Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Schéma zváračky
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
NEONI



Založen: Feb 11, 2007
Příspěvky: 505
Bydliště: SVK

PříspěvekZaslal: ne březen 04 2007, 11:22    Předmět: Citovat

najdem..zverejnim
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
NEONI



Založen: Feb 11, 2007
Příspěvky: 505
Bydliště: SVK

PříspěvekZaslal: ne březen 04 2007, 11:40    Předmět: Citovat

moj tu je ta schema...kvalita nic moc a da sa ..najdes to v uploade...ak sa mi to padari tam dat..nazov tyristorovy regulator...a NEONI Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
NEONI



Založen: Feb 11, 2007
Příspěvky: 505
Bydliště: SVK

PříspěvekZaslal: ne březen 04 2007, 11:45    Předmět: Citovat

Je to tam
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Yan



Založen: Mar 14, 2007
Příspěvky: 32

PříspěvekZaslal: po březen 19 2007, 9:57    Předmět: Citovat

Pred pár dňami som tam pod nickom Yan osadil wmf súbor s názvom KS250/350. je tam schéma zváračky ako takej, a aschéma riadenia (to čo som vytvoril ja pred asi 20-rokmi). Teda žiadne dialkové a štartovanie motorov. Potmeter je origo na zváračke (1k) a ten neoznačený rezistor som dával trimer. nastavenie prebiehalo tak, že: skúsený zvárač zobral tuším1,5 - elektródu, a hovoril ubrať, alebo pridať. po nastavení minimálneho prúdu nebol s max prúdom problém. bral aj elektródy - 5-ťky. trošku bol citlivejší na nastavenie, ale jemu to vyhovovalo hlavne kvôli väčšiemu rozsahu regulácie. s tým istým riadiacim obvodom som spravil niekoľko KS250 aj 350 a myslím, že dodnes fungujú. (každý zvárač chcel svoj vlastný regulačný priebeh) (všetky zváračky sa pôvodne pokazili pre apetít hlodavcov) Pri vlastnej konštrukcii zváračky navrhujem zoznámiť sa so zváracími trafami a ich konštrukciou, charakteristikou a vlastnosťami podrobnejšie. V schéme je ešte bez hodnoty jeden RC -to je 100 ohm a asi 510pF a výstupný tranzistor je darlington (nechcelo sa mi hľadať s veľkým zosilnením a nevedel som aký bude prúdový impulz do trafka). 7815 stačí aj L, ja som dal veľké, lebo tie som mal.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jandu



Založen: Feb 06, 2007
Příspěvky: 4509
Bydliště: vých.slovensko

PříspěvekZaslal: po březen 19 2007, 15:16    Předmět: Citovat

podľa mňa je to na primár - pre indukčnú záťaž. práve regulácia takejto záťaže, ako je primár transformátora je obtiažna, a preto každý radšej doporučuje regulovať výstup.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Yan



Založen: Mar 14, 2007
Příspěvky: 32

PříspěvekZaslal: po březen 19 2007, 16:23    Předmět: Citovat

Zabudnite konečne na také úvahy ako strkať do primárnej strany trafa tyristory, veď indukované napätie je dU/dt. ak sa Vám podarí namiesto sinusovky naspínať pílu v maxime, nebudú stačiť ochranné prvky na primárnej strane z napätia indukovaného vlastnou indukciou. Je pravda, že plechy sú dosť lenivé, ale aj tak by ste s tým chaosom na sekundári nič nenazvárali. Pri väčších výkonoch a napätiach vždy: na primári odbočky, na sekundári tyristory. Ak na sekundári je zápalné napätie pre oblúk okolo 40 -60V, potom aj ochranná dióda musí byť na aspoň 400V! a ak pritom bude na viac ako 100A, vyhnete sa prekvapeniam! to nie je pre modelovú železnicu! Nezabudnite, že tlmivka za tyristormi má byť aspoň rovnako veľká ako sám transformátor. Energiu treba niekde "skladovať" v "premlkách" (kým je tyristor/y zavretý).

Ešte raz: Transformuje sa striedavý prúd. Nie jednosmerný! na zváranie je lepší jednosmerný (okrem máličko výnimiek je záporný pól na elektróde, súvisí to s bielou škvrnou...) preto budeme usmerňovať sekundár. A to riadeným usmerňovačom čo sa volá tyristor. Ak ste niekedy videli na osciloskope ako rýchlo zopne tyristor (sú to nanosekundy) oproti sínusovke ktorá pri 50Hz trvá jedna 20milisec. čo je asi milión krát rýchlejšie), potom sa treba vlastnému indukovanému napätiu veľmi seriózne brániť a nepodceňovať to. Ak by tyristory prežili ten chaos bez ochrany, tak by ste boli prekvapený ako ďaleko to dokáže rozstrieľať roztavený kov.

PS: všimol som si že sú TU na fóre aj hodnotné príspevky o zváraní. Tak hľadajte a čítajte! Trochu teórie neuškodí (a nerozchádza sa s praxou).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
PavelFF
Neregistrovaný





PříspěvekZaslal: po březen 19 2007, 19:05    Předmět: Citovat

to Yan:
Schéma, které si dal na upload má namalovaný v silové části bočník, ale řídicí obvod ho vůbec nevyužívá, chybí zpětná vazba od proudu.

Mě by zajímalo, jak se chová taková svářečka bez regulace proudu při zkratu (je jedno, jestli má tyristory na primáru či na sekundáru).
Jaký tam teče násobek proudu, když dojde k přilepení elektrody? Pokud je na "regulátoru" nastaven konstantní řídicí úhel pro tyristory, tak rozdíl např. 30V (oblouk/zkrat) musí způsobit hodně velký vzrůst proudu.

Nebo musí být napájecí trafo určené pro tato zapojení tak nějak rozptylové?
Návrat nahoru
Yan



Založen: Mar 14, 2007
Příspěvky: 32

PříspěvekZaslal: út březen 20 2007, 8:12    Předmět: Citovat

Správne! Kým som sa vôbec dostal k tomu, tak som zbieral informácie. (nie len demontážou) Ale hlavne kontaktmi vo zv. výsk. úst. a inými opravátormi. Títo potvrdili, že vo všeobecnosti, t.j. aj trafá na ktorých by ste to nezbadali (pri obhliadke) sú riešené ako rozptylové. T.j. nie len vzduchovou medzerou, ale napr. magnetickým bočníkom. Zváračky KSxxx sú napr. vyvinuté úplne unikátne. A tlmivka tvorí s trafom jeden konštrukčný celok. Faktom je, že v pôvodnom zapojení pôsobila aj spätná väzba, ale nie som schopný povedať akú mala účinnosť. Výrobca sa totiž nespoľahol iba na elektroniku a aj u zváračiek z BEZ-ky kde elektronika bola na vysokej úrovni, konštrukcia bola veľmi slušným doplnkom t.j. aj pri značnom poškodení elektroniky dokázali dodržať dosť slušne zváraciu charakteristiku. V podstate stačilo ak ak to prešlo až na svorky Razz . Je pravda, že potom to nebolo na tenké plechy...
A musím priznať, že toto je dôvod, prečo som sa ani nepokúsil o domácu stavbu zv. trafa, i keď som mal pripravené aj plechy... Veď vškole to vyznelo tak jednoducho aj s výpočtami Confused

Na záver: bol som pripravený vyvíjať elektroniku ktorá by prispela ku zdokonaleniu charakteristiky, ale keď sa v podstate prvý kus (bez výpočtov, nakreslené, postavené) uchytil, vypustil som všetko ostatné.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.13 sekund