Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Vakuovy usmernovac

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
vylo



Založen: Aug 20, 2005
Příspěvky: 33

PříspěvekZaslal: pá prosinec 08 2006, 20:40    Předmět: Vakuovy usmernovac Citovat

nazdar!

Potrebujem poradit chcem navrhnut vakuovy usmernovac a skusal som zapojit na elektronku az 11 2x335V/ac za diodou( medzi strednym vodicom 335V a zhaviacim vinutim) som dostal 120V/ac a ked som pripojil kondik o kapacite 200 mikro tak som tam nameral 420V dc. mozete mi niekto vysvetlit ake vztahy platia pri navrhu takehoto usmernovaca. Dakujem
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Radix



Založen: Nov 14, 2006
Příspěvky: 2633

PříspěvekZaslal: pá prosinec 08 2006, 21:00    Předmět: Citovat

Tak za prvé, za AZ11 můžeš připojit kondenzátor nanejvýš 60 uF. Kondenzátor se bez odběru nabíjí na odmocnina ze dvou krát střídavé napětí. Při 335 V AC je to asi 474 V. Ten kondenzátor takové napětí musí vydržet.
Vztahy jsou popsány ve starší literatuře, třeba Nečásek: Radiotechnika do kapsy.
Vždycky to chce načerpat nějaké znalosti a pak teprv něco dělat.

________________________________________

Proč chceš při prvním zapojení něco odpálit?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
meno



Založen: Oct 04, 2004
Příspěvky: 930
Bydliště: Czechoslovakia

PříspěvekZaslal: pá prosinec 08 2006, 21:30    Předmět: Citovat

Tu je katalóg k tej elektronke:



je to zo stránky: http://miloskraus.webzdarma.cz

Tých 60uF by si nemal prekračovať lebo tú elektrónku môžeš pri prvom zapojení odpáliť ! To sa robí aj u polovodičových usmerňovačoch že ak sa použije filtračný kondenzátor s veľmi veľkou kapacitou tak sa po pripojení na sieť napred nabije cez nejaký výkonový odpor a potom sa ten odpor premostí napr. relé.

Ten kondenzátor sa nabije na max hodnotu striedavého napätia na sekundáre trafa. Tá sa vypočíta ako efektívna hodnota (tá ktorú meráš voltmetrom) krát odmocnina z 2 a od toho sa samozrejme odčíta úbytok napätia na elektrónke !



Very Happy Very Happy Very Happy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
vylo



Založen: Aug 20, 2005
Příspěvky: 33

PříspěvekZaslal: pá prosinec 08 2006, 23:10    Předmět: Citovat

ten ubytok napatia na elektronke je z toho katalogu 2x 26V ak som spravne pochopil Smile a co daky odpor pred kondik? nenasiel som co znamena to 2x Rt
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19540
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: so prosinec 09 2006, 9:44    Předmět: Citovat

Rt je ekvivalntní vnitřní odpor na sekundáru trafa. Dvakrát je proto, že ten odpor je žádoucí v každé půlce vinutí, ne v celém od anody k anodě.
Ten vnitřní odpor (trafa i diody) vlastně omezuje nabíjecí proud filtru.
Většinou není potřeba žádný odpor do série s trafem přidávat (zřídka se vyskytoval ze středu vinutí na kostru), protože už samo o sobě dostatečný Rt má.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Dratak



Založen: Sep 03, 2005
Příspěvky: 837

PříspěvekZaslal: so prosinec 09 2006, 18:18    Předmět: Usměrňovač Citovat

Odpor před kondík-i to se někdy používalo a to v případech, kdy byla povolená hodnota nabíjecího kondenzátoru filtru velmi malá (6Z31-max.4uF, což je prakticky o ničem...). Ty Rt znamenají odpory vinutí obou polovin anodového sekundáru trafa a je to přesně tak jak píše Hill. V praxi se do anod žádné dodatečné odpory skutečně nedávaly, zastupoval je odpor vinutí trafa.
V případě, že byla povolená hodnota nabíjecího kondenzátoru malá (již zmíněná 6Z31), řešilo se to snížením nabíjecího proudu filtru předřadným odporem. Ten mohl být jak píše Hill mezi středem sekundáru a kostrou (myslím že jsem to někde viděl, ale kde?), tam většinou bývala anodová pojistka. Nebo mezi katodou usměrňovačky a prvním ellytem, což je v podstatě jedno. Zápornou výstupní svorkou zdroje je střed sekundáru trafa, kladnou katoda (v případě AZ11 žhavení) usměrňovačky a je tedy jedno, kde doplněný odpor bude.
Třeba v přijímači Tesla Dirigent je usměrňovačka 6Z31 a mezi její katodou a prvním ellytem filtru je odpor 200R, který omezuje nabíjecí proud. Kapacita ellytu je tam 32uF a ne ty 4uF, které by mohly být bez odporu.
V PRAXI SE V NAPROSTÉ VĚTŠINĚ PŘÍSTOJŮ POUŽÍVAL DVOUSTUPŇOVÝ FILTR, tvořený dvěma kondenzátory o stejné kapacitě v příčném a tlumivkou či odporem v podélném členu. Tedy pí-článek. U té AZ11, ale i EZ80 by to byly dva ellyty 50uF (dělal se i dvojitý) a odpor cca 150-220R/6W drátový. Takto to v praxi většinou všude vypadalo. Odpor byl výkonově poněkud předimenzován, aby dobře snášel nabíjecí proud ellytu.

