Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

PC po vyčištění a teplota CPU

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Výpočetní technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Bastlfanda



Založen: Jul 11, 2012
Příspěvky: 301
Bydliště: za Prahó

PříspěvekZaslal: út duben 08 2014, 10:57    Předmět: PC po vyčištění a teplota CPU Citovat

Zdravim,
stalo se mi, že po vyčištění od prachu (už bylo na čase)/vyfoukání kompresorem (s omezením lehce nad 3bar) mi Everest neukazuje teplotu CPU(do vyčištění ukazoval, i když tuhle desku asi moc nezná, napětí taky ukazuje celou dobu špatně - nižší hodnoty než v reálu/biosu, přitom v biosu to tu teplotu CPU pořád ukazuje) , vše ostatní funguje jako předtím - jakto?

Deska je tahle: http://www.czc.cz/asrock-970-pro3-r2-0-amd-970/127475/produkt a cpu Phenom II X4 Black ed.B60 (s lepším a tišším chladičem, origo byl trošku mimo, ale i tak nevim, jestli je vše ok nebo se tim zabejvat hlouběji ... )

Díky
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 17780
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: út duben 08 2014, 16:41    Předmět: Citovat

Jen hádám,nevím, zda to na tyhle desce je. Neustřelils tím fukem někde termistor? Mě se to kdysi povedlo při čištění u nějaký P3 nebo P4.
Jirka
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Bastlfanda



Založen: Jul 11, 2012
Příspěvky: 301
Bydliště: za Prahó

PříspěvekZaslal: út duben 08 2014, 23:22    Předmět: Citovat

to mě právě taky nejdřív napadlo, ale pak jsem se mrkl do biosu a tam to ukazuje (sice jen jednu teplotu pro cpu, ale i teplotu MB, kterou Everest taky neukazoval, ač ukazoval teplotu dvou jader Mám z tebe bolení hlavy ... a aby toho nebylo málo, tak otáčky to pro změnu asi špatně ukazuje v biosu - v klidovym režimu to ukazuje přes 2tis. a při teplotě nad 50 °C i přes 4tis., což ten větrák asi ani nedá Smile ... v Everestu je v klidu necelejch tisíc rpm a při zátěži něco přes 2tis.,což bych řekl, že je správně ... )
Po restartu (kdy jsem se znova koukal do Biosu) už jsem z toho úplnej magor, protože teď Everest pořád ukazoval u 1. i 2. jádra 0°C (ty mam vytažený do OSD panelu a nulu jsem tam předtim neměl), ale když jsem mrkl do nastavení, tak tam ta teplota cpu a mb z biosu taky je a ukazuje (ty jsem v OSD předtim neměl) a dokonce už ukazuje správně i napětí Shocked (jednotl. větví, což předtim kecal, že ho je malej zlomek, přitom všechno bylo dobře zapojený a fungovalo jak mělo, v biosu ukazoval napětí myslim správně jako teď - 3,24V na 3,3V větvi a 5,2-5,4V na 5V větvi, když při něčem náročnějším uměl i trošku "zatopit" a spolehlivě to dával s tim novym a větším/tišším chladičem/větrákem i po delší dobu většího vytížení, např. při hrách...)
To je fakt dobrá haluz ... asi bych měl vážně "isť za jasnovidkou" Laughing PC šťoural
Btw. zdroj je Seasonic S12 ...
edit: PS: jo a vytáhl jsem si do osd i vytížení cpu/cpu1/cpu2 a to ukazuje (po zapnutí 4%/2%/5% při přehrávání videa při GPU na 14% ... )
Tipuju to na nějakou "chybu v komunikaci" v tom Everestu ... možná se zkusim poohlídnout po aktualizaci biosu, ap., ale hlavně že to funguje, tak asi lock, ať je klid Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
MaTTo



Založen: Apr 25, 2005
Příspěvky: 528
Bydliště: Slovakia

PříspěvekZaslal: st duben 09 2014, 7:22    Předmět: Citovat

everest je uz end of life, pouzi coretemp pre teplotu CPUcka a napis co to ukazalo http://www.alcpu.com/CoreTemp/ ; samozrejme je predpoklad ze to spustas ako administrator .
_________________
Doing service for those who do .
Notes : ThinkPad T420 + ThinkPad X220 .
We make the tools, you make them do .
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
serviceman



Založen: Jul 09, 2013
Příspěvky: 4039

PříspěvekZaslal: st duben 09 2014, 8:30    Předmět: Citovat

Přímým nástupcem Everestu je Aida.
_________________
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Bastlfanda



Založen: Jul 11, 2012
Příspěvky: 301
Bydliště: za Prahó

PříspěvekZaslal: st duben 09 2014, 13:02    Předmět: Citovat

Díky za snahu, ale já tušil, že užitečněji vynaloženej čas by byl na jiný věci (jako záloha ntb hdd, příp. řešení toho ssd a xp,ap., ale tam se takoví snaživci nenajdou ... Rolling Eyes ) ... asi bych i tam měl zkusit žádost o lock Laughing (joke, nejsou to moje témata...)
Takže ... abyste si nemysleli, že vaše snaha vyšla v niveč:
MaTTo: 64bit verze (na W7 64bit) se mi nespustí ("Spuštění této apk se nezdařilo, protože její souběžná konfigurace není správná. ... " a 32bit toho řekla ještě míň než bios (a teď už i Everest...), viz. screenshoty...

serviceman: no ona tahle sestava už neni žádná novinka a popravdě jsem v Aidě (64extreme430) na zběžnej pohled nenašel nic novýho (krom toho, že trial neni jen trial, ale i shareware... nevadí ) a řekla mi to samý co Everest (cpu/cpu1/cpu2/cpu3/cpu4 = 52°C/0/0/0/0°C ... ), takže asi půjde odkud přišla a důležitý pro mě je, že to funguje a má to aspoň nějakou teplotu pro řízení větráku.

