Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

prenosný sovetský silelis
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 33967
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: so listopad 15 2014, 16:59    Předmět: Citovat

A neexistuje k tomu sovietskemu kramu nejaka uprava na pridanie vstupu?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
lumca



Založen: May 05, 2012
Příspěvky: 542

PříspěvekZaslal: so listopad 15 2014, 17:04    Předmět: Citovat

kokun napsal(a):
lumca napsal(a):
"Když má settopbox vestavěný modulátor, má vzadu čtyři anténní konektory." Tohle není v žádném případě pravidlem! Je spousta DVB-T STB, které mají jen dva IEC konektory na zadním panelu. Např. STRONG řady 51xx, který se vyráběl v letech 2005 -2007.

To lumca - když se dospělí baví, tak raději mlč a šoupej nohama Evil or Very Mad
Do Hillových znalostí máš pěkně daleko, tak netvrď, že nemá pravdu.

Na foto od Soemtrona jsou pouze 2 IEC konektory: Ant IN (AERIAL) a LOOP OUT ("průchozí OUT" antény pro příp. 2. box, či telku). Takže tenhle box modulátor nemá!!!
Pokud má STB i modulátor, tak je tam pak i druhá dvojice IEC konektorů (toho modulátoru).
Takže pokud je tam pouze 1 pár IEC konektorů, tak je to box bez modulátoru (jako na tom fotu)! Rolling Eyes


Tak to v žádném případě! Doplň si znalosti z oboru DVB-T STB! Jelikož s něma dělám od začátků vysílání DVB-T v ČR (někdy kolem roku 2000), tak o tom něco vím! Nevím proč bych měl šoupat nohama? Nejseš náhodou jeden z těch co drží Pánaboha za koule?


Naposledy upravil lumca dne so listopad 15 2014, 17:14, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
tomasjedno



Založen: Oct 11, 2008
Příspěvky: 6075
Bydliště: ZZ9 Plural Z Alpha

PříspěvekZaslal: so listopad 15 2014, 17:06    Předmět: Citovat

to kokun: Stronga jsem si koupil v r. 2005, abych taky něco měl z experimentálního vysílání DVB-T v matičce stověžaté, a měl 2 konektory a modulátor.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
lumca



Založen: May 05, 2012
Příspěvky: 542

PříspěvekZaslal: so listopad 15 2014, 17:08    Předmět: Citovat

Hill napsal(a):
Těch Strongů zase taková spousta nebyla, i když, pravda, v Bezně se dala digitální televize ulovit nejspíš už před rokem 2007, je tedy možné, že tam se mohly ve větším dostat.
O pár kilometrů dál to muselo ještě chvíli počkat, konečně analogové pozemní vysílání se začalo vypínat až v polovině roku 2009, tak potřeba koupit settopbox dál od Prahy vypukla až po roce 2008, a to se snad už dvoukonektorové prodávaly jen bez modulátoru.


V Praze od roku 1999, Brno prosinec 2005, Ostrava únor 2006, Domažlice podzim 2006, Ústí nad Labem, to byl první výkonný DVB-T vysílač se 100kW ERP, pak v létě 2007). A v Ostravě jsem jen během prvního týdne od zahájení DVB-T před ZOH 2006 prodal přes stovku STB. A samozřejmě, že to nebyly jen Strongy, ale celá řada jiných značek, které obsahovaly modulátor a měly jen dva IEC konektory. Strongy jsem uvedl jen namátkou, protože co se příjmových vlastností týče (odolnost na echo, selektivita a stabilita tuneru), tak řada 51xx byla nepřekonatelná a osobně jsem jich prodal stovky ne-li tisíce během několika měsíců od zahájení prodeje v ČR. Dnešní sračkoidní čínské výrobky vydávané za STB se jim absolutně nemohou rovnat.


