Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Trafo z Gesu KBT 600/16

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Součástky
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
DjRix



Založen: Apr 30, 2005
Příspěvky: 1247
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: ne leden 14 2007, 1:53    Předmět: Trafo z Gesu KBT 600/16 Citovat

Zdravím. Dnes jsem provedl pár měření na převodním trafu z Gesu,je to tento typ:


S převodním poměrem 1:6 (16/600 ???)

Přenosová charakteristika vypadá takhle:



Myslím že jako výstupák na malinkej lampáč na sluchátka by to na pokusy mohlo stačit,obzvlášt když uvážíte cenu toho trafa 50 Kč !!!

Zvukově jsem je ještě neskoušel,nevím proč ale THD mi to ukazuje 0,03%,ale IMD+šum je kolem 5%.

_________________
Klídek chlapi,to je nulák...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Sendyx



Založen: Jun 05, 2005
Příspěvky: 12343
Bydliště: Ostrava

PříspěvekZaslal: ne leden 14 2007, 9:34    Předmět: Citovat

takové měření je k ničemu, pokud neuvádíš uspořádání - z jaké impedance je to buzeno apod. Když se budu snažit, tak i naprostý paskvil se ná změřit tak, že křivky budou krásné a hladké. Navíc je třeba vědět aspoň mez sycení apod.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Dratak



Založen: Sep 03, 2005
Příspěvky: 837

PříspěvekZaslal: ne leden 14 2007, 11:40    Předmět: Trafo Citovat

Zajímavé, ale tohle je pokud se nepletu buď oddělovací trasformátorek 600/600 ohmů, nebo translátor 150/600 či 100/600 (což by odpovídalo zmíněnému převodu). Slouží např. ke galvanickému oddělení vstupních obvodů pobočkové ústředny, faxu, modemu apod. od telefonní sítě (což je samozřejmě naprosto nutné vzhledem k napájení linky z ústředny). Translátory se také používaly k přizpůsobení impedance kabelového páru (150R) na drátové telefonní vedení (600R). Jako výstupák je to vzhledem k impedanci o ničem, navíc vzhledem k malým rozměrům jádra by se hodil max. na nějakou bateriovou elektronku (1L33, DL96 apod.) s výstupním výkonem desetiny wattu. To by se ale musel úplně převinout a navíc ještě přeskládat plechy. U single-endu musí být plechy jednosměrně (na jednu stranu E, na druhou I) a vzduchová mezera kvůli stejnosměrnému sycení jádra).
Taky jsem potřeboval výstupák pro 3L31 (8K/4ohm, 0,6W) a pomohl jsem si jinak. Na skládce jsem našel zdravý výstupák z Oravy 237 (pro PCL86) se vstupní impedancí 5K. Primár jsem ponechal tak a převodní poměr upravil odvinutím části sekundáru (musel jsem to samozřejmě odvinout nejdřív celé a pak vinout zpět, abych mohl spočítat závity). Z poměru impedancí primár/sekundár jsem si spočítal napěťový převod trafa. Pak jsem odvinul celý sekundár a spočítal závity. Z počtu sekundárních závitů a napěťového převodu jsem zjistil počet závitů na volt a tedy počet závitů na primáru (který jsem samozřejmě nerozmotával). Pak jsem vypočítal požadovaný napěťový převod pro nový impedanční převod 8K/4ohm a z něj počet závitů nového sekundáru při zachování původního primáru. Vyšlo to o cca 60 závitů míň než původní vinutí (to jsem ale bez výpočtu nemohl vědět). Tím se sice trochu zvedne dolní mezní kmitočet, ale vzhledem k tomu, že šlo o AM rádio to vůbec nevadilo. Výstupák je sice rozměrově trochu předimenzován, ale v rádiu je místa dost. A to byste nevěřili, jaký to má krásný "měkký, teplý" zvuk, s tou 3L31. I přes malý výstupní výkon. Své jistě dělá i citlivý reproduktor a dřevěná skříňka. Je to určitě lepší výstupák než tenhle transformátorek z GESu (ten je pro jiné účely-zejména telefonie). A ze skládky byl zadarmo!..... Laughing Laughing Laughing .
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
DjRix



Založen: Apr 30, 2005
Příspěvky: 1247
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: ne leden 14 2007, 12:32    Předmět: Citovat

Sendyx napsal(a):
takové měření je k ničemu, pokud neuvádíš uspořádání - z jaké impedance je to buzeno apod. Když se budu snažit, tak i naprostý paskvil se ná změřit tak, že křivky budou krásné a hladké. Navíc je třeba vědět aspoň mez sycení apod.


Ok,měření jsme udělal k ničemu. Podle mě je ale lepší alespoň nějaký,než vůbec žádný. (co můžu uvést: výstuní impedamci ze které to bylo buzený neznám,měřil jsem to z menšího vinutí do většího,výstup zatížen cca 10kohm)

Dratak napsal(a):
Zajímavé, ale tohle je pokud se nepletu buď oddělovací trasformátorek 600/600 ohmů, nebo translátor 150/600 či 100/600 (což by odpovídalo zmíněnému převodu). Slouží např. ke galvanickému oddělení vstupních obvodů pobočkové ústředny, faxu, modemu apod. od telefonní sítě (což je samozřejmě naprosto nutné vzhledem k napájení linky z ústředny)


Je to asi jak říkáš,mají tam ještě druhý typ označený 600/600,u tohohle je ale označení 600/16 což neodpovídá převodu 1:6 který u toho mají napsaný. Ale to je neodstatný. Já spíš myslel kdyby se ten trafák umístil do katody nějaké elky,tak by to mohlo chodit,nebo ne?

Nebo jak mě napadlo prvně,prostě to použít jako převodník impedance pro sluchátkový zesilovač,přeci jen do 600 ohm už dostanu větší výkon než do 60 ohm,ne?? A jak znovu říkám,to trafo stojí 50 Kč !!!

_________________
Klídek chlapi,to je nulák...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Sendyx



Založen: Jun 05, 2005
Příspěvky: 12343
Bydliště: Ostrava

PříspěvekZaslal: ne leden 14 2007, 13:02    Předmět: Citovat

Jenže takhle se opravdu zjistí naprosté houby, nikdo pořádně neví, co ten software a jak vyhodocuje. Taky si myslím, že je to telefoňák jak vyšitý, tj. pod cca 200Hz bude nepoužitelný, ale pojede třeba do 500kHz. Podobná trafa byla velmi lacino jako doprodej, měly převody 1:1+1 nebo 1:4+4 a původně byly do fax-modem switchů. Myslím, že i Hlava je chtěl použít jako výstupák pro sluchátkový zes.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
DjRix



Založen: Apr 30, 2005
Příspěvky: 1247
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: ne leden 14 2007, 16:25    Předmět: Citovat

Nemyslím si že je to moje měření ůplně k ničemu. Minimálně to vypovídá o tom,jestli má smysl se s ním vůbec zabývat,pokud by totiž fungovalo třeba až od 500Hz a chodilo do 3kHz a to ještě s chrakteristikou zvlněnou jak kráva,tak bych to sem ani nedával. Chce to ale skusit v reálném obvodě,takhle je to jen informativní měření.
_________________
Klídek chlapi,to je nulák...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Součástky Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.14 sekund