Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Priemer vodiča na 16A istič
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Silnoproudá technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19523
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: ne prosinec 11 2011, 22:28    Předmět: Citovat

Tak vyrovnám skóre proti očku. Vlastně ne já, ale je to shrnutí vlastností materiálů a zkušeností s nimi.
http://elektrikarbrno.cz/index_soubory/Page617.htm - tady je to napsané jasně: - není ani tak důležitá velikost styčné plochy mědi, jako tlak (tomu odporuje očko, protože na něm se síla rozloží do velké plochy a výsledný tlak pod hlavou šroubku je menší; zatažení rovného konce vodiče jen jednou stranou umožní utáhnout až 5x větším tlakem, aniž by se strhl závit)
- měď se působením tlaku zpevní, k opětnému změknutí a k jevu podobnému tečení hliníku za normálního provozního oteplení nedojde.
Samozřejmě - použití kvalitních bezšroubových svorek tyto starosti činí zbytečnými, ty už převzal výrobce svorek.

A ještě maličkost: obecně je ještě rozšířený názor, že kroucené spoje nejsou dovolené. Jsou, hele stáčecí konektory. Samozřejmě pomocí těchto stáčecích konektorů přípustné jsou.
Mimo jiné v okolních zemích jsou k dostání i stáčecí konektory pro spojování hliníku s mědí, ty jsem tedy u nás zatím neviděl, jestli jsou v ČR schválené k použití...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
mtajovsky



Založen: Sep 19, 2007
Příspěvky: 3697
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: po prosinec 12 2011, 0:18    Předmět: Citovat

Říká, se že hliník teče - asi je to pravda. Ale na jaře jsem musel vyměnit jeden jistič. Máme, bohužel, ještě hnilík. Pod šroubky na jističi byla očka a co se týče dotažení, tak šroubky šly povolit velmi obtížně a vždy s tím charakteristickým lupnutím dlouho utaženého spoje. Takže žádné tečení Al. Ostatní přívody jsem zkoušel při té příležitosti dotáhnout a ani s jedním jsem nehnul. Všechny na krev. Jsou tam s průřezem 4 mm^2. Takže jak je to s tím tečením "hnilíku" ?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
keemo



Založen: Sep 10, 2007
Příspěvky: 5213
Bydliště: Ostrava, Bratislava

PříspěvekZaslal: po prosinec 12 2011, 8:11    Předmět: Citovat

Tak skus pozriet spoje v tepelne namahanej zasuvke kde je ten vodic tensi...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19523
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: po prosinec 12 2011, 10:05    Předmět: Citovat

mtajovsky napsal(a):
... a vždy s tím charakteristickým lupnutím dlouho utaženého spoje....Takže jak je to s tím tečením "hnilíku" ?

Ten dlouho utažený šroubek lupne, i když už na hnilík netlačí.
Mimoto čtyřka, navíc, byla-li jištěná s rezervou podle čéesen třicetčtyřidesetdvacítky, neměla mnoho příležitostí se periodicky ohřívat a chladnout o tolik, aby ten hnilík vytekl. Když to měl kdysi elektrikář "v ruce" a utahoval svorky správným kroutícím momentem, udělal proti tečení maximum: když se svorka utáhne málo, je to pochopitelně špatně. Utáhne-li se moc, zvětší se sice styčná plocha, ale tlak se rozloží a hliník dřív vyteče.
Ovšem to udělá až při periodickém zatěžování od nuly do plného jmenovitého proudu. A nejvíc se ten proces urychlí častým přetěžováním, když má někdo vyzkoušené, že se dá žehlit za levno, když je boiler na stejné fázi (nebo má zásuvku vytaženou přímo z vývodu pro boiler, aby nedejPřírodo nezapnul spotřebič za drahý proud), a že jistič nestihne vypadnout, než zase termostat žehličky vypne. A, stihne-li to, tak se znovu nahodí, žádný problém. Jenže to přetížení o 50% může jistič vedení (B... nebo IJv) vybavit až za osm deset minut, přetížení o 20% nemusí vybavit ani do 2 hodin... Jistič s motorovou charakteristikou (C,D, IJM, ITM) vypíná za stejných podmínek přetěžování v časech ještě delších, jističe s charakteritikou U(niverzální) nevypnou při přetížení o 50% do dvou hodin vůbec, podobně jako motorové.

