Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Microphona

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Opravy a restaurování starých elektropřístrojů
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Milller



Založen: Dec 17, 2009
Příspěvky: 13

PříspěvekZaslal: so prosinec 19 2009, 16:14    Předmět: Microphona Citovat

neaktuální

Naposledy upravil Milller dne po březen 12 2012, 10:06, celkově upraveno 2 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Lukas-Peca



Založen: May 06, 2007
Příspěvky: 4049
Bydliště: Zlín

PříspěvekZaslal: so prosinec 19 2009, 16:45    Předmět: Citovat

Mikrofona MK203 z let 1934/35. Krásné a poměrně vzácné rádio. Kámoš ho má taky, ale v horším stavu. Toto je úplný TOP, jak z fabriky. Možná by to i hrálo, ale nedoporučuju to zkoušet bez kontroly. Co se ceny týče, záleží jestli to bereš ze sběratelského nebo tržního hlediska, ale na Aukru možná 4000,-.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
zdenoeddie



Založen: Oct 31, 2007
Příspěvky: 2491
Bydliště: uz len Presov :)

PříspěvekZaslal: so prosinec 19 2009, 16:55    Předmět: Citovat

to je hriech predat...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Mourek



Založen: Sep 17, 2005
Příspěvky: 1285
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: so prosinec 19 2009, 18:02    Předmět: Citovat

Nejsem sběratel, nemám prostor na sbírku, ale je to hezkej kousek, asi bych ho neprodal
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Oldradio



Založen: Oct 12, 2005
Příspěvky: 995
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: ne prosinec 20 2009, 16:39    Předmět: Citovat

Na Aukru by šlo odhadem max. za 1500,-. Ale je v pěkném stavu, rozhodně zachovat a držet v pokojových podmínkách.

Ještě k tomu štítku Pat. Lic. Za 1. republiky byla rozhlasová technika celosvětově dost silně svázána patenty, poku někdo chtěl vyrábět továrně rádio, ve kterém použil již někde publikované zapojení, které bylo samozřejmě patentově chráněno, musel si to nejdříve právně ošetřit. Takže průměrné rádio ve 30. letech mohlo obsahovat třeba 10 různých patentů a tou nálepkou bylo potvrzeno, že jsou všechny náležitě ošetřeny. Patentovými ochranami v radiotechnice se zabývala v ČSR zejména pražská advokátní kancelář Krešl a spol. jejichž nálepky Pat.lic. najdete hodně na předválečných Philipsch, vyráběných v továrně v Praze Hloubětíně, ale i jiných značkách.
Patentová ochrana se netýkala matérského bastlení, jen živnostenského podnikání. Např za 2. světové války byly v USA všechny patenty pozastaveny, aby se mohla rozjet válečná radiotechnická výroba a nebyla ničím omezována. Po válce se patentová ochrana opět obnovila, ale mezitím samozřejmě ničím nesvazovaný vývoj a výroba udělala obrovský skok vpřed.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
bayjay



Založen: Jul 05, 2013
Příspěvky: 4
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: pá červenec 05 2013, 18:18    Předmět: Citovat

Rád bych se zeptal znalých... dostala se mi do rukou M. Mk 203 a zřejmě ji už upravoval kutil. Moje otázka se hlavně týká odporu R6 který má mít podle schématu 5k, a však u mého jsem měl 2k5.. podle signie je velmi starý, a průměr 10mm (5mm vnitřní) a délky 64mm, což odpovídá relativně výkonnému odporu.
Chtěl bych se vás zeptat kolika wattový odpor je tam potřeba?

našel jsem odpory 4k7 a 270R/5W a ty bych dal do série aby se hodnota co nejblíže přibližovala, stačily by 5-Waťáky?