Howgh.



CoreTemp-Scr.png
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  CoreTemp-Scr.png
 Velikost:  25.01 kB
 Staženo:  80 krát


Coretempsysinf_PC_scrsht.png
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  Coretempsysinf_PC_scrsht.png
 Velikost:  50.49 kB
 Staženo:  75 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Bastlfanda



Založen: Jul 11, 2012
Příspěvky: 301
Bydliště: za Prahó

PříspěvekZaslal: st duben 09 2014, 23:31    Předmět: Citovat

Nedalo mi to a při hledání něčeho schopnýho na hdd ( př. http://hddscan.com/ ... ) jsem si tu ještě prubnul/podrobněji porovnal s tim Everestem (s otevřenou skříní kvůli tomu Hitachi hdd) a i ta Aida (trial) začla ukazovat 3 teploty cpu (viz. scrshot) a evidentně má "resources" řešený podobně/navzájem se to ovlivňuje s tim Everestem (možná jsem ho měl odinstalovat, ač jsem samozřejmě nespouštěl oba současně...), protože nejdřív si Everest myslel, že typ senzoru je National (možná škoda, že jsem na tohle nekoukal/neudělal screenshoty i předtim, když ty teploty různě neukazoval/ukazoval nuly), pak jsem ho ukončil, zkusil tu Aidu (ta to zas identifikuje jako Nuvoton a už neukazovala automaticky teplotu 3. a 4. jádra jako při prvnim spuštění ... ) a po jejím ukončení zas Everest, kterej ukazoval zas něco jinýho (Winbond) ... viz. screenshoty
Docela vtipný, ne? PC šťoural ...

Každopádně za 4 pětky USD pro soukromý využití na max 3PC nic moc ... bejt to např.portable, tak ještě budiž ... (už jsem našel různý alternativy...) ... a neni to aktuálně zrovna v popředí zájmů (oproti např. zvážení pořízení hybridního disku a/nebo čistě ssd s virtuálním hdd na ram/paměťovce kvůli xpčkům, což zatim řešim "z domácích zásob" jinym/skoro stejnym, jen od Applu - se skoro stejnou, ale modrou, ne zelenou dps Smile a koukal jsem, že je min. "schopnější", když už ne nic jinýho, jinak je to v podstatě ten samej Hitachi 320GB...snad taky neklekne, než to vymyslim s tim ssdčkem, ap. - btw. v těch screenshotech je ten původní z HPčka ... což už je na jiný téma Wink )


edit: kua teď koukam, že jsou přílohy v pořadí dle přiložení, narozdíl od pův.náhledu (teď už je to i v něm stejně), takže jsem to mazal zbytečně, ale z komentářů je snad jasný, že jsou v opačnym pořadí ... Embarassed (znova už to mazat nebudu a možnost posuvu jsem neobjevil Rolling Eyes )



Everest_senzory_cpu3ok.png
 Komentář:
po ukončení Aidy ...

Stáhnout
 Soubor:  Everest_senzory_cpu3ok.png
 Velikost:  146.43 kB
 Staženo:  76 krát


Aida_snimace.png
 Komentář:
třeba ty větráky by taky mohla umět/zobrazit (automaticky)...

Stáhnout
 Soubor:  Aida_snimace.png
 Velikost:  122.68 kB
 Staženo:  78 krát


Everest_senzory_cpu12ok.png
 Komentář:
napětí je paradoxně krom jádra cpu mimo (Aux je taky správně spíš u trojky) a větrák napájecího zdroje asi taky tolik netočí, nebyl slyšet ani s otevřenou skříní/byl na částečný otáčky, ostatní rpm by mohly sedět...

Stáhnout
 Soubor:  Everest_senzory_cpu12ok.png
 Velikost:  110.98 kB
 Staženo:  92 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 31871
Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21

PříspěvekZaslal: čt duben 10 2014, 13:30    Předmět: Citovat

Jako první vem láhev technickýho benzínu a štětec, sundej chladič z procu, vyndej proc z patice, vyndej z MB všcky karty i RAMky, odpoj zdroj a HDD i mechaniku(y), jestli jsou bez trhání lepidla odnímatelný chladiče na dalších švábech, sundej i ty, prostě udělej kompletní "no instrument deassembling", pak umej celou desku od zbytků teplovodný pasty a od dalších nečistot benzínem, umej i spodní část chladiče a celej procesor, počkej až všecko dobře vyschne, napastuj novou čerstvou pastou všecky styčný plochy pro chladiče a PC znovu poskládej a zapoj. Tohle přesně dělá, když je stará vyschlá pasta mezi pouzdrama a chladicíma profilama - obvody se lokálně přehřívají a celá deska blbne na kvadrát.
_________________
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...

A kutilmile - TY MNĚ TAKY Mr. Green Mr. Green !!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Výpočetní technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.17 sekund