Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

volně přístupná?
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Burajko



Založen: Aug 21, 2009
Příspěvky: 1810

PříspěvekZaslal: út květen 18 2010, 19:22    Předmět: Citovat

Lukas-Peca napsal(a):
Při poškození zabzař může nastat stav, kdy se bude jezdit jen na přivolávačku a to si troufám označit jako ohrožení bezpečnosti.
Jinak s tou trafačkou souhlas. Je to přirozený výběr, prostě evoluce Twisted Evil
Lidi ztrácí úctu k životu. Na silnicích se chovají jak prasata, pro zábavu zkouší šahat na trolejové vedení, přebíhají před projíždějícími vlaky kvůli půlminutě ztraceného času, jako nějací Lemmings, o které se musí starat někdo chytřejší, ať už jde o mříže v oknech nebo o důraznější řešení.


Som myslel tych dvoch zlodejov na fotkach.

_________________
Už druhý krát strihám a furt je to krátke
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hanizek



Založen: Apr 01, 2009
Příspěvky: 364
Bydliště: Uganda

PříspěvekZaslal: út květen 18 2010, 23:14    Předmět: Citovat

Variola napsal(a):

Pro zabezpečovací zařízení, a hlavně bezpečnost, jsou horší situace, ale o těch se rozhodně nehodlám šířit Wink


Ano - stačí, když se na mašině pokazí pískovač a začne sypat...

_________________
Síla bez rozumu se vlastní vahou hroutí (Horatius)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zirafka



Založen: Aug 20, 2006
Příspěvky: 819

PříspěvekZaslal: st květen 19 2010, 4:09    Předmět: Citovat

Hanizek napsal(a):
Ano - stačí, když se na mašině pokazí pískovač a začne sypat...


To také, ale upřímně, o kolika dalších příhodách se zaseknutým pískovačem, který skončí takovým průšvihem víš? Pokud je mi známo, tak to byl vlastně první takový případ. Ne že by se nikdy neporouchal pískovač, ale takováto shoda náhod, že se porouchá pískovač, že se to tak povede, že zmizí vlak, že zároveň bude další cesta v zásobníku a že strojvedoucí nebude reagovat... Nějaké závěry z této mimořádné události jsou, ale stejně vlastně nikdo neví, proč strojvedoucí druhého vlaku nereagoval.

Takže zrovna tento případ není úplně ideální.

Ale to se pěkně uhnulo od povídání o zabezpečení silových zařízení Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Dratak



Založen: Sep 03, 2005
Příspěvky: 837

PříspěvekZaslal: út červenec 26 2011, 20:07    Předmět: Citovat

Tak pokud vás ještě někoho zajímá jak byla zabezpečena energetická zařízení dříve a dnes, zde je neomylný důkaz. Původní uzamykací systém na tzv. energetický klíč-půlměsíc stejného typu jako na HDS fungoval jako jediné zabezpečení do cca poloviny 80.let. Později se doplnilo zajištění visacím zámkem TOKOZ s vyhrazenou sestavou pro energetiku-VN (tyto zámky existovaly ve dvou provedeních, pro VN a NN, každý měl jiný klíč). Dnes je tento zámek nahrazen zámkem ABLOY typu B pro energetiku, na univerzální klíč. Petlice zůstala původní, i původní zámek na kličku stále funguje.


Trafačka 1.JPG
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  Trafačka 1.JPG
 Velikost:  46.66 kB
 Staženo:  95 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Dratak



Založen: Sep 03, 2005
Příspěvky: 837

PříspěvekZaslal: út červenec 26 2011, 20:07    Předmět: Citovat

Detail.


Trafačka 2.JPG
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  Trafačka 2.JPG
 Velikost:  31.79 kB
 Staženo:  60 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Dratak



Založen: Sep 03, 2005
Příspěvky: 837

PříspěvekZaslal: út srpen 16 2011, 22:43    Předmět: Citovat

Tak jestli někoho z vás zajímá ještě toto téma, dnes jsem našel další zajímavost. A abych řekl pravdu, nestačil jsem se divit. Cca po roce jsem se zase podíval do Prahy. Jdu z nádraží k tramvajové zastávce, na domě naproti ní jsou rozpojovací skříně NN. Namísto krytky typu "kapka", zpravidla odklopené stranou a zamalované vrstvami barvy je nová plastová krytka s logem PRE. Myslel jsem si že ty krytky plní funkci plomb, že bez poškození nejdou vyndat. Omyl Shocked Shocked ! Jdou normálně odklopit, ale pod nimi není otvor pro kličku, ale BEZPEČNOSTNÍ VLOŽKA EVVA, zřejmě 3KS Shocked Shocked Shocked Shocked !! Tyhle vložky má PRE na trafačkách, ale tam se není čemu divit, když je tam VN a technologie v ceně minimálně milionu Kč. Ale na kabelovou skříň kde je pár sad nožových pojistek? A navíc hned dvě vložky, když jedna stojí od 3000Kč výše (vím o čem píšu, EVVU 3KS mám v bezpečnostních dveřích doma)? To se mi opravdu protáčely v očích panenky a nestačil jsem se divit Shocked . Ty dva zámky jsou dražší než celá technologie v té skříni. Navíc i představa černého odběru ze skříně na čelní fasádě domu na rušné ulici je dost naivní. Oni už to mají na většině skříní v centru a jsem zvědavý jestli to nakonec dají všude, i na HDS někde na konci té poslední větve. Možná by bylo dobré dát to na skříně uvnitř domů kvůli prevenci černého odběru, nebo tam kde odpojují neplatiče (samozřejmě pokud tam má svoje jištění). To by se dalo snadno řešit dočasnou výměnou dvířek. Ale dávat to všude? Na každou kabelovou skříň zámky dohromady za 7000Kč Shocked Shocked Shocked ???
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
p32



