Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

BM 269 A

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Opravy a restaurování starých elektropřístrojů
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Vojta7



Založen: Sep 28, 2010
Příspěvky: 510
Bydliště: Františkovy Lázně

PříspěvekZaslal: so duben 14 2012, 18:47    Předmět: BM 269 A Citovat

Z loňských "hromádek" (=likvidace (ne)potřebných věcí tak aby si vydělala sběrna Smile ) jsem získal tónový generátor Tesla BM 269 A. Protože momentálně bydlím na vesnici, našel jsem původního majitele, který mi tvrdil, že přístroj byl naposledy použit před asi 3 roky (funkční), od té doby ho měl na půdě.
Má to dnes nějakou sběratelskou hodnotu? Co vše je třeba udělat při pokusu o zprovoznění takového přístroje (nechce se mi ho moc rozebírat, nehledě na to, že bych ho kvůli tomu musel tahat do 2 patra, což se mi vzhledem k hmotnosti moc nechce)?
Aktuální fotky jsou zde.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Otkundes



Založen: Mar 14, 2010
Příspěvky: 1678

PříspěvekZaslal: so duben 14 2012, 22:54    Předmět: Citovat

Z Vašeho příspěvku vyplývá, že jste získal měřící přístroj, který vůbec nepotřebujete, nevíte co s ním a přemýšlíte jakou má hodnotu. Možná ho chcete výhodně zpeněžit? V tom případě Vám mohu doporučit přístroj uložit na suchém čistém místě, přikrýt ho igelitem, nic nerozebírat, ani nezkoušet zapínat. Až Vám přístroj začne překážet, můžete ho prodat. Třeba formou inzerátu. Nebo na Aukru tvrdit, že nabízíte půdní nález, který nemáte jak vyzkoušet a víte o něm jen to, že za něj chcete peníze. Hodně peněz...
Pokud Váš soused ze vsi s přístrojem před třemi lety opravdu pracoval, jistě Vám bude schopen sdělit, k čemu je přístroj určen, jak se používá, proč ho měl tři roky na půdě, proč ho nakonec vyhodil, atd...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
CZJKP1



Založen: Nov 26, 2008
Příspěvky: 2992
Bydliště: ČR-Praha 5

PříspěvekZaslal: ne duben 15 2012, 8:19    Předmět: Citovat

No já si myslím, že je to generátor NF a VF sínusových frekvencí, který se dá využít k měření výkonu zesilovačů a při slaďování mezifrekvencích v superhetech (rádiích).. Určitě nych to nevyhazoval. Zkuste to někomu nabídnout..
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Otkundes



