Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Staré zapojení lustru - nebezpečí smrti

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Silnoproudá technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
PCmaniac99



Založen: Feb 07, 2008
Příspěvky: 786
Bydliště: Jablonec nad Nisou

PříspěvekZaslal: st květen 29 2013, 11:46    Předmět: Staré zapojení lustru - nebezpečí smrti Citovat

Dobrý den, dole na obrázku je nákres zapojení lustru u mně v obýváku. Byl jsem nemile překvapen když jsem zjistil že do lustru vede trvale fáze, tak že když by se nááhodou uvolnil přívodní hliníkovej drát z čokolády a dotkl se kovového těla lustru tak je celej pod napětím. A smrtelně nebezpečnej. Máme předělanou koupelnu, kuchyň a předsíň vč. el. rozvodu a jsou nové jističe. Myslíte že by stačilo v pojistkové skříni přehodit přívod tak, aby byla fáze ve vypínači a na lustru stále nula? Byl by to rozhodně bezpečnější stav než teď.


Lustr - obývák.JPG
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  Lustr - obývák.JPG
 Velikost:  20.31 kB
 Staženo:  121 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
workhard



Založen: Jul 07, 2006
Příspěvky: 5140
Bydliště: Plzeň

PříspěvekZaslal: st květen 29 2013, 11:48    Předmět: Citovat

Je to docela běžné zapojení ve starých instalacích, nechával jsem to být.
_________________
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
petrfilipi



Založen: Sep 13, 2005
Příspěvky: 2664

PříspěvekZaslal: st květen 29 2013, 14:31    Předmět: Citovat

No nevím, zdali přehození drátů v poj. skříni bude nějaká výhra, protože pak sice budeš přerušovat fázi, ale vodič bude barevně označen jako pracovní a ochranný (PEN), takže bude budit dojem bezpečného vodiče.
Tady se to těžko radí, nejlepší by samozřejmě bylo to vytrhat a udělat znovu. Co třeba nějaká "krabička" - není nějaká po cestě (spojení přívodu s vypínači a vývodem do lustru) - že by se to opravilo tam?
Když už se pro přehození rozhodneš, tak aspoň označ izolační páskou vodiče (černě fázi, zelenožlutě druhý vodič), a to nejlépe na všech koncích. I když podle normy je zakázané přeznačovat PEN na cokoli jiného, ještě je max. možné doznačit PE na PEN.

Petr Filipi
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Achab



Založen: Nov 05, 2010
Příspěvky: 6007
Bydliště: okr. Vyškov

PříspěvekZaslal: st květen 29 2013, 14:39    Předmět: Citovat

Napřed bych zjistil jestli je tento stav pouze u jednoho svítidla (v jedné místnosti) nebo na více místech, můžou být jenom přehozené vodiče v rozvodné krabici. Přepojování přímo v bytové rozvodnici bez důkladného ověření celkového stavu příslušného obvodu, případně obvodů souvisejících (někdy byla na světelný okruh připojena část zásuvek) nelze v žádném případě doporučit aby nedošlo k zavlečení nebezpečného dotykového napětí (u nulování). Způsob ochrany proti dotyku ovšem nebyl uveden.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
PCmaniac99



Založen: Feb 07, 2008
Příspěvky: 786
Bydliště: Jablonec nad Nisou

PříspěvekZaslal: st květen 29 2013, 15:34    Předmět: Citovat

Je to starý rozvod, všechny vodiče jsou černé.... i ty u lustru i ty ve vypínači... Vypínač je na dřevěném obložení, tak že je možné že krabička po cestě je ale bude pod obložením...

"Způsob ochrany proti dotyku ovšem nebyl uveden." - Myslíte u toho lustru??? no řekl jsem ženě ať na něj za žádných okolností nesahá, když ho bude chtít umejt ať jde za mnou.... ten lustr je kovový, jen stínítka skleněná a patice z plastu. Ta část bytu která je po rekonstrukci jede přes chránič.....
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Achab



Založen: Nov 05, 2010
Příspěvky: 6007
Bydliště: okr. Vyškov

PříspěvekZaslal: st květen 29 2013, 17:32    Předmět: Citovat

Měl jsem na mysli původní ochranu ve staré části instalace kde je ten lustr připojen, v Trutnově pravděpodobně nulování TN-C (nulový vodič PEN je zároveň ochranný i pracovní). V tomto systému se vodič PEN zásadně nesmí jistit ani vypínat, u pevně připojovaných svítidel a spotřebičů měl být vodič PEN připojen napřed na ochrannou svorku a pak bez přerušení na svorku pracovní. Při náhodném přerušení vodiče PEN pak dojde k zavlečení napětí přes spotřebič na chráněné vodivé části. Z toho důvodu někdy elekrikáři radši lustry nechávali bez ochrany (což je samozřejmě špatně) s doporučením při manipulaci vypnout proud protože při čistění se ten 2,5 mm² hliník občas uviklal. Podle současné normy má být PEN s nižším průřezem než 10 mm² Cu rozdělen už v rozvodnici na samostatný chranný a pracovní vodič N+PEN (nulování TN-C-S), což asi nebude tento případ.
Pokud rozvodné krabice nejsou přístupné a nechceš rozdělávat obložení nebo předělávat elektriku tak se s tím těžko co nadělá, jedině lustr třídy II (dvojí izolace). Snad by aspoň šel ten světelný obvod zapojit za chránič, v lustru vodiče a svorky důkladně zaizolovat a při manipulaci vypínat proud. Jak už jsem uvedl tak přepojování v rozvodnici bez prověření všech souvislostí by mohlo vést k úrazu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
BOBOBO



Založen: Feb 25, 2008
Příspěvky: 18675
Bydliště: Rychnovsko

PříspěvekZaslal: čt květen 30 2013, 12:42    Předmět: Citovat

Jo u mne v panelu to je taky tak těch 40 let . Asi byli tehdá furt našrot . I ta kombinace světlo-zásuvka tak je . A Very Happy lespoň ty zásuvky jsou dobře .
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Silnoproudá technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.15 sekund