Naposledy upravil lumca dne so listopad 15 2014, 17:29, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
kokun



Založen: Jun 21, 2008
Příspěvky: 8822
Bydliště: Valachy

PříspěvekZaslal: so listopad 15 2014, 17:26    Předmět: Citovat

Njn - "tak jste mně ukecali" - já jen, že jsem takový neviděl Surprised
V tom případě tam tedy bude pouze Ant IN (samice IEC) a RF OUT (samec IEC).
A je fakt, že k nám DVB-T dorazilo jako poslední, tak už takové modely asi na trhu nebyly Wink

_________________
Honza - kokúň
__________________________
Žádný učený z nebe nespadl, ale pitomce jako by shazovali
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
lumca



Založen: May 05, 2012
Příspěvky: 542

PříspěvekZaslal: so listopad 15 2014, 17:35    Předmět: Citovat

To, že člověk něco neviděl, ještě neznamená, že to neexistuje. Ty se čtyřmi IEC konektory měly oproti těm se dvěma pár výhod při jejich použití pro distribuci tv programu v analogu v RD (Mnoho jsem jich tak v počátcích instaloval pro rozvod ČT4 sport v analogu pro ty, kteří měli v RD třeba 5 - 7 tv přijímačů a nechtěli kvůli tehdy vyšším cenám kupovat adekvátní počet STB. Takhle se jeden kus umístil na půdě nebo jinde a jeho výstup namodulovaný na volném tv kanále v pásmu UHF se pak rozváděl pro všechny analogové tv přijímače v domě). Všechny ostatní tv stanice byly běžně přijímatelné analogově na běžné antény (kromě ČT24, ale o ten tak velký zájem jako o ČT4 sport tehdy nebyl). V STA se v těchto případech používaly modulátory trošku jiné ligy.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
kokun



Založen: Jun 21, 2008
Příspěvky: 8822
Bydliště: Valachy

PříspěvekZaslal: so listopad 15 2014, 19:14    Předmět: Citovat

I když jsem ten dvoukonektorový tedy neviděl, tak nerozumím tomu, proč by nešel použít pro tu distribuci analog. signálu do rozvodu? Píšeš, že je potřeba ten čtyř konektorový. Vždyť analog. signál z modulátoru jsi k dispozici měl.

Já rovněž dělal několik takových rozvodů v RD - i když ne se STB, ale se SAT-rec. umístěným u hl. telky (většinou v obýváku). Telka v OP připojena přes SCART.
Výstup z modulátoru (RF OUT - nějaký "volný kanál") jsem vyvedl koaxem na půdu (tímtéž "husím krkem") ke slučovači a po kanálovém sloučení se signálem "terestrický TV-analog" (od antén), šel dále do širokopásmového rozbočovače třeba do 4 směrů (pokojů s telkami).
Do všech tvp šel ten analog + 1 program ze satelitu (jaký, samozřejmě záleželo na tom, který se přepnul na SAT-rec.).
V případě, že se v OP nikdo nedíval, zapnul se SAT-rec. (telka ani zapnuta nemusela být) a třeba v JK (jídel. koutě) se mohl navolený SAT-program sledovat. Obdobně to bylo i s jinýmy pokoji (dětské, ložnice, ...).
Pochopitelně, že když se SAT-rec. prioritně použil v OP, mohl se na ostatních telkách sledovat "pouze tento" SAT-progr. (kromě všech terestrických analogů). Takto se (s daným omezením) dal sledovat nejen progr. ČT4, ale jakýkoliv jiný SAT-progr., který mohl být ze SAT-rec. k dispozici.
  Rovněž se dal takto (dle požadavku zákazníka, po stejném koaxu) ještě do všech pokojů přivádět sig. od LNB QUAD a doplňovat SAT-rec. i do dalších pokojů (pro nezávislé sledování SAT-programů). A do OP ještě třeba další 2 družice (další 2 single LNB v "brýlích s QUADEM").

_________________
Honza - kokúň
__________________________
Žádný učený z nebe nespadl, ale pitomce jako by shazovali
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19552
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: so listopad 15 2014, 21:00    Předmět: Citovat

Tady nejde ani tak o to, kdo má pravdu, ale o to, v které oblasti se prodávaly settopboxy od počátku, a v které mnohem později, to se týká právě části Boleslavska i většiny Východních Čech, tedy zde budou přebytečné novější modely častěji k mání. Tady to skutečně vypuklo až v tom roce 2008 a nejvíc se prý prodalo Sencorů 1010 (ty jsou bez modulátoru) a 1062 (s modulátorem, 4 konektory), následovaly Hyundai, Technisat a Strong (ty ale už bez modulátorů) a sem tam jiná značka. Aspoň podle toho, kolika lidem jsem je zapojoval a ladil. Ono se to tu trochu táhlo - v STA nebyly nainstalované kanálové vložky pro digitál, mnohde se musely vyměnit kabely, proto se lidi ještě dlouho drželi analogové kabelovky, jejíž kvalitu viditelně nikdo nehlídal, natož, aby ji udržoval. Během dvou let tak ztratila nejméně polovinu zákazníků, když už se STA přezbrojily.
A čtyři konektory jsou dobré poznávací znamení i bez návodu.

