Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Regulace pomocí tyristoru
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Řešení problémů s různými konstrukcemi
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
souba



Založen: Jan 21, 2005
Příspěvky: 706

PříspěvekZaslal: po leden 01 2007, 7:57    Předmět: Slušnost především Citovat

Sendyx napsal(a):
Spíš by se slušelo napsat "Blbci mají holt štěstí". Zbastlí nejprimitivnější regulátor a ono jim to nějak funguje...



Než něco napíšeš zkus se zamyslet aby , jsi zbytečně neurážel lidi.

Jak se říká podle sebe soudím Tebe.
V Novém roce vše nejlepší .
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 15005

PříspěvekZaslal: po leden 01 2007, 17:12    Předmět: Citovat

Sendyx napsal(a):
Spíš by se slušelo napsat "Blbci mají holt štěstí". Zbastlí nejprimitivnější regulátor a ono jim to nějak funguje...

Obecná pravda, která má někdy platnost, jindy ne.
vyráběl jsem tradiční regulátor s pár součástkami pro vrtačku, využívající protinapětí, vyráběl jsem i obdobný regulátor s MAA661, optočlenem, odraznou plochou na sklíčidle, ramínkem na stojanu vrtačky snímajícím odraz žárovičky v tom rotujícím zrcátku... nevím jestli ten, kdo vymyslel to triviální zapojení byl blbec a měl štěstí, ale proti tomu složitému inženýrskému výtvoru to bylo dokonale funkční pro daný účel.
Zapojení zesilovače s jednou malou triodou a jednou velkou pentodou má taky pár součástek, dalo by se říct, že blbcům kteří to zbastlí, to bude chodit určitě líp než nějaký Dudek s 150 součástkami a může to být pravda ale nemusí. Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Sendyx



Založen: Jun 05, 2005
Příspěvky: 12332
Bydliště: Ostrava

PříspěvekZaslal: po leden 01 2007, 17:31    Předmět: Citovat

2 Souba - to bylo rčení, které mívá někdy platnost, někdy ne... kdybych chtěl někoho urazit, budu volit jiná slova.

2 Crifodo - máš a nemáš pravdu. Pokud se o stavbu třeba DPA pokusí někdo bez znalostí a zkušeností a zk..ví co se dá, a pak slepí nějakou primitivní srandu, která přes veškeré jeho chyby nějak (byť špatně) funguje, tak začne halasně vykřikovat všude možně že s pár součástkama (nulovýma znalostma, bez vybavení...) dokáže mnohem víc než nějaký "vědec". Takových lidí jsou plná fóra, jejich návodů je plný net.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
PabloX



Založen: May 16, 2005
Příspěvky: 944
Bydliště: Ruzomberok

PříspěvekZaslal: po leden 01 2007, 18:27    Předmět: Citovat

Senyx> to bolo urcene mne? Ja som to nevymyslel...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 15005

PříspěvekZaslal: po leden 01 2007, 18:33    Předmět: Citovat

Sendyxi, při vší úctě k relativitě pravdy: nezaměňujme pojem primitivní s pojmem jednoduchý, pojem blbec s pojmem laik, případně začátečník, a pojem vědec s pojmem "vědec".
Někdy se říkává "v jednoduchosti je genialita". Ne vždy je redukce počtu prvků nějakého systému poznávacím znamením primitiva.
Není to tak dlouho, co tu kdosi, už ani nevím kdo, zmiňoval osciloskop s pouhými pěti tranzistory, který uměl pozoruhodně dost na svou jednoduchost. I když každý Tektronix obsahuje o řád víc prvků, nemám konstruktéra onoho 5transistor skopu za primitiva, dokonce ani jeho propagátora. Redukovat prvky při zachování funkčnosti je někdy i docela umění Wink
Vědců tu máme dost, zrovna tak jako "vědců". Jistý ekonom s několika tituly naplánoval transformaci české ekonomiky a byl bez sebe blahem, když si mohl někde zapřednášet svou vědu, přesto ho přechcal malý český (bahamský) lupič Kožený a ekonomika šla cugrunt, Rakousko doženeme ve mzdách za 40 let navzdory kecům toho vědce. Takového vědce mám zas já za blbce.
Tvůj rychlý úsudek by fakt mohl dost lidí urazit, věřím že když si to po sobě přečteš ještě jednou, ještě to sám uznáš. Nejsi přece žádnej blbec Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
souba



