Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

DSC 5020 - nefungují PGM výstupy

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Zabezpečovací technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
vasedl



Založen: Sep 23, 2012
Příspěvky: 74
Bydliště: Liberec

PříspěvekZaslal: út prosinec 23 2014, 16:28    Předmět: DSC 5020 - nefungují PGM výstupy Citovat

Ahoj, mám problém s PGM výstupy na ústředně DSC 5020 - nevím proč, ale nefungují...

Chtěl jsem připojit vnitřní piezo sirenu na pgm. Siréna má odběr 250 mA. Na ústředně jsou 4 pgm poskytující 50, 300, 50, 50 mA. Zkusil jsem tedy připojit kladný pól sirény na AUX+ a záporný na PGM2 (max 300mA). Atribut všech PGM je nastaven jako 1 - bezpečnostní a požární siréna, ale při testu systému (i např. vyvolání požárního poplachu) se stále spouští jen venkovní siréna.

Zkusil jsem tedy i PGM 1 a 4 (zapojeno přes relé kvůli proudu) ale také nic.

Nemáte tušení, kde může být chyba?

Ještě tu je jedna zvláštnost - když multimetrem změřím napětí na nezapojeném PGM (mezi PGM a AUX+), tak se mi ukáže napětí které klesá až na 0V - to je trochu divné...

Díky za pomoc.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
monterjirka



Založen: Jun 14, 2003
Příspěvky: 2794
Bydliště: Blížejov

PříspěvekZaslal: út prosinec 23 2014, 17:08    Předmět: Citovat

vasedl napsal(a):
...
Ještě tu je jedna zvláštnost - když multimetrem změřím napětí na nezapojeném PGM (mezi PGM a AUX+), tak se mi ukáže napětí které klesá až na 0V - to je trochu divné...

Tohle by naznačovalo možnost, že je tam na výstupu PNP tranzistor, který spíná proti + a zátěž se připojuje mezi výstup a GND. To jsi nezkoušel?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
vasedl



Založen: Sep 23, 2012
Příspěvky: 74
Bydliště: Liberec

PříspěvekZaslal: út prosinec 23 2014, 17:25    Předmět: Citovat

tím pádem to odporuje manuálu, kde se píše:

citace:
Každý programovatelný výstup je konstruován tak, že při jeho aktivaci ústřednou bude připojen k zápornému pólu zdroje.PGM1,PGM3 a PGM4 mohou být zatíženy maximálním proudem 50 mA.Tyto programovatelné výstupy se používají pro signalizační LED diody nebo malé bzučáky. Připojte kladnou část napájení LED diody nebo bzučáku ke svorce AUX+ a zápornou ke svorce PGM.
PGM2 je výkonový výstup poskytující proud až 300 mA. Pracuje podobně jako PGM1. Jestliže požadujete větší proud než 300 mA, musíte použít relé zapojené podle uvedeného schématu.náhled: http://ctrlv.cz/6PH5
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
vasedl



Založen: Sep 23, 2012
Příspěvky: 74
Bydliště: Liberec

PříspěvekZaslal: út prosinec 23 2014, 18:02    Předmět: Citovat

grr, tak fáze 2 - relé bylo nějaké divné - spínalo jen někdy, vzal jsem jiné a PGM nastavil pro otestování na aktivace když jsou všechny zony zavřené. A najednou to spíná... Tak jsem PGM přehodil na sirénový výstup a snad to funguje - zkoušet to nebudu, nebo mě už sousedi zaškrtí...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
vasedl



Založen: Sep 23, 2012
Příspěvky: 74
Bydliště: Liberec

PříspěvekZaslal: st prosinec 24 2014, 1:32    Předmět: Citovat

ha, tak jsem zjistil, že moje verze ústředny je trochu starší, takže mám špatný/nedoplněný manuál...

Takže už tady přemýšlím půl hodiny nad níže vyznačenou větou:

citace:
Bezpečnostní a požární siréna
Výstup PGM se spouští a vypíná současně se sirénovým výstupem. Když je poplachový výstup spínán přerušovaně, programovatelný výstup bude spínán takě přerušovaně. Tento typ výstupu sleduje prodlevu Zpožděné 24-hodinové požární zóny.


Zajímalo by mě, jak tedy bude PGM reagovat na poplach u zony, která má tento popis:

citace:
Zpožděná 24 hodinová požární zóna
Pokud je tato zóna narušena, okamžité se aktivuje poplachový (sirénový) výstup, ale komunikátor bude zpožděn o 30 sekund. Jestliže uživatel během těchto třiceti sekund stiskne jakoukoli klávesu na libovolné klávesnici, poplachový výstup se deaktivuje a komunikátor se zpozdí o dalších 90 sekund, čímž je uživateli umožněno, aby odstranil příčinu poplachu. Pokud bude po těchto 90 sekundách zóna stále narušena, postup se začne opakovat. Poplachový výstup se spustí, ale komunikátor bude zpožděn o 30 sekund.
Jestliže uživatel do 30 sekund nestiskne klávesu, ústředna začne komunikovat s monitorovací stanicí a poplachový výstup bude dále aktivní. Poplachový zvukový signál bude spuštěn po dobu naprogramovanou jako Čas pro sirénu v sekci [005], nebo může být naprogramováno, aby zněl dokud nebude vložen platný kód, sekce [014], pozice [8]".
POZNÁMKA: PGM výstupy naprogramované na [10] Systémová událost s pamětí se aktivují okamžitě po narušení Zpožděné 24-hodinové požární zóny. Pokud je narušena druhá požární zóna nebo je během času zpoždění stisknuto tlačítko Požár, ústředna začne okamžitě komunikovat a aktivuje poplachový výstup.
Je-li zapnutá funkce ochrany dvojitými zakončovacími rezistory DEOL (sekce 13, pozice [2]. nepřipojujte na klávesnicové svorky požární zóny.
Neprogramujte požární zóny pro aktivaci systému Downlook.
Pokud dojde k narušení požární zóny, zobrazí se poplach na všech klávesnicích systému, a kteroukoli klávesnici je možné použít pro zpoždění přenosu poplachu. Tento typ zóny se obecně používá pro paměťové kouřové detektory.


Tedy - aktivuje se PGM ihned, nebo až po 30 sekundách? Nebo ta věta znamená, že PGM se aktivuje ihned, ale deaktivuje se po stisknutí jakékoliv klávesy? Díky moc!

P.S.: O co mi jde - mám požární hlásiče nastavené jako Zpožděná 24 hodinová požární zóna - když nastane např. falešný poplach, spustí se klasická venkovní i vnitřní (pgm) siréna, ale uživatel ji může stiskem klávesy umlčet, pokud user po 90s neodstraní problém, tak se sirény znovu aktivují... Jenže zatím se mi pořád spouští jen hlavní siréna a ne PGM...[/b]
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Zabezpečovací technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.15 sekund