídě B odběr anodového proudu kolísá, zde od nějakých 60mA v klidu po cca 250mA v modulačních špičkách. A protože trafo není ekonečně tvrdé, bude tak kolísat i napětí na sekundáru, odkud získáváš předpětí. Stabilizací tomu můžeš snadno zamezit.

Jiná možnost, jak získat předpětí mně nenapadá.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
thunderstrike



Založen: Feb 06, 2005
Příspěvky: 374
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: ne duben 15 2007, 12:18    Předmět: Citovat

Dík za vyčerpávající odpověď,ale použiju asi jiné trafo,sehnal jsem nějaké trafa ze starých elektronkových ůstředen ,a ještě tu mám jeden zesik :Tesla Music70 a tam je taky slušný trafo,akorát se mi ho nechce moc kuchat...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Sendyx



Založen: Jun 05, 2005
Příspěvky: 12335
Bydliště: Ostrava

PříspěvekZaslal: ne duben 15 2007, 12:31    Předmět: Citovat

Trafo 2x350V poižít jde, pokud je dostatečně výkonné. Pokud bude použito 2 cestné usměrnění 2 diodama, střed vinutí uzemněn, je možné získat záporné předpětí pomocí "posouvacího" kondenzátoru, tak jak je to třeba v některých Marshallech (tuším třeba 2205/2210).

Tarfo z Music 70 moc vhodné není, zdroj je dělán pro odlišné Ua a Ug2, Ua pro standartní zapojení je na 6L6 už vysoké (nad 500V).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
thunderstrike



Založen: Feb 06, 2005
Příspěvky: 374
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: ne duben 15 2007, 12:59    Předmět: Citovat

a z těch ústředen myslím že tam byly elektronky 4654 ???
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Sendyx



Založen: Jun 05, 2005
Příspěvky: 12335
Bydliště: Ostrava

PříspěvekZaslal: ne duben 15 2007, 13:01    Předmět: Citovat

Tak něčemu takovému bych se vyhnul, izolace atd. budou silně poplatné době, M70 je to nejstarší, co bych akceptoval do nové konstrukce. Navíc mám pocit, že ústředny jak se 4654, tak s EL51 měly taky víc jak 500V Ua. Otázka je, co chceš, jestli max. výkon, nebo životnost.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
thunderstrike



Založen: Feb 06, 2005
Příspěvky: 374
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: ne duben 15 2007, 13:44    Předmět: Citovat

No vidim to tak že si asi nechám namotat trafo podle mejch představ se všema potřebnejma napětí ...takže dík
A ještě bych se chtěl zeptat jestli se dá sehnat ta tlumivka která filtruje U pro anody...dík
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Dratak



Založen: Sep 03, 2005
Příspěvky: 837

PříspěvekZaslal: ne duben 15 2007, 22:37    Předmět: Trafo Citovat

Tak ještě k tomu trafu. Trafa z 50W "šuplíků" do starých rozhlasových ústředen s dvojicí 4654 na konci měla 2x500V na sekundáru a to je pro 6L6GC skutečně moc. Navíc bych se je skutečně už bál používat, měl jsem jich pár v ruce a vím jak takové trafo po 50 letech vypadá. Největší obavy bych měl z průrazu izolace a následného požáru. Uvnitř přeskočí oblouk, chytnou čela z tvrzeného papíru (tuším že nebyl použit ani pertinax, skutečně papír) a je vymalováno.... Cry Cry . A hlavně-vývod na předpětí nemají taky.
To trafo na Music 70. Tam je trochu problém, anodové napětí tam dělá ZDVOJOVAČ ze sekundáru navinutého na nějakých snad 200V. A tak bys to musel zapojit zase. Dostal bys z toho nějakých 550V naprázdno, napětí pod zátěží dle odběru a kapacity filtračních ellytů.
Taky jsem stavěl zesilovač, ale na domácí poslech, ne na kytaru a stereo, se dvěma EL84 na kanál (do paneláku mi těch 2x15W bohatě stačí, když dám VOLUME za půlku, začínají bušit sousedi... Laughing Laughing ). Trafo mi navinuli u TBP v Blatné, je to skutečně kvalitní práce. Jádro poctivě zalakované, vše impregnované a vypálené, trafo za provozu nedrnčí a je popsané přehlednou cedukou. I tu tlumivku jsou schopni navinout, jinak 10H (to úplně stačí) mají běžně na skladě, řekneš si jen na jaký proud ji potřebuješ.
Ale-tu tlumivku bych vůbec neřešil, pokud použiješ usměrňovač s křemíkovými diodami. Prostě si necháš navinout jen jedno anodové vinutí (ne tedy symetrické) na potřebný proud, usměrníš to čtyřmi diodami se závěrným napětím alespoň 1500V a za to dáš ellyt 500u/500V od JJ-Electronic. I 1A diody ten nabíjecí proud ellytu bez problémů snesou. A o kvalitu filtrace nemusíš mít obavy.
Pokud bys ale chtěl použít vakuovou usměrňovačku (zřejmě GZ34), potom musíš počítat s tím, že ta nesnese velké filtrační kapacity. Nabíjecí proudy jí rychle ničí katodu, emisní vrstva se začne úplně odlupovat (v baňce se objeví malé bílé šupinky). Vnitřní odpor usměrňovačky tak stoupá, stoupá-až se v ní jednoho dne zapálí fialový oblouk. A pokud je to špatně jištěné, může být třeba taky po trafu. Tam je třeba se držet maximální hodnoty kapacity ellytu podle katalogu a tu nepřekračovat. Protože to na kvalitní filtraci nestačí, musí se použít pí-článek RC nebo lépe LC s tlumivkou v podélném členu. Druhý ellyt mívá stejnou kapacitu jako ten první (dělaly se i dvojité). Při návrhu trafa musíš počítat s úbytkem napětí na vnitřním odporu elektronky i na tlumivce a volit tomu úměrně vyšší napětí.

Řešil bych to asi takhle. Jestli je ten Music 70 ještě vcelku tak ho prodej. Nerozebírej ho, je ho škoda a někomu ještě poslouží. Dej ho třeba na Aukro, lidi Ti za něj utrhnou ruce. Jen je třeba pravdivě popsat stav věci, funkčnost/nefunkčnost, kompletnost/opravitelnost atd. Dávají se tam komentáře od kupujících, pozor na to. A za ty peníze si nech navinout nové trafo na objednávku.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
thunderstrike



Založen: Feb 06, 2005
Příspěvky: 374
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: po duben 16 2007, 11:49    Předmět: Citovat

Už jsem sehnal trafo ruské televize na C-jádře které dává všechny U co potřebuju a ještě má velkou výkonovou rezervu,výstupák mám dobrej,takže už začnu stavět...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.14 sekund