Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Přívodní šňůra ke staré vrtačce
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Elektrické nářadí
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
skopekm



Založen: Oct 01, 2007
Příspěvky: 13
Bydliště: České Budějovice

PříspěvekZaslal: čt květen 09 2013, 10:14    Předmět: Citovat

citace:
A proč? Vždyť i já občas vídám šnůry se zástrčkami dvoužilové, ale zástřčka má zářez pro ochranný kolík jen z jedné strany, proto nejde střčit naopak. Ale použil jsem raději tu třížilovou s průřezem asi 1mm2, tu jsem měl doma. Děkuji všem.


Tyto vidlice nezajišťují polohu pracovních vodičů (L a N)! Používají se u spotřebičů s třídou ochrany II (tedy s dvojitou izolací, označené značkou s s dvěmi soustřednými čtverci), avšak pouze u těch, u kterých se uvažuje proudový odběr větší jak 2 A, neboť klasické dvoupólové vidlice (mají vodivé pouze konce kolíků) jsou konstruovány do 2 A. Tímto opatřením se zajistí to, aby nešly zasunout do zásuvek bez ochranných kontaktů (tedy klasických u nás s kolíkem, jinde např. s pérovými kontakty), které jsou taktéž konstruovány do 2 A (typicky některé prodlužovačky, rozdvojky aj. adaptéry, či instalace v systému "profil 45" atp.).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
doskok55



Založen: Apr 07, 2007
Příspěvky: 182
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: so květen 11 2013, 20:27    Předmět: Citovat

Trochu O.T. Pro "varok" Myslím,že jsi nevybral nejvhodnější příklad s tou NAREXkou
varok napsal(a):
...... a nové značkové už taky nejsou to co bývaly. Podívejte se třeba na dnešní vrtačky apod. zn. Narex.

Podle mě patří NAREXky (modrá řada) k tomu lepšímu co na trhu ve své třídě (hobby) je, alespoň po stránce životnosti. Kromě malé změny dyzajnu a přidaného el.regulátoru se u nich za 20 let vlastně nic v konstrukci nezměnilo. Stále jsou to poctivé převody a kvalitní ložiska. Nevýhodou je snad jen vyšší hlučnost a vyšší cena ve srovnání s konkurencí.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Kouzelnik



Založen: Jul 03, 2008
Příspěvky: 100
Bydliště: F-M

PříspěvekZaslal: po říjen 14 2013, 13:54    Předmět: Citovat

Když toužíš po tenké dvoulince, tak si pořiď oddělovací trafo 230V/220V a dej tam jiný konektor než pasující do bytové zásuvky!
H.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
varok



Založen: Dec 23, 2007
Příspěvky: 642

PříspěvekZaslal: po říjen 14 2013, 16:00    Předmět: Citovat

Doskok55: nebudu se z nikým hádat, ale vidím to názorně v práci apod. Ještě před pár lety byla zn. Narex sice drahá, ale opradu dobrá třída, super nářadí. Ale v dnešní době nee. V práci máme sice černou řadu Protool to by měla být profi řada. Co byly starší kousky, ty vydržely hodně dlouho, ale ty novější, co koupili v průběhu asi dvou let, každou chvíli se na nich něco pokaká. jeden kamarád kousek od mé garáže má Narex flexu 125mm, označení nevím, ale klasickou modrou hobby řadu. Už tu novější s novým designem a co ji má asi rok, už byla dvakrát v opravně. Náhoda?
Navíc mě osobně se líbil u nich ten starší design neboli vzhled.
nejvíce u vrtaček.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Drakoush



Založen: Oct 18, 2012
Příspěvky: 116
Bydliště: Nitra, Slovensko

PříspěvekZaslal: út říjen 15 2013, 20:29    Předmět: Citovat

PLV napsal(a):
Souhlasím s vasilceralem. Tyto staré typy vrtaček byly dosti nebezpečné a pracovalo se snimi v gumových rukavicích. Nová bezpečná vrtačka podobných vlastností a s podstatně větším výkonem, stojí okolo tří stovek. To jsou dva, tři obědy. Very Happy


Čo je na tom nebezpečné? Zapojím PE a idem, je to trieda ochrany 1... Vrtačku za tri stovky by som neradil ani nepriateľovi. Táto narexka ešte odtočí kilometre.

_________________
Poistky sa opravujú klincom, istič sa obíde prepojkou, ak všetko zlyháva je potrebné urobiť nanovo rozvody, pokiaľ možno od elektrární, kontrolka signalizujúca poruchu sa odpája... Závity sa režú vrtačkou.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 17796
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: st říjen 16 2013, 8:31    Předmět: Citovat

skopekm napsal(a):
Používají se u spotřebičů s třídou ochrany II (tedy s dvojitou izolací, označené značkou s s dvěmi soustřednými čtverci), avšak pouze u těch, u kterých se uvažuje proudový odběr větší jak 2 A, neboť klasické dvoupólové vidlice (mají vodivé pouze konce kolíků) jsou konstruovány do 2 A.


Hmm, a proč na těhle plochejch flexodvoukolíkách s čepičkama na konci kolíků, co nám posílají němčouři do fy, je v plastu vyražíno 230V/10A ?? Průřez mají 2x 1mm.
Kdyby platilo co tvrdíš, tak by byly 0,75mm.
Jo a mám tu EU tříkolíky fajifky 230V/16A a ty mají taky čepice jen na konci. Je v nich 3x1,5mm. Že by čínští soudruzi předělali normy? Smile Asi kvůli ceně. Cool
Jirka
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
varok



Založen: Dec 23, 2007
Příspěvky: 642

PříspěvekZaslal: st říjen 16 2013, 15:55    Předmět: Citovat

Trošku mimo, ale podívejte se někdy na jiné nářadí. Třeba úhlové brusky, které mají výkon i kolem 1000W mají kolikrát přívodní šňůry 2x0,75mm2. Teď jsem takovou měnil u své úhlové brusky v garáži. Sice číňan, výkon 850W a šňůra byla 2x0,75mm2.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Otkundes



Založen: Mar 14, 2010
Příspěvky: 1680

PříspěvekZaslal: st říjen 16 2013, 21:42    Předmět: Citovat

U tohoto přenosného nářadí, bych asi nebazíroval na jmenovitém zatížení kabelu, který výrobce u svého výrobku použil, zvláště pokud nářadí nese značky norem a atestů. I když v případě úhlové brusky 850W dosahuje zatížení skoro 5A/mm², toto nářadí není v trvalém provozu a při práci s ním, ten motor nezatěžujete trvale jmenovitým výkonem. Spíše bych se proto zajímal o mechanické vlastnosti toho kabelu: zda je dostatečně dlouhý, není příliš tvrdý, při práci se neukroutí, nepřeláme nebo neutrhne. Ostatně, sáhnout si po vypnutí brusky na kabel a posoudit zda se nepřehřívá, jistě není problém?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Elektrické nářadí Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
Strana 3 z 3

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.13 sekund