Založen: Mar 14, 2010
Příspěvky: 1678

PříspěvekZaslal: ne duben 15 2012, 9:56    Předmět: Citovat

Abych jen nekritizoval anebo dokonce tazatele lacině neostouzel:
Dle návodu k měřícímu přístroji BM269A, jde o RC generátor, pracující v rozsahu zvukového pásma, od 9Hz do 21,5 kHz. Jeho kmitočet je přesný a stabilní. Na výstupu dává regulovatelné sinusové napětí až do úrovně 10V. Přístroj lze tedy použít třeba při kontrole nízkofrekvenčních zesilovačů, kontrole a seřizování jiných generátorů periodických kmitočtů, apod.
Co se týče jeho hodnoty, těžko odpovědět. Pro nadšeného sběratele přístrojů může mít hodnotu v řádu stovek až tisíců a pro sběratelské duo Dežo-Aladár, jen hodnotu vykupovaného kovu.
Pokud chcete přístroj zkustit zprovoznit, doporučuji:
Přístroj očistit od prachu a hrubých nečistot. Po sejmutí krytů vyhnat pavouky, stlačeným vzduchem vyfoukat prach a pavučiny. Přitom si můžete pomoci jemným štětečkem. Se součástkami a drátovými spoji raději nehýbat. Prohlédnout, zda některá ze součástek není poškozena, prasklá, spálená, utržena, zda se součástky vzájemně nedotýkají, drátové spoje nejsou ulomeny, utrženy, gumová izolace na drátech není zpuchřelá nebo opadaná, atd.
Zkontrolovat pohyblivost přepínačů, potenciometrů - jejich volnému pohybu může bránit stará "vzpříčená" vazelína (vyschlá), nebo mechanické poškození (třeba ohnutí osičky).
Podle potřeby ošetřit kontakty přepínačů (odstranění prachu, oxidace, třeba prostříknutím sprejem na kontakty a několikanásobným přepnutím).
Zkontrolovat stav a správnost pojistek. Dle fotografie, napěťový volič máte správně. Zkotrolovat elektronky, zda jsou správně osazeny na svém místě, nejsou poškozeny nešetrným zacházením ve sběrném dvoře.
Zkontrolovat stav elektrolytických kondenzátorů, zastříklých kondenzátorů (tzv."hovňáků"). Jestli byl přístroj před třemi lety v provozu, patrně ještě není třeba ellyty formovat.
Prohlédnout stav všech transformátorů, zda nenesou stopy přehřátí, spálení.
Pokud byl přístroj ve vlhku, vysušit a zvýšenou pozornost věnovat všem transformátorům (snížení izolačního stavu mezi vinutími nebo na kostru).
Zkontrolovat izolační stav celého přístroje, zda není zkrat nebo svod přívodu síťového napětí na kostru.
Přístroj uzemnit a připojit k síti přes předřadný odpor, třeba žárovku 200W/220V, změřit odběr proudu. Pokud je vše vpořádku, po chvíli lze připojit k síti přímo, změřit odběr proudu (zhruba 0,5 A).
Dále již použijte informace z návodu k použití.
Ať se Vám dílo podaří!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Vojta7



Založen: Sep 28, 2010
Příspěvky: 510
Bydliště: Františkovy Lázně

PříspěvekZaslal: ne duben 15 2012, 12:55    Předmět: Citovat

Dík za rady, zkusím Smile Jen nemám takovou žárovku, může být halogenová 300 W?
Výhodně zpeněžit ho nechci, prodat se ho zatím nechystám - už kvůli případné ceně dopravy (60 kg)...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
CZJKP1



Založen: Nov 26, 2008
Příspěvky: 2992
Bydliště: ČR-Praha 5

PříspěvekZaslal: ne duben 15 2012, 13:42    Předmět: Citovat

Dej tam pro začátek 150W nebo 100W tím nic nepokazíš, čím nižší hodnotu tam dáš, tak víc omezíš proud, a to není vůbec na škodu!!

Když něco zapojuji co leželo hodně dlouho, použiju klidně 40W nechám to běžet klidně půl hodiny, pak tam dám třeba 75W a nechám to zase chvilku a pak dám místo 75W 100W nebo 200W a necham to zase chvilku.

Některé součástky, zejména elyty stratí za ty leta kapacitu, a postupně se obnovuje jejich kapacita.. Kdyby dostaly po těch letech nezformované elyty plný počet proudu (proud. náraz) tak by to asi nevydržely a bouchly by..

Takže tam dej klidně nejsilnější žárovku co máš (myslím nejsilnější pod 200W).. Nech to tak půl hodky, pak to zkus rovnou
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
CZJKP1



Založen: Nov 26, 2008
Příspěvky: 2992
Bydliště: ČR-Praha 5

PříspěvekZaslal: ne duben 15 2012, 13:45    Předmět: Citovat

Kdyby se ti při těch půl hodky něco nezdálo.. syčení, prskání, jiskření, nebo nedej bože kouř, nebo známky, že není něco v pořádku tak vypnout!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Vojta7



Založen: Sep 28, 2010
Příspěvky: 510
Bydliště: Františkovy Lázně

PříspěvekZaslal: ne duben 15 2012, 14:41    Předmět: Citovat

Samozřejmě, nechci si zapálit dům Smile
Ale dnes už to asi neudělám, plány mi překazila nefunkční bruska, kterou nutně potřebuji na něco jiného Confused
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Opravy a restaurování starých elektropřístrojů Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.21 sekund