Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Dotaz na zesik TDA 1562Q

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Defcon



Založen: Apr 24, 2004
Příspěvky: 2
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: pá květen 06 2005, 20:31    Předmět: Dotaz na zesik TDA 1562Q Citovat

Nejsem v tomhle moc zkušenej pár zesilovaču jsem již postavil většinou s tímhle obvodem kterej pracuje na 12V a je ideální zesilovačem do auta kde dává cca 50W/4ohm ale někde jsem se dočetl že funguje i do můstku chtěl bych jej zapojit do můstku pro získání většího vystupního výkonu ale nevím jak! Něco jsem teď o tom četl ale něják se v tom nevyznám! stačí to jen zapojit Paralelně nebo budu muset laborovat s otáčením fáze a jak...!??? Prosím poraďte! Mám dva samostatné zesilovače každý 50W/4Ohm!!!! Děkuji PL
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19552
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: pá květen 06 2005, 21:30    Předmět: můstek? Citovat

Ano, funguje do můstku - je tak z výroby zapojený, protože oba potřebné zesilovače už uvnitř jsou. Tomu odpovídá výkon do čtyřohmové zátěže.

Dva můstkové zesilovače zapojit do dvou můstků by sice šlo, ale je to blbost, nic to neřeší. Polezou z nich zrovna tak 4 dráty ke dvěma reproduktorům, zapojení se přitom ani nezkomplikuje, jen se můžou zhoršit stejnosměrné poměry. Ono je lepší, když oba zesilovače můstku jsou v jednom pouzdře, zmenší se nebezpečí namáhání případně odpálení reproduktoru stejnosměrným proudem v důsledku rozdílu výstupních klidových napětí zesilovačů.

Paralelní spojení výstupů zesilovačů je fyzikální nesmysl! Větší výstupní napětí z nich nedostanu a proud se podstatně zmenší: z Kirchhoffových zákonů a zákona pana Ohma vyplývá, že paralelně můžu spojit výstupy zesilovačů jen tehdy, kdy na nich zaručím naprosto a dokonale stejný signál v kterémkoli okamžiku. To ve třídě B za určitých podmínek lze, v okamžiku přechodu do třídy H ale už ne. Takže mezi paralelně spojenými výstupy navzájem teče klidně i 20x větší vyrovnávací proud, než zbude na reproduktor a jeden, případně oba, švábi se začnou červenat a shoří.

S ohledem na opakovatelný špičkový výstupní proud 8A stejně nemá smysl z něj zkoušet dostat trvale větší výkon, než čtverec efektivní hodnoty proudu krát impedance reproduktoru 2 ohmy, t.j. 62W (únosné zkreslení má do tohoto výkonu, při vyšším pak zkreslení prudce roste, zejména v oblasti hloubek, které pomocné kapacity nevydrží dlouho živit). Protože v autě těch 18V napájení není, je tento výkon kolem 40W sinus.
Charakter většiny hudby nevyužívá tohoto výkonu trvale; krátkodobě to pomocné vestavěné zdroje pokryjí, takže hudební výkon 70W je dosažitelný. Proč počítám se dvěma ohmy? Protože nemám jak zvednout výstupní napětí tak, aby reproduktorem protlačilo maximální možný proud. Tak ten výkon lze získat tím, že použiju dva čtyřohmové reproduktory zapojené paralelně (neplatí pro TDA1560Q, ten lze zatížit NEJMÉNĚ 4 ohmy).

Závěr: TDA1560Q i TDA1562Q jsou monolitické můstkové zesilovače, které mají v katalogovém zapojení zaručenou jistou spolehlivost a nejlepší dosažitelné parametry. Větší výkon z nich dostat lze jen za cenu zvýšení napájecího napětí a použití reproduktoru s odpovídající vyšší impedancí, aby nebyla překročena přípustná velikost výstupního proudu.
Prostě lepší už to nebude.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Artaban001



Založen: Apr 01, 2004
Příspěvky: 9773
Bydliště: Pendrov

PříspěvekZaslal: pá květen 06 2005, 21:57    Předmět: Citovat

A nejzajimavejsi na tomhle zesaku je to, ze ma v sobe menic na vyssi napeti (nabojova pumpa) - pracuje z priblizne dvojnasobnym napetim

viz:
http://de4mator.iglu.cz/zio.php
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Defcon



Založen: Apr 24, 2004
Příspěvky: 2
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: so květen 07 2005, 0:49    Předmět: Díky!!! Citovat

Děkuju tušil jsem že to tak něják je ale tak pekně bych to nikde nevyčetl je to ale i tak geniální integráč Very Happy ! A děkuji ještě jednou aspoň už nad tím nemusím pořád přemýšlet jestli to jde tak nebo tak! DEFCON
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.12 sekund