Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Pozor na zveřejňování dobrých nápadů
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
jura80



Založen: Nov 05, 2011
Příspěvky: 908
Bydliště: Boskovice

PříspěvekZaslal: so leden 28 2012, 2:08    Předmět: Citovat

Crifodo napsal(a):
Tak zrovna MMyslivce bych ze zištného vykrádání knowhow nevinil, protože sám na svém webu publikuje různé konstrukce už roky.
Domnívám se, že čím obecnější principy, tím komičtější je nárokování původnosti, a vyhřívání optiky rezistorem je dost obecný princip. Patentování je sice finančně a procesně náročné, ale když má za cíl majetkový prospěch pro autora, tak se to dá chápat jako vklad, ne? Samozřejmě že čím silnější subjekt, tím lepší šance na vítězství ve sporu.
Jen na okraj bych připodotkl, že další variantou ke sporu jura/Myslivec bude záplava ťamanské optiky a ty vyhřívací destičky tam budou jako přívažek zdarma, to pak bude jaksepatří motivační pro české bastlíře.


No, nevím. Zrovna dneska brzy ráno jsem se dověděl, že jeho "komisně" a oficiálně nekomerčně prodávaný autoguider je původně návrh nějakého chlápka z Prahy. Možná to tak maximálně nějak upravil pro komerční užití? Ehm, nekonerční, však jde o neziskový prodej pro kamarády. Hmm, obecný princip? Já jsem vlastně neviděl ani zapojení ani princip. Ale sám jsem nic neviděl, neslyšel, takže nic nevím, nic netvrdím. Navíc, tohle jsou věci, co prostě nemíním řešit na fóru o elektronice. Nevím, jestli sem ten kluk chodí, takže se zde možná nemůže "bránit". Nemám nárok se bavit o někom, kdo se nevyjádří na svoji obranu!!!!!!!!! Takže konec.

Jinak, co je na mým řešení tak hrozně "obecnýho"? Vím jen, že se využívají dost prasácky nabastlený rezistory velikosti 0207 do rádoby pásku, k čemuž by se astronom- amatér, co to myslí vážně, snad ani nesnížil (pokud si nenechá takzvaně poradit). Nebo kdovíjak omotaný odporový drát (někdy vyjímečně lepší řešení). Nebo řešení Kendrick. Ale, co jsem se tak optal v okruhu, moje vyhřívání sekundáru je prý dost původní.

Yarda1 napsal(a):
Pokud autor neuvažuje o zpeněžení nápadu, asi by bylo dobré to zveřejnit. Jednak může mít dobrý pocit, že to pomohlo někomu jinému, jednak se může najít slušný podnikatel co se mu to hodí a s autorem se dohodne na odměně, jednak to autor časem může použít ve svém zařízení a někdo jiný to napadne, že to má patentované a v tom případě se autorovi hodí, že poukáže na to že to zveřejnil dřív, než ten patent vstoupil v platnost.
Třeba tady:
http://list.hw.cz/pipermail/hw-list/2012-January/409254.html


Dneska jsem se o tom bavil. Výsledek byl ten, že na to snad mám právo- nárokovat si aspoň cosi. Jinak, v době, kdy jsem přišel se svým řešením, o zpeněžení jsem neuvažoval. Všechno jsem psal pro všechny lidi, ne pro tzv. kulihrášky. Ale od zítřka bude na mých stránkách aspoň text o autorských právech. Ale stejně bude zbytečnej.

Crifodo napsal(a):
Co se dá dělat, pokud někde něco zveřejním, co není patentově nebo jinak chráněno, tak musím být smířený s tím že to dříve či později někdo začne využívat. Nakonec, jaký jiný smysl má takové zveřejnění?


