Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Kombinace diod
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Cust



Založen: Jan 17, 2007
Příspěvky: 6306
Bydliště: Husinec-Řež

PříspěvekZaslal: st únor 07 2007, 12:44    Předmět: Citovat

za diodovym mustkem nemas hladky prubeh napeti, to napeti za mustkem lita od asi 0 do 20V - pak ti samozrejme merak meri hausnumera, dej si tam jeswte vyhlazovaci kondik a uvidis co ti bude merit merak Smile
neni dobry se s vecma proste jen tak smirit, chce se to i zamyslet nebo se s nekym poradit
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
PavelFF
Neregistrovaný





PříspěvekZaslal: st únor 07 2007, 13:18    Předmět: Citovat

Stašku(Stasku), je dobře, žes nelenil. Na rozdíl od custa, bych řekl, že se nesmiřuješ se záhadnými výsledky a že se radíš s ostatními.

Za můstkem na stole bys měl naměřít střední usměrněné napětí = ( 0,9 x Uef) , ještě snížené o úbytky na dvou diodách.

Takže ze střídavých 15V bys mohl naměřit něco kolem 12V . Jmenuje se to střední hodnota usměrněného napětí, a není pravda, že měřák měří hausnumera, měří střední hodnotu (pokud používáš běžný multimetr). Musí být pochopitelně přepnut na stejnosměrný rozsah.

Pokud tam přidáš vyhlazovací kondenzátor a napětí nebude zvlněné, naměříš maximální hodnotu = (Uef x 1,414), tj asi 20V.

Jestli je na svářečce naprázdno větší střední usměrněné napětí větší než střídavé efektivní, tak tam je asi ještě nějaká součástka navíc (proti tvému můstku na stole), třeba kondenzátor pro lepší zapalování nebo tak něco.


Není pravda, že měřák nic nebere. Bere málo, ale na diodě to nějaký úbytek stačí vyvolat.
Návrat nahoru
Cust



Založen: Jan 17, 2007
Příspěvky: 6306
Bydliště: Husinec-Řež

PříspěvekZaslal: st únor 07 2007, 14:49    Předmět: Citovat

jeste bych dopnil, ze klasicky multimetr preply na stejnosmerny rozsah meri stredni hodnotu toho usmerneho napeti jen pokud ma vzorkovaci frakvenci vetsi nez 100Hz (teoreticky) nejlepe o hodne vetsi (praxe), coz si o nektarych meracich za 120Kc nemyslim (ale mozne to je). Pokud ma nizsi vzorkovaci frekvenci, tak opravdu meri hausnumera. Pokud paralelne k tomu meraku pripojis kondenzator, tak by jsi mel namerit to napeti jinsi (bez zateze to bude mit hladky prubeh velky jako maximum sinusovky, tedy jeste snizeny o napeti na diode)
prosim vyzkousej a napis vysledek Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Cust



Založen: Jan 17, 2007
Příspěvky: 6306
Bydliště: Husinec-Řež

PříspěvekZaslal: st únor 07 2007, 14:57    Předmět: Citovat

jeste jedna poznamecka, pokud meris analogovym multimetrem, pak urcite meris na stejnosmernem rozsahu stredni hodnotu, at se deje co se deje
to plati i pro stridave rozsahy s tim, ze je to pak vynasobeno patricnou konstantou, tak aby vysla efektivni hodnota pro 50Hz
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
PavelFF
Neregistrovaný





PříspěvekZaslal: st únor 07 2007, 15:17    Předmět: Citovat

....jeste bych dopnil, ze klasicky multimetr preply na stejnosmerny rozsah meri stredni hodnotu toho usmerneho napeti jen pokud ma vzorkovaci frakvenci vetsi nez 100Hz (teoreticky) nejlepe o hodne vetsi (praxe), coz si o nektarych meracich za 120Kc nemyslim (ale mozne to je). Pokud ma nizsi vzorkovaci frekvenci, tak opravdu meri hausnumera. ....

To Cust:
Není pravda, že klasický multimetr za 120Kč nezměří správně střední hodnotu. Na vstupu A/D převodníku (7106) je vždycky RC článek, který tu střední hodnotu vytvoří. Neměří to hausnumera! Převod A/D se děje jen zhruba 3x za vteřinu.



