Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Jak poznat špatný kondenzátor?
Jdi na stránku 1, 2, 3, 4  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
p4ul



Založen: Aug 29, 2007
Příspěvky: 309

PříspěvekZaslal: út červenec 09 2013, 18:20    Předmět: Jak poznat špatný kondenzátor? Citovat

Mám několik kondenzátorů, u kterých si chci být jistý, že nejsou špatné a dají se použít.

Přečetl jsem si, že u elektrolytických se změří jeho ekvivalentní sériový odpor (ESR), kapacita (C) a příp. ztrátový činitel (D). Podle jeho jmenovitých hodnot, určení a naměřených hodnot lze zjistit jestli je ještě v pořádku. No a mě zajímá jak postupovat s vyhodnocením, když už mám naměřené hodnoty.

Našel např. že pro C > 5uF byl měl být ESR < 10 Ohm, jinak je kondenzátor špatný. Pak jsem se ale dočetl, že elektrolytické kondenzátory mívají větší ESR i když jsou nové. Na jedné stránce psali, že ztrátový činitel > 0.4 si zaslouží bližší zkoumání, nebo že pro kondíky použité jako low freq filter (120 Hz) by měl být D < 0.25.

Jaké jsou tedy zásady/pravidla jak poznat vadný kondenzátor, máte na to nějaké fígle?

Naměřil jsem všechny možné hodnoty 2 kondenzátorů, ale neumím určit jestli jsou vadné nebo ne. Určitě to bude nějak záviset na kapacitě kondíku, jeho napětí, frekvenci měření. Když bude kapacita menší než -20% tak bude nejspíše problém, to je jasné. U ESR si nejsem jist, když nově koupený kondík má 15,3 Ohm. Je to větší než 10, takže by měl být KO, ale kupoval jsem ho nový, tak je to dost nepravděpodobné.



kondenzator.png
 Komentář:
 Velikost:  18.62 kB
 Zobrazeno:  156 krát

kondenzator.png


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 29400
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: út červenec 09 2013, 18:49    Předmět: Citovat

Existuju rozne typy elytov - s nizkym ESR, obycajne, miniaturne (tie mavaju ESR vyssie). Takze by si to mal porovnat podla datasheetu k tvojmu typu.

Najjednoduchsi "figel" je ESR merac "zajic", ktory ma navrchu pribliznu tabulku podla kapacity.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
AmarokCZ



Založen: Dec 20, 2006
Příspěvky: 2840
Bydliště: Poličské krystalinikum

PříspěvekZaslal: út červenec 09 2013, 18:49    Předmět: Citovat

Špatný je takový, který má zpravidla zvýšené ESR.
Ten první co jsi naměřil je s největší pravděpodobností ten špatný.
Ovšem přijatelnost ESR je různá pro různé aplikace, takže i 20Ω může být někde OK, někde pak může vadit i 0,5Ω.

Já vždy změřím ESR a podle místa v obvodu se rozhodnu, jestli stačí, nebo je třeba výměna za nižší ESR.
Fígl typu Zajíc je IMHO úplně nanic.

_________________
http://www.zvodovodu.cz/ | Pokud neodpovídám na téma a chce něco vědět, pište SZ!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
rezis



Založen: Nov 17, 2005
Příspěvky: 4945

PříspěvekZaslal: út červenec 09 2013, 19:36    Předmět: Citovat

"Zajíc" je pro opravu zdrojů úplný základ a ušetří spoustu času. Jinak je to spousta muziky za málo peněz.
_________________
Internet - metla lidstva
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Otkundes



