Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Jakou ledničku?

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Bílá technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Pavel02
Neregistrovaný





PříspěvekZaslal: út září 26 2006, 11:16    Předmět: Jakou ledničku? Citovat

Ahoj, chtěl bych se zeptat, které ledničky mají podle vás levnější provoz: Elektrické s kompresorem, nebo plynové absorpční? (Za předpokladu, že nemám noční proud.) Rád bych nějakou pořídil ale nerad bych aby dělala hluk. Elektrické absorpční mají myslím dražší provoz než kompresorové, ale plyn zase vyjde levněji, a když ho mám doma tak je škoda ho nevyužít. Jaký je váš názor?
Návrat nahoru
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19544
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: út září 26 2006, 11:48    Předmět: Citovat

U elektrických chladiček koukej po třídě energetické účinnosti A nebo lepší. Jestli existuje podobná klasifikace i u plynových, nevím. Ale ten věčný plamínek...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Pavel02
Neregistrovaný





PříspěvekZaslal: út září 26 2006, 12:12    Předmět: Citovat

Díky, ale jak tu třídu zjistím? Dá se to nějak změřit? Potřeboval bych zjistit právě rozdíl mezi těmi elektrickými a plynovými.
Návrat nahoru
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19544
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: út září 26 2006, 14:47    Předmět: Citovat

Třídu energetické náročnosti udává výrobce. A musí ji mít také samozřejmě oveřenou nezávislou zkušebnou. U elektrické se ke třídě obvykle udává spotřeba elektrické práce za den (ale nemusí se uvádět). Jestli tohle někdo uvádí u plynové, nemám tušení. To se zeptej na fóru plynařů a ne elektroniků.
Už na začátku jsem tě mohl poslat do patřičných mezí nebo na jiný server, tohle jsou stránky bastlířů elektronických.
Ale informaci o spotřebě plynových chladniček najdeš třeba na http://www.karavanshop.cz/index.htm?pod=/149x1217x2x0-chladnicky.htm (ale bacha, velcí kluci od plynařů tvrdí, že na zemní plyn se žádná nedělá, taky jsem žádnou nenašel, všechny jen na PB!), o spotřebě elektrických vlastně kdekoli, třeba na http://www.centrumnakupu.cz/seznam.php?s1=1&s2=2&s3=4&s4=0 .
Spotřeby jsou uváděné v kWh za 24 hodin, když do nich nelezeš.
Srovnání si udělej sám, víš, na kolik přijde 1kWh v plynu a kolik v elektrice.
Dlužno podotknout, že absorpční chladnička v elektrice sežere klidně i 5x-8x víc, než kompresorová, ale pořád je na tom s účinností líp, než polovodičový chladicí box do auta....
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
urbanek



Založen: May 01, 2005
Příspěvky: 556

PříspěvekZaslal: út září 26 2006, 20:55    Předmět: Citovat

Taky si myslím že se plynové ledničky už nedělají - možná snad nějaké malé např. do karavanu či na chatu ale ty budou jistě na PB. Ale jinak plynová lednička není špatná věc, kamarád ji má - Elektrosvit z roku 1962 Smile Ten plamínek co tam hoří není o moc větší než plamínek co trvale hoří v plynovém kotli nebo ohřívači, takže nebude tak drahá na provoz. Navíc se tam prakticky nemá co porouchat. Jedinou nevýhodou je že nemá mrazák - jen výparník, ale s mrazákem jsem se nesetkal u žádné absorbční ledničky. Bohužel dnes asi takovou ledničku už neseženeš (leda na sběrném dvoře, když budeš mít veeelké štěstí)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Pavel02
Neregistrovaný





PříspěvekZaslal: st září 27 2006, 12:18    Předmět: Citovat

Díky, měl bych ještě jednu otázku: jakou energetickou třídu mají ty malé absorpční ledničky Elektrosvit s přepínačem MIN / MAX?
Samozřejmě že by mi šlo o nějakou ledničku zadarmo, u nás na sběrných dvorech jich je pořád plno, tak si myslím že nemá smysl za to dávat peníze. A věřím, že aspoň polovina z nich bude funkčních.
Návrat nahoru
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19544
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: st září 27 2006, 14:27    Předmět: Citovat

Tyto chladničky nejsou obvykle klasifikovány - dobrá moderní karavanová kombinovaná elektro/plyn , to je asi 60 litrová se spotřebou přes 1,1 kW/24h (když se do ní celý den neleze), dosahuje při teplotě okolí do 25°C účinnosti třídy B - jenže to je spotřeba z autobaterie 12V, takže připočítej ještě nejméně 25% na účinnost zdroje 12V.

Ale takovou stejně málokdo vyhodí do sběrného dvora.

V Elektrosvitu snad ještě dělají 50 litrovku do minibarů, ale to bude asi všechno.
Ty dříve běžné absorpčky (ty s přepínačem MIN / MAX) se přestaly na síť snad dělat v okamžiku, kdy začala bolet spotřeba přepočítaná na litry objemu a přišlo se na to, že jejich jedinou výhodou je nehlučný provoz. Ale ani potom se energetická účinnost hezkých pár let ještě žádným písmenem neklasifikovala. Skutečnou spotřebu je nejlepší změřit, schválně, jestli se vejde do odhadovaných 2,4kWh / 24 hodin při 60 litrech objemu. Řekl bych, že prožere ještě o něco víc.

Jinak pozor na další - dnes se označují jako absorpční také chladničky polovodičové (s Peltierovými články). Ty se také nevyznačují právě levným provozem, tak se dělají hlavně do aut, kde alternátor a palubní síť vůbec musí mít dostatečnou výkonovou rezervu, takže i na to chlazení zbude, a do karavanů, kde nevadí malý obsah, ani velká spotřeba (když v kempu platíš za zásuvku paušál).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Artaban001



Založen: Apr 01, 2004
Příspěvky: 9772
Bydliště: Pendrov

PříspěvekZaslal: čt září 28 2006, 0:04    Předmět: Citovat

A když si koupíš měnič (nebo si ho vyrobíš), tak můžeš používat i klasickou chladničku, nebo malou ledničku. Peltier je žrout a tuším, že plynová absorbka na tom není o moc líp. Je pravdou, že ta plynová absorbka se dá jinýma tryskama předělat i na zemní plyn, ale může to dělat jen osoba, co se v tom vyzná..
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Bílá technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.14 sekund