Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Měřič elektronek TESLA BM215

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Dratak



Založen: Sep 03, 2005
Příspěvky: 837

PříspěvekZaslal: ne únor 25 2007, 9:23    Předmět: Měřič elektronek TESLA BM215 Citovat

Zdravím vás. Podařilo se mi koupit tento měřič elektronek a měl bych ohledně něj pár dotazů. Jedná se o klasické provedení s propojovacím kolíkovým polem a kartami. Na propojovací pole položíte příslušnou kartu, "zakolíkujete" a vložíte příslušnou elektronku. Nejprve změříte stav žhavicího vlákna a stav elektrodového systému zastudena (zkraty mezi elektrodami). V dalším kroku se elka nažhaví a můžete zjistit stav vakua v baňce. Dále se měří anodový proud a pak strmost. Strmost se měří tak, že při přepnutí přepínače se sníží napětí na G1 o 1V a strmost se následně vypočítá z poklesu anodového proudu.
Možná někteří pamatujete zkoušení elektronek v Tesle, za korunu kus. Tuším že tenhle měřák v té Tesle mívali, ale v provozu jsem ho už neviděl a navíc jsem byl tehdy malé dítě. Vím že to tam bylo na straně, že u toho byla gumová šňůra a plno malých kolíčků, nevěděl jsem na co to je-ale asi to byla ta BM215. ONI TO ZKOUŠELI NĚJAK NA PROCENTA, NE? Prostě vám napsali, že elka má emisi tolik a tolik procent.
Sice na té kartě je označeno pole, do kterého se musí dostat ručka měřáku. Já ale raději měřím elektronky tak, že si na každou napíšu naměřený anodový proud při parametrech daných kartou a potom změřenou strmost. Řekne mi to víc než procenta emise. Vůbec by mě zajímalo, jak počítali tu emisi.
Například budu měřit elektronku 1L33. Ta má při parametrech daných v katalogu Ia=7,5mA. Při měření na BM215 dosahuje naměřený Ia cca 8,5-9mA při parametrech (Ua, Ug2, -Ug1) daných kartou, a to u nové elky. Mám tedy těch 9mA počítat jako 100% emisi a z tohoto vztahu dále vycházet?
Pokud změřím třeba 3L31, jsou napětí elektrod dle karty dána tak, že Ia nedosahuje ani 50% jmenovitého anodového proudu uvedeného v katalogu. Navíc u těchto elektronek jsem zjistil značný rozptyl, Ia se u nových (nikdy nerozbalených!) elektronek pohybuje mezi 5-7mA při napětí elektrod daných kartou. Naměřená strmost se měnila mezi cca 1,4 až 2,1mA/V u nových kusů, záleželo to na konkrétní výrobní sérii. Co mám tedy považovat za 100% emisi?

U síťových elektronek to už vycházelo podstatně lépe, např. nové 6L31 vykazovaly Ia zpravidla 36-38mA při parametrech daných kartou, značně malý rozptyl a slabé kusy šly velmi snadno vytřídit. Měření mnoha a mnoha dalších elektronek mě teprve čeká.

Tak bych se chtěl zeptat na vaše zkušenosti s tímto přístrojem. Zejména by mě zajímalo, z jakých parametrů mám vycházet při určení vlastní karty. Mám doma mnoho typů elektronek, pro které BM215 kartu vůbec nemá. Mám vycházet z toho co je v katalogu, event. nejbližší dostupnou hodnotu napětí na té které elektrodě? Pak změřit zaručeně novou elektronku a podle ní pak srovnávat? Vždyť např. při použití originální karty pro 1L33 teče větší Ia, než je maximum v katalogu, zatímco 3L31 se měří při 50% anodového proudu?

Děkuji za jakékoliv zkušenosti s tímto přístrojem.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jopein



Založen: Jul 07, 2005
Příspěvky: 413
Bydliště: Kostelec na Hané

PříspěvekZaslal: ne únor 25 2007, 9:40    Předmět: Citovat

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Sendyx



Založen: Jun 05, 2005
Příspěvky: 12333
Bydliště: Ostrava

PříspěvekZaslal: ne únor 25 2007, 21:11    Předmět: Citovat

BM215 není měřák, ale rychlý zkoušeč. Údaj emise je velmi, velmi ošidný, pro elky jiných výrobců vůbec nemusí souhlasit. Více o tom jsem psal třeba na www.hrnec.info
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.15 sekund