Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

dioda - její funkce v obvodu
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Řešení problémů s různými konstrukcemi
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19538
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: ne duben 08 2007, 16:16    Předmět: Citovat

Dolní signály máš opačně - na katodě diody zbudou kladné půlvlny, na anodě záporné, protože nevede. Opačnou polaritu zkratuje.¨

Jestli s tím chceš měřit, tak ti nezbude, než se obrátit na některou firmu, která se zabývá například průmyslovým odrušením a má akreditaci k udělení prohlášení o shodě v oblasti EMC. A podle jejich přístrojů si to zkalibrovat.
Charakteristika je totiž nelineární hlavně na začátku rozsahu. Takže podle kalibrovaného přístroje si budeš muset zjistit, co ti tvůj připojený voltmetr vůbec ukazuje. A, pokud zničíš diodu a dáš tam jinou, celý proces budeš muset zopakovat. Co kus, to jinak křivá charakteristika od nuly do asi 0,3V, výše už se příliš neliší.
Další otázkou je také kmitočtová závislost dipólu, kdy se může uplatnit změna kapacity diody s velikostí usměrněného napětí atd., tato kapacita se pro velmi malé signály objeví jako paralelní k diodě a nelze ji zanedbat...

Pořád ale není jasné, nač to potřebuješ. Na zjišťování vyzařování musíš mít kalibrovaný tovární měřák s neladěnou anténou (nebo sadou pásmových) a především akreditaci, že to, co naměříš, platí.
Jestli ti jde jen o to, zjistit, jestli něco vyzařuje víc či méně, nemusíš se absolutní velikostí naměřeného údaje přece vůbec zabývat.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jandu



Založen: Feb 06, 2007
Příspěvky: 4509
Bydliště: vých.slovensko

PříspěvekZaslal: ne duben 08 2007, 18:00    Předmět: Citovat

Pozrite si AR B/4 z roku 1990, str.143,145. Je tam mikrovlný detektor s popisom a dps. Myslím o niečom podobnom je reč.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Dioda7
Neregistrovaný





PříspěvekZaslal: ne duben 08 2007, 19:27    Předmět: Citovat

jandu napsal(a):
Pozrite si AR B/4 z roku 1990, str.143,145. Je tam mikrovlný detektor s popisom a dps. Myslím o niečom podobnom je reč.


výborně. Moc děkuju. Sice jsem nedávno "amára" procházel, ale asi mi tenhle detektor unikl.

Hill: Důvod, proč jsem se tady na to ptal je jednoduchý. Mým úkolem totiž bylo - vlastně stále tak trochu je - prozkoumat a zjistit, na jakém principu fungují měřící sondy a zjistit, zda to nejde obejít bez usměrňování signálu. Můžu říct, že zatím to jinak než takhle nejde. Tedy pokud bude potřeba použít takovou sondu pro větší kmitočtové pásmo - navrhnout všesměrovou sondu (všesměrovost se dělá použitím tří ortogonálních dipólků) na jednom kmitočtu "není" problém udělat, ovšem to vyžaduje fázování každého dipólu a to pak komplikuje problém, jak jednotlivé dipóly napájet. Ale i to se dá nějakým způsobem vyřešit. Jinak další nevýhoda usměrňování signálu vede k tomu, že se anténa nedá použít jako vysílací a jak jsme si tady už řekli, jako přijímací má také svoje omezení - bohužel.
Návrat nahoru
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19538
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: ne duben 08 2007, 20:18    Předmět: Citovat

Jestli má být sonda všesměrová, pak se tomu dá přiblížit pomocí těch fázovacích vedení. Jenže to je selektivní prvek.
Když zapojíš diodu mezi svorky například logaritmicko-periodické antény, máš po všesměrovosti, ale zase získáš definovatelné výsledky v širším kmitočtovém rozsahu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Dioda7
Neregistrovaný





PříspěvekZaslal: ne duben 08 2007, 20:39    Předmět: Citovat

Myslíš jako fázovat dipóly pomocí různé délky vedení? O tom jsem už taky přemýšlel, ale použitelné je to jen na jednom kmitočtu, a hlavně se musí ošetřit nerovnoměrné rozdělení energie k jednotlivým dipólům. Ono totiž, když není délka vedení násobkem lambda/2, tak dojde k přetransformovní vstupní impedance dipólu na jinou. No - není to tak snadné, proto říkám, že obejít to bez usměrnění signálu pomocí diody je neřešitelné. Leda, že bych mohl dipólky fázovat pomocí fázovacích článků, které budou mít v širokém kmitočtovém pásmu konstantní požadovanou změnu fáze, konstantní přenosovou charakteristiku a taky budou schopny vypořádat se s rozdílnou vstupní impedancí dipólu, který se bude používat v oblasti pod první rezonancí (malý odpor a velká kapacitní reaktance). Co jsem se dočetl, tak se místo klasických drátových dipólů používájí rezistivní dipóly kónického tvaru - jsou širokopásmové. Právě ty se používají u těch moderních sond, ale i tam se signál usměrní, aby se vyloučila nutnost fázování dipólů. Existuje vůbec nějaký fázovací článek, který by byl schopný tohle vyřešit?
Návrat nahoru
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19538
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: ne duben 08 2007, 21:33    Předmět: Citovat

Jestli existuje, nevím o něm - každý fázovací prvek je kmitočtově závislý, takže optimální nastavení je možné na jednom kmitočtu, případně na jeho lichých násobcích, pokud to všechny prvky systému dovolí.
Jestli by šlo použít analogii dvou fázovacích článků, jejichž vzájemný rozdíl fázového posuvu je v určitém rozsahu konstantní, i v tomto případě, jako v nf aplikacích (v SQ dekodérech to drželo 90° v rozsahu kmitočtů přes 20:1.)... no asi by to mělo jít, jen nevím, jak. Pahýly vedení nakrátko ani naprázdno tuhle možnost nedávají, snad jen pomocí částečného nepřizpůsobení - ukončením impedancí, která se nerovná jmenovité. Jenže to už jsem na hodně tenkém ledě - k tomuhle jsem se dostal jen kdysi dávno a ještě jen okrajově.
Co takhle nedávat tu diodu přímo na svorky dipólu, ale vyvést vf vedení, nepřizpůsobit ho na konci a diodu umístit do kmitny stojaté vlny? Případně do uzlu? Tak by se vlastně dal určit i kmitočet, jehož amplitudu měříš.
Nakonec cesta asi povede kolem sady přípravků pro různá měření, než jedním univerzálním, všepásmovým a všesměrovým zařízením.

Tak jsem si chtěl přečíst toho Gonschorka v němčině, ale našel jsem jen, že je děkanem fakulty elektroniky a současně dělá na řízení procesů řízení spalin v motorech. Ne, že bych to v angličtině nezvládl, ale přece jen Drážďany jsou blíž, než Londýn... nemáš odkaz?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Radix



Založen: Nov 14, 2006
Příspěvky: 2633

PříspěvekZaslal: ne duben 08 2007, 22:07    Předmět: Citovat

Dal jsem k tomuto tématu něco na upload (ant1out.jpg, ant2out.jpg).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Řešení problémů s různými konstrukcemi Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.13 sekund