Koncová pentoda se u některých přijímačů napájela přímo z prvního ellytu filtru. U kvalitních zařízení s vyšším odběrem a důrazem na velmi dobrou filtraci se místo odporu dávala filtrační tlumivka s indukčností 10-15H. Vzhledem ke stejnosměrnému sycení jádra mělo toto vzduchovou mezeru, podobně jako výstupáky pro single-end.

Ellyty musí být dimenzované na maximální hodnotu (amplitudu) napětí na sekundáru trafa + nějaká rezerva (přepětí v síti apod.). Tedy v případě trafa 2x250V dej ellyty na 400, radši ale 450V, u 2x300V na 450, raději ale 500V! Měl jsem v rukou několik kytarových komb FENDER, kde bylo trafo 2x300V, ellyty na 450V a po čase bouchly.

Na co to potřebuješ? A proč zrovna AZ11? Ta je dobrá tak pro zdroje do 100mA, tedy tak pro konec s jednou EL84 a předzesilovač nebo push-pull se dvěma EL84 na doraz. S AZ11 nemůžeš využít výhody vakuového usměrňovače-postupného náběhu anodového zdroje do zátěže. AZ11 je přímožhavená, vlákno se nažhaví cca během 2 sekund a anodové napětí naběhne naprázdno, ellyty jsou namáhány vyšším napětím, dokud se nenažhaví ostatní elektronky přístroje.

EZ81 je nepřímožhavená elektronka s velmi dobrou izolací mezi katodou a vláknem. Nemusí mít vlastní žhavicí vinutí, připojí se na společné žhavicí vinutí 6,3V. Nažhavení jí trvá nejdéle, musí se prohřát izolace mezi katodou a vláknem. Když začne nabíhat emise (a tedy anodové napětí), jsou již dostatečně nažhaveny ostatní elektronky přístroje. Teče tedy rovnou anodový proud, zdroj neběží naprázdno a napětí na ellytech tolik nestoupá. Navíc můžeš na panel přístroje dát dvě kontrolky. Jednu na síť, ta se rozsvítí hned po zapnutí a ukazuje že zesilovač je připojen k síti. Druhou na anodové napětí. Ta se pak rozsvítí po nažhavení usměrňovačky a signalizuje, že přístroj je nažhaven a připraven k provozu.

EZ81 spolehlivě utáhne push-pull se dvěma EL84 i s předzesilovačem a invertorem. Pro větší odběry se hodí GZ34, která má sice katodu spojenou s vláknem (ale je nepřímožhavená) a vyžaduje vlastní žhavicí vinutí 5V/2A, ale nažhavuje se taky déle. Ta už utáhne stereo zesík se dvěma EL84 na kanál. Nebo mono zesilovač se dvěma EL34 do výkonu cca 50W.

I když pravda, ta AZ11 je hezčí na pohled.....
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Sendyx



Založen: Jun 05, 2005
Příspěvky: 12337
Bydliště: Ostrava

PříspěvekZaslal: so prosinec 09 2006, 18:49    Předmět: Citovat

Nevíte někdo, v čem bývaly PV200/600 ?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Dratak



Založen: Sep 03, 2005
Příspěvky: 837

PříspěvekZaslal: so prosinec 09 2006, 19:02    Předmět: PV200/600 Citovat

Tuším, že v zesilovači Tesla-KZ50, ještě se dvěma 4654 (jak ta se hodila jako konec pro pirátské SV rádio.... Laughing Laughing ) na konci. Tam byla buď rtuťovými parami plněná AX50, nebo právě vakuová PV200/600. Oba typy byly navzájem zaměnitelné.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.13 sekund