Založen: Jan 13, 2007
Příspěvky: 15529
Bydliště: Olomouc

PříspěvekZaslal: st srpen 17 2011, 6:29    Předmět: Citovat

A proč ne ? Vždyť na to mají. Nakradou si ročně tolik, že příští roky to ještě budou asi pozlacovat.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 15005

PříspěvekZaslal: st srpen 17 2011, 6:45    Předmět: Citovat

Ty zámky tam podle mě patří, za prvé: náklady těch pár tisícovek jsou jednorázové a v dalších letech se rozpustí, za druhé a hlavně, nejde jen o možnost nedovoleného odběru, ale o zamezení neoprávněné manipulace. Z přístupné skříně může každý vyndat pojistky a tím způsobit výpadek s následky od nepříjemností až po rozsáhlé ohrožení. Do nechráněné skříně můžou lézt z blbosti i děti a zámek jim tedy spolehlivě zachrání život.
A naopak nemožnost odpojit kabelovou trasu ilegálně možná ochrání některé kabely před ukradením.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
kevin_mitnick



Založen: May 20, 2007
Příspěvky: 1778

PříspěvekZaslal: st srpen 17 2011, 6:57    Předmět: Citovat

Dratak napsal(a):
Na každou kabelovou skříň zámky dohromady za 7000Kč ???


Bud v klidu, je docela rozdil mezi tim, za kolik to pres pet prekupniku koupis ty nekde v krame a za kolik to dostane PRE, kdyz si tech zamku primo v oesterreichu objedna tisicovku. Pokud vim, tak pri hromadne objednavce je cena za jeden zamek nekde kolem 30€...

Ale je fakt, ze bych spise cekal 1 zamek a 1 klasicke D-cko
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Dratak



Založen: Sep 03, 2005
Příspěvky: 837

PříspěvekZaslal: st srpen 17 2011, 11:49    Předmět: Citovat

Nevím, dost jsem koukal a nevěřil svým očím. U nás to dělají tak, že mění "déčka" za dělená, u skříní se dvěma zámky je dělený nahoře. Myslím že pro děti, které nejsou vyloženě technicky talentované je to dost obtížná překážka (a asi i pro dost dospělých-co jsem jich viděl ošoupaných od kleští-a neotevřeli to Laughing ). A děti vyloženě technicky zdatné zase budou vědět co uvnitř hrozí za nebezpečí. A že by někdo vytahoval jen tak pro zábavu pojistky? Těžko říci. Vím o případu tzv. darkingu před pár lety na Moravě, ale ti se zaměřovali rovnou na VN a šli na to hrubou silou. Řezali zámky na úsečnících a vypínali je pod plnou zátěží. Samozřejmě se bavili tím co to dělá za ohňostroje a jaké způsobují škody jim bylo úplně jedno. Nakonec jeden z nich spáchal sebevraždu a zbytek policie postupně pochytala.

Problém léta používaných energetických zámků typu "dělené D" je v tom, že klíče k nim lze od roku 2001 běžně koupit. Myslím že by měly jít koupit (potřebuje je každá elektro firma), ale jen ve specializovaných elektro prodejnách za cenu minimálně 400Kč, aby si to koupil jen ten kdo to potřebuje k práci. Jenomže teď už se to prodává jako doplňkový sortiment i v železářství bez ohledu na to k čemu to slouží.

Ty EVVA zámky u PRE-ať si je tam klidně dají, ale...... Krytka s logem PRE by měla být v tom případě aretována šroubkem i zespodu. Šroubek na křížák nebo imbus, prostě něco co se jen tak neošoupe. Technik si vyšroubuje ten šroubek, otočí krytku a pak klíčem odemkne skříň. Takhle to u nás má kabelovka. Jinak ty krytky budou mít životnost max. 1 rok. Do té doby je někdo uláme. Do vložek pak vandalové nacpou sirky, žvýkačky a kdoví co ještě. A chci vidět ten tanec, až budou technici potřebovat dovnitř, nebo dokonce urychleně odpojit objekt v případě požáru apod.

Takže zámky ano, ale krytka musí být kvůli vandalům dole přišroubována. Jinak s tím budou jen komplikace.......

Dětská zvědavost (která je ale v úplném pořádku) by se mohla řešit nějakým společným internetovým projektem. Děti by tak mohly nahlédnout do trafostanice, výměníku, plynové regulačky, přečerpávací stanice vodárny, ale i do rozpojovací skříně NN, do HDS, rozvaděče telefonu či kabelovky, do hydrantových skříní, armaturních šachet vody a topení a nakonec i pod různé malé poklopy v zemi. Ke každé skupině obrázků by byl popis co tam je, k čemu nám to slouží, kdo to obsluhuje a jestli od toho hrozí nebezpečí a jaké. Myslím že takový projekt by dětskou zvědavost ukojil a ještě by pomohl k jejich vzdělání (a to nakonec nejen dětí).

Pamatuju si jak jsem jako dítě odhalil že po celém sídlišti jsou rozesety v malých šachtičkách kohouty závlahového vodovodu a nechápal tedy, proč se záhony v parku zalévají vodou z cisterny na autě..... Nebo jsem objevil malý poklop s nápisem P.B. Rodiče mi tehdy říkali že to znamená propan-butan Laughing Laughing Laughing (přitom se tehdy používal svítiplyn). Když jsem to otevřel, uviděl jsem jakýsi milník s vytesaným křížem uprostřed. A to už bylo mimo moje chápání. Teprve déle mi došlo, že to P.B. znamená PEVNÝ BOD .
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.15 sekund