Založen: Mar 14, 2010
Příspěvky: 1412

PříspěvekZaslal: út červenec 09 2013, 20:07    Předmět: Citovat

Ať již používáte "zajíce", RLC můstky, vlastní metody, nebo jiná udělátka... nejdůležitější je vždy přemýšlet. Nedá se paušálně stanovit, při jakém ESR, nebo kapacitě mimo výrobní toleranci, je třeba ellyt vyhodit. To vyplyne ze zatížení a požadavků na kondík, znalosti obvodu, kde je ellyt aplikován, ale i ze zkušeností, které žádná zkoušečka nenahradí. I ellyt se zvýšeným ESR a sníženou kapacitou, v mnoha aplikacích může bohatě vyhovět. V tom má AmarokCZ pravdu. Podívejte se třeba do starých Tesláckých katalogů. Patrně tam jednoznačnou hodnotu ESR ani nenajdete - a Teslácké ellyty ještě teď, v mnoha přístrojích fungují.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
p32



Založen: Jan 13, 2007
Příspěvky: 15378
Bydliště: Olomouc

PříspěvekZaslal: út červenec 09 2013, 20:25    Předmět: Citovat

Pokud je kapacita v pořádku, tak se na ESR můžete vykašlat. Pokud už chce někdo porovnávat ESR, tak by měl mít tabulku pro danou kapacitu a napětí, protože elyt s 10 uF má jiné ESR na 6,3 V a jiné na 63 V.
K té první větě : ještě jsem nenaměřil elyt s dobrou kapacitou a špatným ESR, ale možná to je jen rukama. Laughing
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
AmarokCZ



Založen: Dec 20, 2006
Příspěvky: 2840
Bydliště: Poličské krystalinikum

PříspěvekZaslal: út červenec 09 2013, 20:35    Předmět: Citovat

p32 napsal(a):
...ještě jsem nenaměřil elyt s dobrou kapacitou a špatným ESR, ale možná to je jen rukama. Laughing
Asi jo, mě takových prošlo rukama už dost - kapacita v toleranci, ESR v (_|_) a kondík vyschlej.
_________________
http://www.zvodovodu.cz/ | Pokud neodpovídám na téma a chce něco vědět, pište SZ!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Sendyx



Založen: Jun 05, 2005
Příspěvky: 11631
Bydliště: Ostrava

PříspěvekZaslal: út červenec 09 2013, 20:38    Předmět: Citovat

No, tak kondů s "dobrou" kapacitou a vysokým ESR jsem nedávno vyhazoval kýbl Wink . Takový 1200uF/10V s kapacitou 1120 a ESR kolem 1,5Ω je poněkud ve zdroji zbytečný.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
p4ul



Založen: Aug 29, 2007
Příspěvky: 309

PříspěvekZaslal: út červenec 09 2013, 20:46    Předmět: Citovat

Jestli jsem to dobře pochopil, tak Zajíc měří jen ESR při 100 kHz.

Takže bych tím naměřil u 1. kondenzátoru ESR 17.35 Ohm jako je v pravém sloupci na obrázku a nic víc.

Podle Zajícovy tabulky bych určil, že pro 2.2uF má být ESR v rozmezí zhruba od 2 do 20 Ohm (2.2uF je mezi sloupci 1uF a 4.7uF). Kondenzátor s 17.35 Ohm tedy vyhovuje a prošel by Zajícovým testem.

kód:

     0.10uF:   30 - 300 Ohm
     0.47uF:   10 - 100 Ohm
     1.00uF:    3 -  30 Ohm
     4.70uF:    1 -  10 Ohm
    10.00uF:    1 -  10 Ohm
    47.00uF:  0.3 -   3 Ohm
   100.00uF:  0.1 -   1 Ohm
   470.00uF:  0.3 -   0.1 Ohm
     1G:      0.3 -   0.1 Ohm


AmarokCZ, ale napsal, že bude pravděpodobně vadný. Tak ja nevím.

Kdybych to měl vzít podle obvodu, tak ten kondík je vyhlazovací za usměrňovačem. Bude na něm 50 Hz 323V. Takže bych se řídil hodnotami ve sloupci 100 Hz a tam je ESR 45.3 Ohm, což je dost a kdybych se měl řídit tabulkou zajíce, kondík by neprošel.