Pokud jde o rozšíření Šilelisu o videovstup, ať se vrátím k původnímu dotazu, určitě to možné je, má to však jedno omezení - v té televizi se neudržuje úroveň černé pevná, to se dělá jen u podstatně větších úhlopříček obrazu. Ono je to také výhodnější proto, že odběr obrazovky je bližší průměrnému, nekolísá tolik v závislosti na obsahu obrazu, není tedy třeba dimenzovat napájecí obvody na každý možný odběr.
Sice se z detektoru celkem stabilní signál dá dostat, katoda obrazovky je ale buzená jen střídavě přes kapacitu, proto na katodě obrazovky úroveň černé dost "plave". Na kempinkové koukání to bylo, na dlouhodobé moc ne.
Celý potenciometr kontrastu je posazený studeným koncem na stejnosměrném napětí kolem 4,2 V, na jeho živém konci, má-li se při protáčení chovat stejně, potřebuje mít napětí 4,7V, to je tedy třeba zachovat. Tedy odpojit živý vodič od vývodu 12 desky A1 a připojovat ho jedním pólem přepínače. Na druhý kontakt přepínače se přivede videosignál zvenčí.
Pochopitelně je třeba také dostat videosignál na separátor synchronizačních impulsů, to vyžaduje odpojit R36 od emitoru VT7 a propojit s vývodem přepínače k potenciometru kontrastu, jinak by obraz držel pohromadě jen z tuneru, ale ne ze settopboxu.
Kdyby byl videosignál stále ještě příliš silný a obraz by se kroutil, mělo by stačit rozdělení odporu na vstupu na 2x 39Ω v sérii (udělat z nich dělič) a kondenzátor vyvést ze středu děliče.
Obyčejná Si dioda v obvodu předpětí poněkud zlepšuje stabilitu černé při změnách obsahu obrazu.
To pochopitelně neřeší zvuk, který má Šilelis mono a ještě bližší k telefonu, ale, jestli na tom budeš trvat, rozkreslím ti to taky.



Silelis 405-D-video.gif
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  Silelis 405-D-video.gif
 Velikost:  286.5 kB
 Staženo:  152 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
lumca



Založen: May 05, 2012
Příspěvky: 542

PříspěvekZaslal: ne listopad 16 2014, 8:28    Předmět: Citovat

@kokun: "I když jsem ten dvoukonektorový tedy neviděl, tak nerozumím tomu, proč by nešel použít pro tu distribuci analog. signálu do rozvodu? Píšeš, že je potřeba ten čtyř konektorový. Vždyť analog. signál z modulátoru jsi k dispozici měl." Nepíšu, že pro rozvod ATV v systémech ITA/STA je lepší STB se čtyřmi IEC konektory (zřejmě jsem se neúplně vyjádřil). Jen jsem napsal, že má některé výhody oproti dvoukonektorovému (mezi hlavní patří oddělení tuneru a modulátoru do dvou nezávislých celků a tudíž zmenšení možnosti rušení, jak tomu bylo u některých STB u kterých byl tuner + modulátor umístěn v jednom celku. A tento rozvod (DVB-S, DVB-T/analog) se u některých STA (i rozsáhlejších) využívá dodnes. Naštěstí veškeré takto "získáné STA do naší péče" jsou rekonstruovány na transmodulaci DVB-S/DVB-T za použití k tomu určených profi komponet (ALCAD, IKUSI, Televés a další) a původní technologie putuje směr SD. Protože používat např. 30x STB pro převod DTV/ATV, není v dnešní době to pravé ořechové, nehledě na spotřebu a fakt, že běžné komerční STB nejsou v žádném případě (např. požární hledisko, ale i certifikace, tu pro zajímavost získal od ČTÚ svého času pouze jeden SAT přijímač pro příjem CZ/SK programů ze SATu) pro takovouto činnost vhodné. U RD to bylo v dřevních dobách zahájení DVB-T u nás trošku jiné a při použití jednoho STB téměř žádné nebezpečí nehrozilo (i když požární riziko nelze vyloučit nikdy).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.18 sekund