Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

správná frekvence
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Měření, regulace a automatizace
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
DONAN
Neregistrovaný





PříspěvekZaslal: po září 11 2006, 11:30    Předmět: Citovat

A aby bylo zcela jasno koupil jsem ho ve čtvrtek /asi 14 dní/,poté jsem sehnal jiné manuály a teprve v neděli jsem ho chtěl pustit ale zdálo se mi při přemistování že tam neco klaplo tak jsem jej několikrát otočil a opravdu tam něco bylo.Otevřel jsem plechy a vypadly z něj 2 šroubky a matička po ohledání jsem našel místa kam patří.
Prodejce s ním neuměl zacházet protože ho po někom měl při představování obraz lítal s tím že to budou přepínače abych je namazal.
V neděli po puštění a zkoušení jsem zjistil že 2 sondy jsou špatné nakonec jsem je opravil-utržené drátky v sondě a lítání obrazu zmizelo /úprava kontaktů všech sond/.Jenom asi u 3 poloh obraz lítá to už budou ty přepínače DIV///MÁM JE PROMAZAT? myslím že jsou uzavřené a asi nepřístupné nakonec stačí otočit tam a zpět několikjrát a je to OK///
Pro jistotu jsem koupil new sondu-vyloučení možnosti vlivu sond.

Původní otázka zněla jestli je OK ta frekvence to že ho chci ladit jsem nepsal byla to úvaha a domněnka jak min. příspěvek uvádí že to bude jednoduché jako nastavení vertikálu jedině v tomto směru bylo zamýšleno naladění horizontálu.Já jsem nepsal že to chci provést viz u 1 příspěvku "Servisní manuál pojednává o všech nastaveních-při ladění,ale je to pro mne zatím pase nechce se mi v něm hrabat " u 3 příspěvku píši "Je dobře že se v něm nemusím hrabat. ".
Nakonec vlevo pod krytem skrz šasi je ladění rotace stopy což jsem zjistil v manuálu takhle jsem si představoval naladění horizontálu takhle jednoduše.

V manuálu je psáno jak popisy obvodů co dělá ten či onen tranzistor a pod.
Pak tam jsou postupy při ladění kde někde není potřeba žádného měřáku a jinde je třeba osciloskop.Ty postupy jsou jednoduché a dobře napsané nevím jestli to má dělat uživatel nebo servisman.

Ukázka z manuálu:
5.3.6.13.Gain (sensitivity) Y/\ VIA X mode check.
Stlačit tlačítko B režimu zobrazení ovládacích prvků (S27).
- Stlačit tlačítko EXT X DEFL X deflection-odchylkový ovládacích prvků (SCool.
- Tlačte Y POSITION umístit normál.
- Nastavte kanál A signální- sdružující kontrola k AC.
- Stlačit tlačítko m.t.b . spouštěcí- zdrojové ovládací prvky (S30).
- Nastavte d.t.b . TIME/DIV přejděte na OFF.

- nastavit kanálový A AMPL přejít na .5V/DIV a jeho nonius CAL . _ - použije 3V obdélníkové napětí, kmitočtový 2kHz, do kanálového A vstupu.
- Nastavte X POSITION potenciometr R6/R7 tak, že tam je dva body zobrazený na obrazovce.
- Umístěte tyto dva body na středu obrazovky přes kanálový B POSITION
- Kontrolujte , že trasovací šíře je 6 DIV ± 0,3 DIV.
Návrat nahoru
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19545
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: po září 11 2006, 12:20    Předmět: Citovat

Jak jsem tvým příspěvkům, Donane, rozuměl, tak jsem ti do toho mluvil. Jestli tvůj záměr nebyl tak dalekosáhlý, omlouvám se.
Už jen proto, že ve srovnání s uvedeným překladem byly tvé příspěvky vzorem srozumitelnosti:

citace:
Ukázka z manuálu:
5.3.6.13.Gain (sensitivity) Y/\ VIA X mode check.
Stlačit tlačítko B režimu zobrazení ovládacích prvků (S27).
- Stlačit tlačítko EXT X DEFL X deflection-odchylkový ovládacích prvků (S.
- Tlačte Y POSITION umístit normál.
- Nastavte kanál A signální- sdružující kontrola k AC.
- Stlačit tlačítko m.t.b . spouštěcí- zdrojové ovládací prvky (S30).
- Nastavte d.t.b . TIME/DIV přejděte na OFF.
- nastavit kanálový A AMPL přejít na .5V/DIV a jeho nonius CAL . _ - použije 3V obdélníkové napětí, kmitočtový 2kHz, do kanálového A vstupu.
- Nastavte X POSITION potenciometr R6/R7 tak, že tam je dva body zobrazený na obrazovce.
- Umístěte tyto dva body na středu obrazovky přes kanálový B POSITION
- Kontrolujte , že trasovací šíře je 6 DIV ± 0,3 DIV
.


Některé věci by neměla překládat mašina.