Založen: Jan 21, 2005
Příspěvky: 706

PříspěvekZaslal: po leden 01 2007, 18:40    Předmět: Regulátor Citovat

Pánové beru Vaše názory.
Něco konstrukcí jsem udělal.
Zkoušel jsem několik konstrukcí regulace svářečky.
Odcházejí tranzistory regulace nevyhovující.
Byl bych rád kdyby někdo zkusil postavit ten regulátor .
Jinak mlátíme prázdnou slámu.
Rád bych znal Váš názor.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Sendyx



Založen: Jun 05, 2005
Příspěvky: 12332
Bydliště: Ostrava

PříspěvekZaslal: po leden 01 2007, 18:42    Předmět: Citovat

Když do toho brousíme takto, tak přesně řečeno - v každém znás dříme kus blbce, kus vědce a kus "vědce"a mnoho dalšího Very Happy .
Ten regulátor, který sem linkoval tuším Meno, má mnoho nectností a "nějak" funguje, už před 25 lety se dělaly podomácku regulátory s lepšími řídicími členy. To je ale na rozsáhlou debatu, která by tady byla zcela zbytečná.
O pánech ekonomech... raději ne, nechci, aby admin musel mazat mé příspěvky. Historie ovšem nezná kdyby, a tak se nikdy nedovíme, jestli by jiná cesta fungovala lépe (rozebírat příklady transformace Jugoslávie, Albánie nebo SSSR nemá smysl).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 15005

PříspěvekZaslal: po leden 01 2007, 19:12    Předmět: Citovat

Sendyxi, a právě proto, abychom toho blbce v sobě neakcentovali, bylo by vhodné ho nedělat apriori z druhých Rolling Eyes
Což předpokládá jistou porci diplomacie/slušnosti nebo naopak jistou absenci hulvátství Wink
Když to budeš dodržovat, můžeš si dovolit napsat i velice tvrdou pravdu o Klausovi, aniž bys použil jediné společensky nepřípustné slovo, a přitom jeho podstatu můžeš vyjádřit výstižněji, než kdybys napsal, že je ******, *** nebo dokonce ****** ************!
S tou Jugoslávií to není špatný příměr, takoví Slovinci se nenechali očůrat almužnou z kupónové privatizace, ani se nebojí napsat to, co by jim admin smazal, takže dneska nám jejich ekonomika zmizela v nedohlednu! Jako první z nových států zavedli euro, což je sice samo o sobě sporná pocta, ale zároveň je to znamením, že jejich ekonomika se zvedla na rozdíl od nás ze srabu a dluhů. To je prostě fakt.
Souba: bohužel nemám tu žádnou svářečku, dokonce ani na mikrotenové pytlíky, takže to těžko vyzkouším, ale pro jednoduché aplikace to jednoduché zapojení může úspěšně fungovat. Jak říká Sendyx, záleží na okolnostech.
Pro trvalejší používání i s odporovou zátěží bych se ale přimlouval za důkladné odrušení LC filtrem, protože prasit to bude vždycky jako každý regulátor spínající tvrdě síť. Protože občas poslouchám na AM, považuju neodrušený tyristor/triak za svinstvo Twisted Evil
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Sendyx