Tak v čem je teda ten ESR měřák Zajíc lepší?
Jinak jsem se snažil najít datasheet k NCD kondenzátoru, ale nic, vůbec nic jsem na internetu nenašel - ani samotnou firmu Smile


Naposledy upravil p4ul dne út červenec 09 2013, 20:57, celkově upraveno 2 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 29400
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: út červenec 09 2013, 20:48    Předmět: Citovat

Prave tu mam vezu Sony z roku 1995 a Zajic ukazuje v zdroji takmer vsetky male elyty vyschnute. Nema zmysel rozmyslat, ci niektory z nich nahodou nevyhovuje. Jednoducho to vsetko vyhadzem, dam nove a mam istotu, ze zdroj bude fungovat ako novy.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
AmarokCZ



Založen: Dec 20, 2006
Příspěvky: 2840
Bydliště: Poličské krystalinikum

PříspěvekZaslal: út červenec 09 2013, 20:53    Předmět: Citovat

Tomu teda říkám konstruktivní řešení... rovnou můžu při opravě měnit komplet všechny.
Nový 2.2u/85°C/450V má 4,6Ω. Vytažený 2.2u/105°C/400V má 17,3Ω ... dá se vůbec pochybovat o jeho vadnosti když je na 105°C, navíc za usměrňovačem ve zdroji?

_________________
http://www.zvodovodu.cz/ | Pokud neodpovídám na téma a chce něco vědět, pište SZ!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
rezis



Založen: Nov 17, 2005
Příspěvky: 4945

PříspěvekZaslal: út červenec 09 2013, 21:58    Předmět: Citovat

Chce to trochu zkušeností a rozumu. Pak už člověk zhruba ví co je špatně a co ne. Ten měřič kapacit je dobrý najít takového toho neznámého vojína kdy nejede celý zdroj a dělá to jeden hajzlík. Pokud je jich víc paralelně a je třeba jen jeden nafouklý je třeba měnit všechny v dané větvi.
_________________
Internet - metla lidstva
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
p4ul



Založen: Aug 29, 2007
Příspěvky: 309

PříspěvekZaslal: út červenec 09 2013, 22:46    Předmět: Citovat

Hmm, já píšu, že ESR metr ten první kondenzátor vyhodnotí jako dobrý.
Takže to děláte citem, zkušenostmi a pak vyměňujete vše. Ok.

Co když najdete kondík a chcete zjistit jestli je dobrý. Neznáte účel, máte jen hodnoty. Datasheet jste nenašli, protože ťingťang firma ho nedodává.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
workhard



Založen: Jul 07, 2006
Příspěvky: 4376
Bydliště: Plzeň

PříspěvekZaslal: út červenec 09 2013, 22:53    Předmět: Citovat

Dobrá tedy, já to dělám tak, že si schovávám kondíky s ESR do 1Ω. Zbytek vyhazuju. Stačí to takhle?
_________________
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
p32



Založen: Jan 13, 2007
Příspěvky: 15378
Bydliště: Olomouc

PříspěvekZaslal: út červenec 09 2013, 22:54    Předmět: Citovat

p4ul napsal(a):
Takže to děláte citem, zkušenostmi a pak vyměňujete vše. Ok.

Laughing Laughing Laughing
Ne, pokud lezeš do TV a nevíš, kterej je špatnej protože všechny vypadaj "hezky", tak začneš měřit ESR. Záleží taky na zapojení, ve zdroji nebude jen špatné ESR a dobrá kapacita - to je blbina na desátou. Jinde zase i náhradou za nový-dobrý se nic nezmění. Nakonec, když jsou zkušenosti, tak vyměníš 2-3 problémové a bez měření a znovu vše funguje. Jinde jich musíš vyměnit 12 a nemá smysl to měřit hned, ale až je máš potom na stole, abys zjistil, že 10 z 12 je opravdu špatných.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2, 3, 4  Další
Strana 1 z 4

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na adrese admin (zavináč) ebastlirna.cz


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.19 sekund