Taky nevíš, jak dlouho ten osciloskop neběhal, jak byl skladovaný atd. Nech mu ustálit parametry, když ho použiješ aspoň jednou týdně na hodinku, bude mu to svědčit. Ty přepínače bys musel mazat jen přímo na kontakty a tak nepatrně, aby se ten olej neměl možnost roztéci. Jestli ti to vysloveně nebrání v měření, nech to zatím tak, ono se to časem propucuje.Pak uvidíš, jestli se to nezměnilo.
Pak by byl teprve čas hledat chybu v osciloskopu. Jestli to tedy budeš ještě pokládat za důležité.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
PavelFF
Neregistrovaný





PříspěvekZaslal: po září 11 2006, 14:04    Předmět: Citovat

Já ještě dodám, že ve stejné době, kdy jsem smolil svůj příspěvek , psali ho i ostatní a předběhli mě při odeslání , tak to teď vypadá poněkud zmateně.
Návrat nahoru
DONAN
Neregistrovaný





PříspěvekZaslal: po září 11 2006, 15:36    Předmět: Citovat

Hill a PavelFF
To je v pořádku já jsem se ze začátku nevyjadřoval přesně hlavně že do toho nemusím lézt-ladit.
Ten manuál jsem překládal já a to jen návod později část toho nastavování a jak jsem psal chápu to tak že by se musel nastavit celý přesně podle výrobce od začátku po konec podle ser.manuálu nacož si netroufám i když to vypadá jednoduše.

Udajně ten osc. stál třičtvrtě roku bez provozu a jak jsem hledal volné díry pro šroubky tak sem si všiml že prachu tam je málo-porovnání s TV u obrazovky a zdroje/asi zdroj zakryté plechy/ a starý má být asi 8 let.

Dík za rady a nechám ho být at si pracuje podle svýho,ty přepínače DIV podle mne dobrý až na myslím dva s asi 2-3 hodnotami,ale stačí tam a zpět otočit a je to OK.

Ještě podle knihy o osciloskopech by neměl být s 2 paprsky a jak ted koukám na blokové schéma tak tam jde na obrazovku jeden hlavní/FINAL/ vert.zesilovač a jeden horizontální /FINAL/ a potom už jen FOCUS-amplifer a Z amplifer a nakonec napětí 24kV.Kdyby to šlo sem uploadnout tak to sem dám.

Přiznám se ta specifikace hafo nesrozumitelné ,pro mě ,aspon podle prodávaného osc. na webu u konrada kde v manuálu tak jednoduché a jednoznačné údaje......

Dnes pojedu podle knihy/měření základy učení/ tak když tak pak napíši pokud budou nesrovnalosti.
Návrat nahoru
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19545
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: po září 11 2006, 17:03    Předmět: Citovat

Jde o to, kolik má obrazovka vychylovacích destiček a katod: 4 destičky patří k jedné katodě, 6 destiček ke dvěma katodám - to je pravá dvoupaprsková.
Jenže, i kdyby měla jen jednu elektronovou trysku, má ten osciloskop funkce ALT, ADD a CHOP, což znamená, že ALT kreslí při jednom běhu paprsku třeba vstup A, při druhém vstup B. Přitom ale můžeš prošvihnout něco v jednom kanále, protože právě zobrazuje kanál druhý. Naopak se to hodí v případě, že tě zajímají jen liché nebo jen sudé periody měřeného signálu (třeba barevné dekodéry v TVP, snímaný signál z VOH ve videu a podobně).
Funkce ADD průběhy na vstupech A a B sečte (proto jde signály některých vstupů invertovat, abys na obrazovce viděl, kde a jak se navzájem liší).
Funkce CHOP přepíná kanály v jednom běhu paprsku po zhruba 700ns, jak stojí v manuálu, takže do určitých frekvencí se osciloskop chová, jako pravý dvoupaprskový. Můžeš si oba průběhy na obrazovce prohlížet současně v každém běhu paprsku.
Vlastně ty kanály jsou čtyři, tak to s tím ještě půjdou dělat věci!
Mimoto má možnost zpožděného spouštění časové základny, časovou lupu a další funkce, na které si nebudeš muset dělat přípravky, až je budeš potřebovat, prostě rozhodně jsi nekoupil špatně.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
DONAN
Neregistrovaný





PříspěvekZaslal: po září 11 2006, 22:57    Předmět: Citovat

Hill napsal(a):
Jde o to, kolik má obrazovka vychylovacích destiček a katod: 4 destičky patří k jedné katodě, ......


Smekám klobouk /sice nemám/tady pochopím více než z manuálu tam je to psané polopatě ne pro začátečníky.U man. z konrada byl aspon postup základních měření tady jen kontrola funkcí na konci manuálu.
Na mě zatím mnoho nových věcí chce to praxi abych zvládl všechny režimy takhle daleko nejsem ale ty dva průběhy ukazuje dokonce 3 s wiev trig a sčítání to ještě moc nechápu.
Jedna věc oproti osc. od konrada- tamty mašiny mají TV a ještě jeden přepínač to tady není mělo by to být na kanály v TV.
Pokud jsi koukal http://www.jetecnet.com/Scopes/PM3264.html[/url] tak tam jsou dvě ladění horizontální zákl. jedna v pravo a druhá vlevo zpožděná k ní patří STARTS a TRIG vlevo pod DIV a obracení polarity jak si psal tam je u obou horizont. zákl/slope/. a vertikál a vpravo dole xampl-hold-of.
Ta obrazovka má přívody G5,Y1,Y2,G6,G7 a 2dráty asi napájení a osvětlení.

