Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

AUDIO VHS-analogová kvalita?

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Dratak



Založen: Sep 03, 2005
Příspěvky: 837

PříspěvekZaslal: po prosinec 04 2006, 10:23    Předmět: AUDIO VHS-analogová kvalita? Citovat

Zdravím vás. Možná máte někdo doma elektronkový zesilovač pro kvalitní HiFi poslech. Zajímalo by mě, jaké zdroje signálu používáte. Mám jeden zesík vlastní výroby, push/pull se dvěma EL84 na konci, korektor/budič ECC81, invertor ECC82 (na 1 kanál). S těmi 2x15W si v paneláku vystačím s velkou rezervou. Potom mám ještě OTL (zapojení bez výstupáku) pro sluchátka s triodami ECC99.
Zatím jsem nepoužíval jiný zdroj signálu než CD, s vinylem nemám zatím zkušenosti. Ale-kamarád mi přehrál pár desek ze 70.let (ABBA, ELO i náš Olympic-vše bylo v tehdejších studiích nahrávané analogovou technikou) na VHS kazetu. Propojili jsme výstup z RIAA předzesilovače do čelních vstupů videa JVC 9500, které umožňuje v menu ručně regulovat nahrávací úroveň signálu v šikmých stopách. Použili jsme vlastně analogový záznam s frekvenční modulací. Takto nahraným signálem jsem pak zkusil budit své elektronkové zesilovače.
A hlavně při poslechu na sluchátka jsem nevěřil vlastním uším. Takový měkký, přirozeně barevný zvuk jsem snad z CD neslyšel nikdy. Kvalita v dnešní době snad nedostupná! To se pořád mluví o "digitální kvalitě", opak byl úplnou pravdou. O "kvalitě" modulace dnešních soukromých rádií (MP3 jako zdroj signálu je u nich zcela normální) tady radši pomlčím, dočkali byste se velmi nepěkných výrazů.
Mám doma několik VHS rekordérů, a po téhle zkušenosti uvažuju zařadit jedno video, buď SONY SLV810 nebo Panasonic (nebudu trápit JVC S-VHSku na audio) jako špičkový analogový audiorekordér. A docela bych uvítal formát AUDIO-VHS jako regulérní nosič, vedle CD. I když toho se asi nedočkáme nikdy.

Máte s tímto někdo nějakou zkušenost?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Jindra2



Založen: Aug 09, 2005
Příspěvky: 763

PříspěvekZaslal: po prosinec 04 2006, 11:59    Předmět: Citovat

Zdravím,
svého času jsem také používal záznam audia na VHS na video Mitsubishi, má také ruční regulaci vstupu a záznam byl perfektní. Jenom ta blbá manipulace s kazetami. Dnes používám na záznam PC a vypaluji na CD.
Jinak můj názor na elektronkové zesilovače je, že o HiFi kvalitě nemůže být řeč, jejich zkreslení se možná někomu líbí, věrná reprodukce u nich ale není.
Jindra
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
durkovic



Založen: Dec 18, 2004
Příspěvky: 1890
Bydliště: Košice

PříspěvekZaslal: po prosinec 04 2006, 12:09    Předmět: re Citovat

ja som stale verny zaznamu zvuku na VHS bud na to pouzivam VCR JVC HR-D370E alebo VCR LG LV4987 a som so zaznamom nadmieru spokojny
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19534
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: po prosinec 04 2006, 14:12    Předmět: Citovat

Vzhledem k tomu, že nelinearita magnetizační křivky pásku nehraje roli, většinu šumu odřízne omezovač a zkreslení je dáno vlastně jen nelinearitami modulátoru a FM detektorů (každý kanál přece jede na jiné střední nosné), asi ani nevadí to, že před záznamem se signál upravuje na poloviční dynamický rozsah a při snímání se zase expanduje obvodem principiálně velmi podobným dbx, je to docela vymakanost, že to hraje tak dobře. Ten nf signál má ve videu cestou tam a zpět daleko víc příležitostí ke zkreslení, než v normálním magneťáku.
Ale máš pravdu, používal jsem to s Philím 63SB7, předtím s jakýmsi Fisherem (ten měl tuším HA11703 jako kompresor/expander), takový Telerent N9006T neměl regulaci záznamové úrovně, ale podle indikátorů úroveň +10dB nepůsobila v záznamu rušivě... jo, byl to dobrý analogový záznam.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Sendyx



Založen: Jun 05, 2005
Příspěvky: 12335
Bydliště: Ostrava

PříspěvekZaslal: po prosinec 04 2006, 14:32    Předmět: Citovat

2 Jindra2 - lze udělat elektronkový zesilovač s malým zkreslením. Posuzovat všechny podle nějakého křápu je nesmysl.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Jindra2