Doporučené maximální utahovací momenty pro hliník:
šroub M3,5: do 0,8 Nm
šroub M4 : do 1,2 Nm
šroub M5 : do 2,0 Nm
šroub M6 : do 2,5 Nm
Pro měď za předpokladu stejně uchyceného vodiče (rovného nebo zahnutého tak, aby obepínal méně, než 180° z obvodu šroubu) se doporučují tyto momenty jako dolní mez, maximální utahovací moment o 50% vyšší se vřele doporučuje nepřekročit.
Perlička nakonec: taky jsem jednou byl pozvaný k náhradě hliníkových drátů měděnými: všude dráty v gumě, opletené, v trubkách, izolačně v pořádku, spoje ve Veco-svorkách, přechoďáky velmi slušné... je ty dráty byly nějak tuhé. Ona to byla jakási tvrdá měď, snad i bronz, cínovaná...
Tak je tam dodnes.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
workhard



Založen: Jul 07, 2006
Příspěvky: 5131
Bydliště: Plzeň

PříspěvekZaslal: po prosinec 12 2011, 12:09    Předmět: Citovat

PavelFF napsal(a):
A kromě toho, ještě se mi nestalo, že by se žvejknul závit. U hliníku už vůbec ne. To se spíš žvejkne ten vodič.


Asi máš malou sílu. Mě se to u mědi strhávalo vcelku pravidelně, tak jsem začal dělat očka, ty si můžeš utahovat jak chceš. Nevadí, když jsou pod šroubkem dva dráty, z každé strany jeden, odhaduju to na polovinu spojů v instalaci, to se taky dá v pohodě utáhnout.

_________________
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
hosab



Založen: Nov 25, 2009
Příspěvky: 226

PříspěvekZaslal: po prosinec 12 2011, 18:08    Předmět: Citovat

Před mnoha lety kdy měděné vodiče byly "zakázané"pro občanskou vybavenost rodinných domů si jeden známý v ELEKTŘE zakoupil příslušné množství dvoj a trojlinky.Po vnitřních omítkách došlo k pospojování v krabicích a zásuvkách.Žádnému odborníkovi se nepodařil ukončit ani jeden spoj.Při prvním ohybu vodiče se v izolaci zlomil jako párátko pokud už nebyl zlomený jinde.Místo hliníku to byl dural.Jeho reklamace byla v obchodě uznána.Dostal stejné množství v hliníku. Vysekání a znovu uložení v celé novostavbě bylo ale na vlastní náklady.Zde je vidět opomenutí přísloví "důvěřuj ale prověřuj". Brrr
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
TAKJAN



Založen: Nov 17, 2011
Příspěvky: 6509
Bydliště: U Litomyšle.

PříspěvekZaslal: st prosinec 14 2011, 18:42    Předmět: Citovat

Udávání v podstatě vodivosti místo průřezu jsem si nevymyslel. EU. Cu je Cu, ale v EU je lepší CU....
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
milan222



Založen: Jul 20, 2009
Příspěvky: 1460
Bydliště: trutnov

PříspěvekZaslal: čt prosinec 15 2011, 20:16    Předmět: Citovat

no musim rict, ze hlinik je svine... asi me chtel pred vanoci nas!at a tam na chodbe za lednici d tunou masa s ovci se upalil... tim teplem co vyvinul nesla zasuvka vubec rozebrat, tak sem ji rozrezal flexou (kladivem sem se bal kvuli lamani hliniku)
no opatrne jsem je vlozil do cokolady, utahnu jeden, vhladam druhej, oba upadnou. tak me dosly nervy, zarazil jsem vedle lezici kladivo do te krabice, dosel jsem do garaze, vzal jsem tak klubo asi 85m cyky 3x2.5mm2 a natahl nove vedeni z kuchyne do noveho rozvadece.
kdyz prijde nekdo, tak se divi proc mi pod rozvadecem lezi klubo kabelu, ale ja nemohl ufiknout potrebnej rozmer kvuli tomu, ze pak nadavam ze plytvam kabelem. on totiz mi nikdy ufiknutej provizorni kus nevyjde nikam jinam. bud metr chybi nebo prebyvá.
no to je jedno, proste nenavidim hliník.
vysvetlete mi, proc mi nove strcili hlinik na pripojku do baraku, kdyz tam mohla byt paradni CU?
mame privod ayky 4x16 delky 50m v zemi a HJ B3x25

_________________
bez elektronek se neobejdu!
muj lampovej zesik: http://www.youtube.com/watch?v=KxOvbN_5xiY
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Silnoproudá technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
Strana 3 z 3

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.13 sekund