Založen: Jun 05, 2005
Příspěvky: 12332
Bydliště: Ostrava

PříspěvekZaslal: po leden 01 2007, 19:40    Předmět: Citovat

Problém je mj. v tom, že není svářečka jako svářečka. S primární regulací si kolega hrál asi před 15 lety, trochu jsem mu pomáhal a závěr nakonec byl, že tudy cesta nevede - postupně šel od triaku k dvojici tyristorů, pak se řešilo omezení kritického nárustu napětí RC členy, přepěťovými výbojkami (!!!) a plovoucí ochranou, pak omezení kritického nárustu proudu LC členy. Posléze úplné předělání řízení, které způsobovalo nestabilitu fázového úhlu, odrušení... od jednoduchého zapojení s původními 11 součástkami to narostlo na cca 100 součástí. Poté bylo rozhodnuto se na to vykašlat a hlavně se podařilo sehnat dva tyristory 200A, se kterýma se dalo regulovat na sekundáru.
Před pár lety jsem potkal nějaký slovenský výrobek, 3f svářečku, kde byla regulace na primáru, asi primitivní - byl tam trojitý potenciometr, pro každou fázi jedna sekce. Udělat to tedy jde, taky jsou k dispozici polovodiče, o kterých se nám před 15 lety nesnilo, které není třeba chránit celou sítí součástí atd.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Radix



Založen: Nov 14, 2006
Příspěvky: 2633

PříspěvekZaslal: po leden 01 2007, 20:28    Předmět: Citovat

Několik svářeček jsem postavil, mám o nich poměrně obsáhlou literaturu. Takový jednoduchý regulátor na primáru se přímo nabízel. Ale když jsem si o tom něco přečetl, a nebylo toho málo, tak jsem to vzdal.
Taky jsem rozebíral několik průmyslových zdrojů pro galvanizaci a u všech byla regulace na sekundáru. Protože jsem o tom už něco přečetl, věděl jsem proč.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
meno



Založen: Oct 04, 2004
Příspěvky: 930
Bydliště: Czechoslovakia

PříspěvekZaslal: po leden 01 2007, 20:38    Předmět: Citovat

Sendyx:

Pokiaľ viem zadávateľ otázky chcel jednoduchý regulátor pre ODPOROVÚ zátaž !!! Tak načo staviať neúmerne zložité zariadenia z IO alebo spústov tranzistorov keď stačí diak a nejaké R,C !!!

Máš pravdu použitie takýchto jednoduchých regulátorov nieje možné u profi seriovo vyrábaných zváračkách. Záleží aj od samotnej zváračky či regulácia bude fungovať ! Ale pri amatérskych konštrukciách nieje dôvod používať zložité zariadenia ak to funguje aj s jednoduchým !

Mimochodom na kompletný návrh a výpočet profi regulátora pre zváraciu techniku a indukčné záťaže (softstartéry...) by si netrúfol ani hociaký inžinier !!!

Ja osobne doma používam triakový regulátor vlastnej konštrukcie s 2 NE555 funguje spoľahlivo jak pre odporovú tak i indukčnú záťaž !

_________________
Very Happy Very Happy Very Happy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Sendyx



Založen: Jun 05, 2005
Příspěvky: 12332
Bydliště: Ostrava

PříspěvekZaslal: po leden 01 2007, 22:00    Předmět: Citovat

Meno - zadavatel sice chtěl nějaký regulátor, ale kdosi se sem začal cpát se svářečkou, což je rozdíl. Vzhledem k tomu, že snad problematika dotazu zadavatele byla rozebrána, nemá smysl vršit tady další info typu co kdo kdy napsal o svářečce. Bavit se tady o hocijakých inženierech, co si na něco netroufnou je asi zbytečné.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
WLAB



Založen: Sep 13, 2005
Příspěvky: 867
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: út leden 02 2007, 1:09    Předmět: Re: Svařečka Citovat

souba napsal(a):
Něco jiného je teorie a něco jiného praxe.
Vyzkoušej a uvidíš.


Pokud nekomu nesouhlasi teoreticke vysledky s praxi (realitou) tak ma spatnou popr. neuplnou teorii nebo ji spatne aplikuje, jina moznost neni.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Řešení problémů s různými konstrukcemi Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.15 sekund