Inspirace stejně zaměřeným kamarádům? Aby netápali??? Proč to jinak zveřejňovat? Lepší otázka je: Proč nikdy nic nezveřejňovat? Odpověd je jasná; protože na tom někdo může parazitovat.

hajs napsal(a):
vyhřívání sekundáru odpory je standartní uprava, kterou prodává mnoho prodejců. Již řadu let. Takže tohle téma je docela usměvné.. Spíš to je závist nad tím že někdo to dotáhnul do dokonalosti:)


Kdo to kdy kde dotáhnul k dokonalosti? Dokonce ani já osobně ne! Myslím, že ani Kendrick není frajer.

yakl napsal(a):
Nechce sa mi otvárať linky, ale rozmýšľam, prečo odpory? Nešlo by použiť skratované stabilizátory? Napríklad 78S05. Jazdci motokrosu si nimi vyhrievajú rukoväte riadidiel.


Cena je na prvním místě. Výrobní cena rezistoru ve stejným pouzdře jako je pouzdro stabilizátoru, bude asi ve většině případů menší oproti stabilizátoru. Jiná věc je maloobchodní cena. Ta už závisí na tom, kolik si tvůrce přirážky myslí, že je zákazník ochotný dát za konkrétní součástku. Takže možná paradoxně vyjde zkratovaný stabilizítor levněji. Může jít i o padělek. A další věc je, jak vlastně tvoří ceny ten který výrobce pro tu kterou součástku. Cena nemusí odpovídat užitné hodnotě a ani to tak mnohdy nebývá. Navíc, záleží i na tom, v jakých sériích se konkrétní výrobek vyrábí. Už před třiceti, čtyřiceti roky, se psaly články ohledně pružnosti výroby. Do praxe ale tohle putuje hodně pomalu, klidně půlstoletí, přičemž důvody jsou různé.

mtajovsky napsal(a):
Příliš velké, nevhodný tvar pro optiku, nemožnost jich více zařadit do vytápěcího "hadu"?


Teplo se dá různě rozvádět.Wink Ale o tom jsi se tady zmiňoval!

rnbw napsal(a):
Aha, takze kvoli cene, stabilizator je lacnejsi ako vykonovy odpor. Ale ked staci maly vykon (ako v tomto pripade - par SMD odporov), tak preco vymyslat nieco ine.


Pokud zapomeneš zapnout vyhřívání (to se človíčku obecnému stává, nebo aspoň mně a podobným) a po půlnoci zjistíš, že máš zarosenou optiku (po půlnoci na obecným, nevybíraným stanovišti skoro vždycky), tak je lepší ji odrosit trochu šetrně a ne tak, aby se pokroutila z několika málo místeček, zahřátých na třeba 100°C. Sám jsem mockrát zapomenul zapnout vyhřívání, nebo taky vypadl konektor. Všechno to totiž děláš skoro po tmě, jen točíš tubusem po všech čertech oblohy. Pak jsem byl vděčnej, že mám to, co mám. Ale tohle si MMys neuvědomil. Asi nikdy nemusel natvrdo pozorovat pro lidi. Nebo nikdy neokukoval oblohu až do rána. Nebo pro dav děcek, nebo pro dav dospělých. Nebo pracoval jen za nejlepších podmínek (o tom to bude).

Tam už fakt nestačí jen strkání okulárů do beztak vymrzlé kapsy, aby se zahřály. Ani nestačí pár blbých keců od rozumbradů, co tvrdí, že se vlastně nic nerosí (ti nejagresivnější můžou být kšeftaři v tomhle oboru).

________






Tak jsem odpověděl na příspěvky, ale teď už si fakt myslím, že tohle téma patří spíš problematice kopírování a POUŽITELNÉ ochrany proti němu. Kecáním o vyhřívání fakt nic nevyřešíme. Původně to byl účel, v rámci mýho nasrání, ale jsme na veřejným prostoru, takže řešme veřejný věci a ne věci několika málo nadšenců. Řešíme kopírování nápadů. Aspoň tak by mě to potěšilo. A sobecky a vychcaně, tak by se mně to i hodilo, sakriš. Protože ani Amazonka neví všechno ohledně zákonů.