Děkuji všem za rady Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Milan



Založen: Apr 02, 2012
Příspěvky: 1333
Bydliště: Vysočina

PříspěvekZaslal: so červenec 06 2013, 17:49    Předmět: Citovat

Hodnota odporu R6 nemá podstaný vliv na funkci přístroje.Ve schematu je uvedena 5 kΩ,ale může být,že z důvodu nějakého rozptylu jiných součástek osadili již ve výrobě ty 2k5.Co se týče zatížení odporu,
poteče přes něj do cca 15 mA max,takže vyhoví s rezervou 4k7 / 2W,
přidávat těch 270R je úplně zbytečné. Pokud jsi takový přijímač neoživoval,doporučuji vřele před zapnutím do sítě provést kontrolu podle servisního návodu Ing.Berana server radiohistoria.sk,protože pokud jej již někdo neopravil v nedávné době,můžeš čekat řadu problémů a vadných součástek.Ten odpor je proti tomu zcela nepodstatný.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
bayjay



Založen: Jul 05, 2013
Příspěvky: 4
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: so červenec 06 2013, 21:09    Předmět: Citovat

Zmiňované dokumenty už jsem našel, a pořádně prostuduji. Mimo to jsem se odhodlal k repasi kondenzátorů, takže oživování brzdí pořízení axiálních TC2xx (TGL) svitků.

Ještě mne udivuje, ta malá velikost svitků z tehdejší doby, na to že je tam uvedeno maximální střídavé napětí 1500V !! ty dnešní svitky jsou určitě o mnoho větští aby byly na zmiňované napětí.
A však vybíral jsem s pohledem do schématů a ser.návodu, kondenzátory které by měli napěťově stačit (doufám), radši to sem rovnou napíši - C1 na 400V= (vstup mřížky, původně 1500Vstř), C2 na 100V= (ve schematu uvedeno 78V=), C3 na 400V (ve schematu však nenapsáno,.. stačí na těch 400V?) a C6 na 400V (původně 1500Vstř, mezi fází a kostrou, troufám si tvrdit že na těch 400V by to mělo stačit)

Díky Milane za info a za případné odpovědi (i jiným Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Milan



Založen: Apr 02, 2012
Příspěvky: 1333
Bydliště: Vysočina

PříspěvekZaslal: so červenec 06 2013, 23:27    Předmět: Citovat

Seč malinko znaven 4 hodinovým kláním v kulečníku spojenému s požitím ředěného etylalkoholu ti musím sdělit,že tvé úvahy nebudou zcela přesné.U volby napěťové odolnosti kondenzátorů zvaž prosím,že pokud nejsou elektronky nažhaveny,neteče jimi proud a tudíž napětí na anodách a g2 může dostoupit až někam k 350V ss.Také je třeba počítat s tím,že není žádná výjimečná situace mezielektrodový zkrat v elektronce,který může potrefit i g1. Takže bych ti doporučil na všech pozicích tohoto rádia kondenzátory na min.400 V ss, jako nejvýhodnější i cenově třeba TC 207 (p.Balek,Denkl,Neon atd).Ty spolehlivě vyhoví i jako vazební v obvodech anoda - g1 z hlediska izolačního odporu.Co se týče C6,tak na to prosím velký pozor -musíš hledat bezpečnostní kondenzátor označený jako Y1,tj. určený pro oddělení obvodů zvýšenou nebo dvojitou izolací a zkoušený na 8 kV špičkově.Já osobně,pokud nejde o přijímač bez síťového trafa ( Rytmusová řada ap.),v těchto případech použiji vždy třížilovou šňůru s vodičem PE na kostru,i když to nebude originál,protože nemohu spolehnout na izolační stav 80 let starého trafa ,chci-li rádio provozovat.
Pak stačí ten kond Y2,který je lépe sehnatelný.Nepodceň bezpečnost,pokud budeš přijímač i příležitostně používat,nebo někdo jiný,
viz např. EN na unikající proudy spotřebičů atd. Na této pozici rozhodně běžný kond na 400 V znamená hazard s životem či zdravím obsluhy !!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Lukas-Peca



Založen: May 06, 2007
Příspěvky: 4049
Bydliště: Zlín

PříspěvekZaslal: ne červenec 07 2013, 7:50    Předmět: Citovat

To napětí udané na starých svitcích znamená napětí zkušební, ne provozní.

Ten C6 musí být opravdu bezpečnostní, pokud ho neseženeš, tak ho tam nedávej, bude to hrát i bez něj. C1 nech původní, ten vadný nebude, a když jo, tak se nic nezničí. C2 a C4 musí být aspoň na 400 V. Protože tak velkou hodnotu ve svitku asi neseženeš, můžeš tam dát elektrolyt.

Při oživování to nezapínej bez připojené budicí cívky, jinak to napětí dál poletí nahoru a může se něco zničit.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Opravy a restaurování starých elektropřístrojů Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.14 sekund