No vidíš já tu specifikaci nepochopil já musím podle manuálu .
Učím se sice pomalu to proto že to nechci uspěchat a něco zničit.Pro Vás je to samozřejmé pro mne ne.
Dík za praktické cenné rady k těm složitějším funcím se dopracuji po dobrém zvládnutí základů až se mi to vryje do krve.
Návrat nahoru
MirekD
Neregistrovaný





PříspěvekZaslal: st říjen 04 2006, 12:38    Předmět: Citovat

Pánové, zde se pořád objevuje slovo synchronizace, ale dnešní osciloskopy už dávno nemají časovou základnu synchronizovanou, ale spouštěnou. Synchronizace se používala v době elektronek u jednodušších osciloskopů. Znamenalo to, že rychlost časové základny byla ovlivněna měřeným signálem, v takovém případě se pak ale nedalo přesně měřit. Čas na jeden dílek nebyl stálý. Proto už u těch lepších elektronkových osciloskopů (BM420 atd...) už byla časová základna spouštěná. Znamená to, že generátor pily stojí a čeká než je splněna podmínka spouštění, např. než měřený signál dosáhne určité úrovně. To se dá zajistit třeba komparátorem. Když ten měřený signál dosáhne té úrovně, komparátor vygeneruje impulz a ten spustí generátor časové základny. Časová základna provede odběh konstantní rychlostí a zastaví se a čeká na opětovné splnění spouštění podmínky. Rychlost odběhu časové základny tedy není nijak ovlivněna měřeným signálem. Tento pracovní režim se na osciloskopech označuje jako "NORM".
Z předchozích řádků je patrné, že při nepřítomnosti měřeného signálu nebo při nedosažení spouštěcí podmínky by časová základna stála a na obrazovce by nebyla vidět žádná čára, mohl by být vidět jenom bod, ale ten je úmyslně zatemněný, takže není vidět nic. Pokud chceme, aby i bez signálu tam bylo něco vidět, je tam k tomu režim "AUTO". Ten funguje shodně s režimem "NORM, ale při nepřítomnosti spouštěcího signálu generátor časové základny přejde AUTOmaticky do režimu volného běhu, časová základna odbíhá samovolně i bez spouštění a na stínítku je tudíž vidět vodorovná čára.
Tedy ještě jednou:SYNCHRONIZACE VE SMYSLU OVLIVNĚNÍ RYCHLOSTI ČASOVÉ ZÁKLADNY SE UŽ DÁVNO NEPOUŽÍVÁ!

Pro usnadnění nastavení spouštění u komplikovaných průběhů vstupních signálů mívají osciloskopy ještě prvek "HOLD OFF", popřípadě některé ruské měly možnost nastavit délku časové základny (=změna její frekvence při konstantní rychlosti s/d)

Dnešní osciloskopy mívají zcela běžně i druhou zpožděnou časovou základnu, která umožňuje prohlížení detailů signálu, např. prohlížení měřicích řádků v TV signálu, k tomu účeu bývají současné osciloskopy vybaveny oddělovačem synců (H nebo V) a možností spouštění pomocí těchto impulzů.
Návrat nahoru
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19545
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: st říjen 04 2006, 14:01    Předmět: Citovat

MirekD napsal(a):
.....Dnešní osciloskopy mívají zcela běžně i druhou zpožděnou časovou základnu, která umožňuje prohlížení detailů signálu, např. prohlížení měřicích řádků v TV signálu, k tomu účeu bývají současné osciloskopy vybaveny oddělovačem synců (H nebo V) a možností spouštění pomocí těchto impulzů.


To je ono, abych tedy vyvedl Donana z neopodstatněného očekávání. TV na osciloskopu neznamená nějaké zobrazování TV kanálů, ale režim spouštění časové základny v rytmu řádků (TV LINE) nebo půlsnímků (TV FRAME) obvodem až nápadně připomínajícím oddělovač synchronizace z televizoru. On v podstatě také nemá jiný úkol. Zasynchronizuje se na TV signál a spouští časovou základnu.
Ale dovoluje spolehlivě zastavit na obrazovce průběhy TV signálu případně tvary různých řádkových, snímkových, zatemňovacích, korekčních a dalších impulsů v TVP, při použití časové lupy lze prohlížet i jednotlivé řádky, přitom nemusíš ani použít synchronizaci snímkovým impulsem z videosignálu, ale přivést jiný snímkový průběh do externího vstupu, atd.
Prostě dlouho budeš objevovat nekonečné horizonty, za které se dá kouknout osciloskopem.
Ale to už je víceméně jen udělátko k ulehčení údělu TV servisáka

Mimochodem: je fakt, že už dlouho jsem neviděl osciloskop, který by neměl kalibrovanou rychlost časové základny...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Měření, regulace a automatizace Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.16 sekund