Jura
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
p32



Založen: Jan 13, 2007
Příspěvky: 15529
Bydliště: Olomouc

PříspěvekZaslal: so leden 28 2012, 9:56    Předmět: Citovat

Neřešíme kopírování nápadů, ale to, že se někdo cítí ukřivděný a to hlavně dodatečně a naprosto zbytečně. Pokud někdo nechce, aby jeho nápad někdo nezneužil, tak by měl tento chránit dříve než ho pustí ven a starat se o tuto ochranu. Proto nechtěj svalovat vinu na jiného domnělého, když ses sám o ochranu svých nápadů nepostaral. Za chvíli tu budeš teoretizovat o kolik miliónů zisku jsi přišel jak hloupej jakl o filmu s kriminálníkem nebo velmi známá firma se softwarem co by si nikdo nikdy stejně nekoupil. Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jura80



Založen: Nov 05, 2011
Příspěvky: 908
Bydliště: Boskovice

PříspěvekZaslal: so leden 28 2012, 17:45    Předmět: Citovat

OK, souhlas.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
MMys



Založen: Feb 16, 2012
Příspěvky: 1

PříspěvekZaslal: čt únor 16 2012, 9:55    Předmět: Citovat

Zdravím všechny,
na toto téma mě upozornil jeden z kolegů, který kromě astrofora sleduje i bastlírnu.

Jsem poněkud překvapen, co dokáže jura80 vyplodit, a cítím, že bych se k tomu měl asi vyjádřit také.

Vyhřívání sekundárního zrcátka jsem si udělal původně pro sebe (mám tři různě velké dalekohledy, proto univerzální návrh pro různé velikosti), a pro kolegu. Jurův návrh jsem v životě neviděl, na jeho web jsem se dostal až odsud. Že podobné systémy existují samozřejmě vím, ale připadá mi praštěné to sem tahat předražené poštovným z USA, kor když mne vývoj elektroniky živí a tohle je práce na hodinu.

Že jsem zaplatil kompletní podklady na výrobu plošných spojů je mi úplně jedno, prostě jsem to chtěl mít udělané hezky, s maskou, aby to ve vlhku za pár let nezoxidovalo, a nějaká tisícovka a půl za fixní náklady na výrobu desek mne opravdu nerozhází, protože cena astrotechniky, na kterou to přijde, je minimálně o dva řády vyšší.

Žádný prodej na kšeft ani parazitování na Jurových nápadech za tím prostě není. Nabídl jsem na AF pár destiček, co mi zbyly v první várce (na panelu ve výrobně jich je stejně vyrobeno 8 ). Že se strhne takový zájem, a budu je přidělávat, mě nenapadlo. Samozřejmě v tom okamžiku není možné, abych to sázel ručně doma, takže se z toho stala normální výroba několika desítek kusů komerční cestou, a tam prostě jsou ceny takovém jaké jsou (výroba DPS, frézování motivu, podklady pro osazovací šablonu do pasty, osazovna, ke všemu DPH,poštovné a balné). Pokud jsi si Juro zkusil někdy něco nechat vyrábět komerčně, ne doma bastlit na koleně, určitě víš, jaké jsou ceny. Desky přijdou dneska nebo zítra, a z faktury vím, že celá akce ohledně destiček končí ani ne tisícovkou v můj prospěch, což je s ohledem na vyrobené množství směšné. Nehledě na čas, ketrý jsem strávil organizací, a ještě strávím balením a rozesíláním.

Možná jen pár mých poznámek k těm tvým:

Evidentně neumíš zanalyzovat ten můj vyfocený plošný spoj. Zapojení je sériovo-paralelní, v sérii jsou vždy jen 4 odpory, a paralelně je tam celkem 16 těchto čtveřic. Takže jedna případná porucha je pouze malý pokles výkonu. Nejsem pitomec, který by si to dal všechno do série.