...pokud meris analogovym multimetrem, pak urcite meris na stejnosmernem rozsahu stredni hodnotu, at se deje co se deje
to plati i pro stridave rozsahy s tim, ze je to pak vynasobeno patricnou konstantou, tak aby vysla efektivni hodnota pro 50Hz


Měřák analogový(magnetoelektrický) , ALE I DIGITÁLNÍ s A/D převodníkem ICL7106 VŽDYCKY MĚŘÍ STŘEDNÍ HODNOTU napětí, které mu přivedeš na vstup! Ať už má to napětí tvar jaký chce.
Návrat nahoru
Zbynek



Založen: Dec 14, 2004
Příspěvky: 202
Bydliště: Letohrad

PříspěvekZaslal: st únor 07 2007, 15:35    Předmět: Citovat

Ahoj.
Ještě se vrátím k usměrňovači.
Myslím, že diody ( jsou-li jen čtyři v můstku, tedy žádné paralelní řazení) mohou být každá jiná. Uvažuji-li kladnou půlperiodu, jsou řazeny v sérii diody D1 a D3, při záporné půlperiodě D2 a D4. Diodový můstek bude dimenzovaný na takový proud, na jaký je dimenzovaná jeho "nejslabší" dioda.
Při použití alternátorových diod (starší TESLA KYY79..., nebo KY719 - s označením si nejsem jist), mající If=20A, je vhodné použít místo jedné diody v můstku 5 ks KYY79 paralelně řazených. Vhodné je změřit úbytky při cca 15 A a rozdělit je na čtyři skupiny s podobným napětím. Podstatné je ale i mechanické uspořádání. Je nutné dodržovat mechanickou symetrii. Dráha proudu musí být ve všech paralelních větvích stejná. Drátové přívody k jednotlivým diodám je vhodné udělat delší (cca 10-20cm) a namotat z nich "indukčnost" - vyrovnání nestejnosti diod.
Výsledný proud s 5-ti paralelními diodami If=20A v můstku (celkem 20 diod) je pak 200A. (5x20A=100A, Můstek přenese dvojnásobek proudu jedné diody=200A)
Ahoj Zbyněk.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
stasek



Založen: Aug 15, 2005
Příspěvky: 2191

PříspěvekZaslal: st únor 07 2007, 20:25    Předmět: Citovat

Dnes odpoledne jsem ze svářečkou svářel a bez problémů. Ze zvědavosti jsem usměrněný výstup zkusil zatížit žárovkou 230V 60W a napětí ihned pokleslo. Takže ta část nad tu správnou hodnotu je zřejmě dost měkká. Žádný kondenzátor tam nemám, dělal jsem ji před lety sám a nedávno jsem k ní dělal tlumivku a usměrňovač. Zapojený to špatně asi nebude, kontroloval jsem to. Zítra odpojím výkonový můstek a zkusím tam připojit můstek z jiných diod a změřím napětí.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
PavelFF
Neregistrovaný





PříspěvekZaslal: st únor 07 2007, 21:21    Předmět: Citovat

Mé chabé znalosti na tuto záhadu nestačí.
Nemám jiné vysvětlení, než že jsou tam parazitní kapacity tvořené tlumivkou, chladičem a všemi těmi rozměrnými věcmi.

Pokud je to tak, tak by měl stačit mnohem větší zatěžovací odpor (třeba kolem 33kOhm) , než je žárovka 60W, aby se napětí chovalo podle rovnice Uss = 0,9 x Uef, jak mu přikazují učebnice.

Mám pocit, že někdy na osciloskopu dvoucestně usměrněný sinus nevypadá jako vzorné kopečky, dokud se usměrňovač trochu nezatíží malinkým proudem.
Návrat nahoru
stasek



Založen: Aug 15, 2005
Příspěvky: 2191

PříspěvekZaslal: st únor 07 2007, 22:36    Předmět: Citovat

Včera mě kamarád, je to elektrikář, nadhodil teorii o komutaci diod. Jestli to prý není, jako to napětí navíc, zákmit co dioda propustí v opačným směru. Ale to má opačnou polaritu, jedině že by se to nějak sčítalo. Ale nevím, nerozumím tomu. Zítra to znovu vyzkouším a pak napíšu výsledek.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
stasek



Založen: Aug 15, 2005
Příspěvky: 2191

PříspěvekZaslal: čt únor 08 2007, 15:44    Předmět: Citovat

Dnes jsem opět svářel. Pak jsem měřil střídavý sek a bylo to 79V. Na kleštích 72,6 stejnosměrných. Tak už toho asi nechám, zřejmě se to nějak usadilo, myslím, že to, co jsem naměřil tak nějak odpovídá. Nevím sice, proč předchozí měření byly rozdílné, ale nebudu nad tím bádat Takže je vše zřejmě v pořádku, svářečka pěkně šustí, svařuje i nerez elektrodama, jsem spokojen. Díky všem za rady a pomoc.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
Strana 3 z 3

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.13 sekund