Založen: Aug 09, 2005
Příspěvky: 763

PříspěvekZaslal: po prosinec 04 2006, 15:00    Předmět: Citovat

To Sendyx
-
proč vyrábět parní lokomotivu, když máme elektrické
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Radix



Založen: Nov 14, 2006
Příspěvky: 2633

PříspěvekZaslal: po prosinec 04 2006, 15:05    Předmět: Citovat

Protože parní je hezčí, než elektrická.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Jindra2



Založen: Aug 09, 2005
Příspěvky: 763

PříspěvekZaslal: po prosinec 04 2006, 15:09    Předmět: Citovat

Nic ve zlém, já myslel, že jde věrnou reprodukci a ne o parádu.
Jindra
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Sendyx



Založen: Jun 05, 2005
Příspěvky: 12335
Bydliště: Ostrava

PříspěvekZaslal: po prosinec 04 2006, 15:15    Předmět: Citovat

Myslím, že jde s elektronkami - konkrétně v kombinaci elektronky-polovodiče - udělat přístroje s mimořádnými vlastnostmi, přičemž svit a odpadní teplo nebudeme považovat za výhodu. Potěšilo mne, že stejný názor má v ČR pár lidí, patřích ke špičce v obvodařině.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
meno



Založen: Oct 04, 2004
Příspěvky: 930
Bydliště: Czechoslovakia

PříspěvekZaslal: po prosinec 04 2006, 15:32    Předmět: Citovat

Z elektronkovými zosilovačmi nejaké extra skúsenosti nemám . Ale všetko čo sa urobý dobre má zmysel či už IO,Tranzistor alebo Elektronka. Ale aj tak tie staré Teslácke elektrónkové rádia mali celkom dobrý zvuk. A keď to prorvnám s dnešnou made in china,tajwan.... elektronikou .... Dokonca som nedávno videl do jedného s tých luxusnejších elektronkových tesláckych rádii montovať VKV jednotku (88-108MHz) a výsledok nebol zlý !

Very Happy Very Happy Very Happy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 15005

PříspěvekZaslal: po prosinec 04 2006, 19:55    Předmět: Citovat

VHS audio jsem nějakou dobu používal, nedá se říct, že je to špatné, nebo naopak skvělé, to asi záleží na konkrétním provedení. Jak říká Hill, signál jde v případě záznamu do šikmých stop přes dost transformací a záleží pak na kvalitě řešení konkrétního obvodu, přičemž na rozdíl od jiných druhů záznamu je obvodová cesta pro zákazníka poněkud nepřístupná a neovlivnitelná, já aspoň povědomí o detailní možnosti nastavení komprimace, expanze, časových konstant atd. nemám. Magnetofon si můžu detailně poštelovat, gramofon podobně, v případě CD si můžu zkusit sestrojit svůj DAC, když si budu věřit že postavím lepší, ale tady musím věřit, že výrobce třeba nepoužil levné podprůměrné OZ atd. Videa navíc mívají spínaný zdroj, nijak přehnaný odstup s/š, je otázka jak jsou záznamy kompatibilní...
Pro dlouhý primární záznam je to vynikající. Pro celodenní zvukovou kulisu ve slušné kvalitě taky,obvlášť v případě 300 min kazet a režimu LP.
Naopak třeba vyhledání skladby v dvousté dvacáté minutě je to zoufalé.
Jestli zvuk pak pustím do lampového nebo jiného zesilovače, je už jiný problém a jiné téma.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19534
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: po prosinec 04 2006, 23:51    Předmět: Citovat

Celkem dobře to chodilo na Siemensu 386FM, starý krumpl, ale v režimu Audio mu nešel na buben žádný obrazový signál, takže FM zvuk bez odmazání. Klasický transformátor, lineární stabilizátory s uA723.
Nevýhoda je trochu v kompatibilitě mezi výrobci: komprimace sice byla 2:1 jako u Panasoniků nebo Orionů (co 2dB v reálu, to jeden na pásku a naopak a fungovalo to někde od -40dB, takže teoreticky 80dB odstupu), ale trochu jiné časové konstanty. Na novějším stroji to štěkalo, takže archivní záznam nepoužitelný, leda si hrát s kapacitami v řízení zesílení expandéru. A to by mi mohlo...
Radši jsem si postavil nová střeva do kazeťáku a hýčkám si dva cívkáče, z toho taky jeden vlastní konstrukce. Všechny už ale používám jen jako přehrávače, abych se nemusel vyměňovat s přepínači.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.14 sekund