Nerovnoměrnost prohřátí není tak zlá, jak by to mohlo na prvnípohled vypadat. Nejlepší je to nalepit na zrcátko stranou textitu, nikoli přímo dotknout odpory na sklo, ten textit už je prohřátý celkem rovnoměrně. Navíc, v celkové tloušťce zrcátka se teplo rozvede a teplota spolehlivě vyrovná.

------------

Něco podobného je následné rýpnutí si do mého TVGuideru, píšeš něco, o čem vůbec nic nevíš:

citace:

No, nevím. Zrovna dneska brzy ráno jsem se dověděl, že jeho "komisně" a oficiálně nekomerčně prodávaný autoguider je původně návrh nějakého chlápka z Prahy. Možná to tak maximálně nějak upravil pro komerční užití? Ehm, nekonerční, však jde o neziskový prodej pro kamarády. Hmm, obecný princip? Já jsem vlastně neviděl ani zapojení ani princip. Ale sám jsem nic neviděl, neslyšel, takže nic nevím, nic netvrdím. Navíc, tohle jsou věci, co prostě nemíním řešit na fóru o elektronice. Nevím, jestli sem ten kluk chodí, takže se zde možná nemůže "bránit". Nemám nárok se bavit o někom, kdo se nevyjádří na svoji obranu!!!!!!!!! Takže konec.


TVGuider je zcela moje PŮVODNÍ konstrukce. Nezastírám, že inspirací pro něj byla konstrukce autonomního autoguideru od p. Oty Řeháka, který ho před moha, mnoha lety postavil jednomu současnému členovi astrofóra. Díky jeho ochotě se mi podařilo získat konstrukci toho zařízní. Ovšem z něj není okopírováno zhola nic. To staré zařízení bylo celé postavené na hromadě diskrétních komponent, hradel, čítačů... a nemělo smysl ho v současné době vůbec kopírovat, a před tvůrcem smekám, protože rozchodit to v té době ze součástkové základny, která zde byla, byl opravdu slušný výkon.

Použil jsem z celého zařízení jedinou myšlenku - a to, že není třeba celý obraz TV snímku digitalizovat do RAM paměti, a pak ho vyhodnocovat, ale že lze videosignál dostatečně rychlým procesorem skenovat v reálném čase, a hledat v něm hvězdy řádek po řádku, trochu podobně, jako to dělal ten původní systém. Ovšem celý obvodový návrh a hlavně firmware je moje dílo, které jsem tvořil a dále vyvíjel po několik let, k současné verzi odhadem určitě někde ke 200 hodinám.

Celá historie TVGuideru je zde:
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?num=1119471791/0#0

A na mém webu je jak schéma zapojení TVGuideru, tak i firmware pro MCU, tedy pokud si to někdo chce postavit sám, nic mu v tom nebrání. Pokud by se jednalo o komerční prodej, zařízení by stálo minimálně o 2/3 až 2x tolik, a určitě bych se tím nechlubil na AF a nedával k tomu schéma, nepopisoval princip funkce a HEX do procesoru.

Živí mě moje práce. Astronomie, astrofotografie a elektronika je můj koníček, a je mi úplně jedno, kolik zařízení, která mám na svéb webu, někdo okopíruje. Jistě, slušnou řádku jsem jich už také postavil někomu jinému, ale není to cesta, kterou by se dalo nějak uživit či dokonce zbohatnout. Segment astro-elektroniky na našem trhu je tak šíleně malý, že rozjíždět něco takového je ekonomický nesmysl.

Nevím, jestli jsi měl někdy něco do činění s elektrotechnickým zkušebním ústavem či jinou podobnou institucí, ale mohu tě ujistit, že pokud bys chtěl zařízení prodávat komerčně, tak je nutná certifikace (minimálně základní EMC a bezpečnost). A to není zrovna levná záležitost, a je nutné cenu rozpustit v ceně výrobku.

Takže Juro, chtělo by se nejdřív zamyslet, než něco takového vypustíš ven, jestli se skutečně věci mají tak, jak v tvé mysli vypadají Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.15 sekund